7 °

max 15 ° / min 0 °

Četvrtak

26.11.

15° / 0°

Petak

27.11.

16° / 1°

Subota

28.11.

15° / 1°

Nedjelja

29.11.

13° / 6°

Ponedjeljak

30.11.

10° / 3°

Utorak

01.12.

11° / 0°

Srijeda

02.12.

11° / 2°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Jutarnji: Vlada Srbije bez Dačića – dobra vijest za Hrvatsku

Izvor: EPA

Region

Comments 0

Izvor: Jutarnji.hr

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Jutarnji: Vlada Srbije bez Dačića – dobra vijest za Hrvatsku

Aleksandar Vučić opet nije razočarao: već se zaboravilo da su u Srbiji održani izbori, a on je za utorak u 18 sati najavio da će objaviti sastav nove vlade. Nakon sjednice predsjedništva njegove Srpske napredne stranke (SNS). I onda se pojavio pred novinarima da bi rekao da ima još nekih nedoumica, on, a ne premijerka Ana Brnabić koja bi možda trebalo da definiše svoje saradnike, piše Jutarnji list. I da će sve to javiti vjerovatno u nedjelju. Svakako prije američkih izbora jer ustavni rok za formiranje vlade ističe trećeg novembra.

Vučić je dao nekoliko vrlo važnih informacija za Hrvatsku. Socijalistička partija Srbije (SPS), stranka u koju je Slobodan Milošević pretočio Savez Komunista, a sada je vodi bivši Miloševićev portparol Ivica Dačić, imaće manje resora u vladi. Vučić nije krio što misli:

“Mogli smo i bez njih”.

Ustupak, vrlo vjerovatno Moskvi koja se i dalje uzda u Dačića. A “mali Ivica” je izgubio mjesto u vladi. Što je izuzetno važna informacija – preuzeće predsjedavanje Skupštinom. Što bi u normalnim okolnostima bilo unapređenje, ali u situaciji u kojoj u Skupštini nema opozicije to je više ceremonijalna funkcija. Vučić želi resor spoljnih poslova u svoje ruke. Kad je ovog ljeta Srbija podržala rezoluciju EU-a o stanju u Bjelorusiji, kojom je osuđen diktator Aleksandar Lukašenko, Dačić je time bio vidno razočaran. I nije se pretjerano oglašavao. Tumačenje tog poteza u javnosti je preuzela premijerka Brnabić.

Dobra vijest za Zagreb

To je dobra vijest za Zagreb. Nije tajna da je Dačić bio prepreka u normalizaciji odnosa. Na Hrvatskoj je (pre)često jačao svoju političku sliku u Srbiji.

Hrvatski ambasador u Srbiji Hidajet Biščević izjavio u utorak da je dobio obećanja srpskih vlasti da će predstavnici hrvatske zajednice učestvovati u radu vlade pokrajinskih i lokalnih vlasti. A Vučić je to potvrdio svojom izjavom da će u vladi “značajnije predstavljanje imati nacionalne zajednice“ (citat Hina). Upitan hoće li neki Hrvat biti državni službenik u vladi, ambasador Biščević je rekao da su “obećanja data za jedno ili dva takva mjesta“.

Da se u smislu hrvatsko-srpskih odnosa događa nešto pozitivno moglo se naslutiti iz rečenica izgovorenih proteklih nekoliko dana.

“Srbija i Hrvatska žele da rješavaju međusobne probleme i otvorena pitanja te graditi bolje odnose, rekli su u petak u Petrovaradinu srpski predsjednik Aleksandar Vučić i hrvatski šef diplomatije Gordan Grlić Radman. Govorili su na svečanosti na kojoj je izvršena primopredaja kuće bana Josipa Jelačića predstavnicima hrvatske zajednice u Srbiji”.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR