17 °

max 17 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

17° / 8°

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 11°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Đukić: Božović provocirao Crnu Goru po nalogu Beograda

Izvor: Screenshot, YT

Region

Comments 1

Đukić: Božović provocirao Crnu Goru po nalogu Beograda

Izvor: Nova.rs

Autor: Antena M

  • Viber

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović proglašen je juče za personu non grata i od njega je zatraženo da napusti Crnu Goru, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore. Srbija je odgovorila istom mjerom. Ovakav potez vlasti samo produbljuje dugogodišnji diplomatski sukob koji vlada između Beograda i Podgorice, a koji sada, prema navodima stručnjaka, dolazi do usijanja.

“Juče je ambasador Božović nelegalnu i nelegitimnu Podgoričku skupštinu 1918. nazvao “oslobođenjem” i “slobodnom voljom” crnogorskog naroda, čime je još jednom, na najdirektniji način, omalovažio državu koja mu je dala diplomatsko gostoprimstvo”, naveli su juče u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore.

Komentarišući za portal Nova.rs probleme na relaciji Beograd-Podgorica, diplomata Srećko Đukić ističe da odnosi Srbije i Crne Gore, od kada postoje diplomatski odnosi dvije zemlje, nikada njeisu bili na nižem nivou.

“Mene to ništa ne čudi, iako ovdašnji režim povlači potpuno nepredvidive poteze. Sa profesionalne, diplomatske tačke gledišta, za protjerivanje ambasadora Srbije iz Crne Gore može biti kriv ili sam ambasador ili je postojalo uputstvo da se on tako ponaša. Ako je srpski predstavnik dobio opomenu od domaćina u kojoj se navodi da njegove izjave nijesu primjerene i da ih ne prihvata vlada kod koje je akreditovan, on ima obavezu da o tome obavijesti svoju zemlju, odnosno Ministarstvo spoljnih poslova “, ističe Đukić, dodajući da nakon toga nadležno ministarstvo može da reaguje na dva načina.

“Oni mogu da mu skrenu pažnju da to ne smije da radi i da se pridržava propisa i zakona u zemlji prijema ili da ga savjetuju da samo tako nastavi. Imajući u vidu kako je brzo protjeran crnogorski ambasador, ja bih rekao da je Božović imao jasan signal iz Beograda da se ponaša tako da ga otjeraju iz Crne Gore”, napominje Đukić.

Đukić podsjeća da je Srbija, nakon što su Crna Gora i Makedonija priznale nezavisnost Kosova, 2008. godine protjerala ambasadore tih država, a da susjedi nijesu uzvratili recipročnom mjerom.

“Crna Gora tad nije protjerala našeg ambasadora. Mi smo tad bili tako silni i jaki, pa smo od svih ambasadora protjerali crnogorskog i makedonskog”, navodi Đukić.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Tek tako

Srbiju nije briga ocemo li mi ođe povadit jedni drugima oči. Takva im je istorija. Ali bi neko treba objasnit ovom pipunu i drugima da se bave poboljšanjem životnih uslova.