14 °

max 20 ° / min 13 °

Srijeda

15.05.

20° / 13°

Četvrtak

16.05.

24° / 14°

Petak

17.05.

23° / 16°

Subota

18.05.

25° / 16°

Nedjelja

19.05.

26° / 18°

Ponedjeljak

20.05.

27° / 18°

Utorak

21.05.

26° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Dodik Lavrovu poklonio 300 godina staru ikonu, Ukrajinci u šoku: Pa to je naše, odakle vam?!

Izvor: EPA

Region

Comments 11

Dodik Lavrovu poklonio 300 godina staru ikonu, Ukrajinci u šoku: Pa to je naše, odakle vam?!

Izvor: Jutarnji.hr

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Ukrajina je od vlasti Bosne i Hrecegovine zatražila pojašnjenje nakon što je predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu ikonu koja navodno pripada Ukrajini, objavili su lokalni mediji.

Dodik je Lavrovu u ponedjeljak poklonio pozlaćenu pravoslavnu ikonu, navodno staru 300 godina, a mediji bliski Dodiku naveli su kako je pronađena u Lugansku, dijelu Ukrajine pod kontrolom proruskih separatista.

Na fotografiji se vidi voštani pečat po kojem je ikona registrovana kao vlasništvo Ukrajine, još dok je ta država bila dio SSSR-a.

U vezi s tim Ambasada Ukrajine danas je zatražila informaciju o porijeklu ikone te zamolila za pružanje detaljne informacije o porijeklu ovog predmeta ukrajinske kulturne baštine.

Ukrajinci u pismu navode i da se Lugansk privremeno nalazi pod okupacijom Ruske Federacije, a nepružanje informacije o ikoni koja je ukrajinska kulturna baština značila bi podršku agresivne politike i vojnih akcija Ruske Federacije protiv Ukrajine što je već rezultiralo smrću mnogih hiljada ukrajinskih građana.

Kako Klix.ba  navodi ukoliko se ustanovi da je kod Dodika završio predmet koji zaista predstavlja dio ukrajinske kulturne baštine, a on ga darovao to će biti novi međunarodni skandal Dodika.

Komentari (11)

POŠALJI KOMENTAR

Javor

@MIKI, mnogi su pripadnici policije koja je ratovala po Kosovu, po sandzackim selima prodavali opljackane stvari.

Hunter6

Znaci isli su malo po Ukrajini da lupezaju pa sad poklanjaju ukradeno braci Rusima a Ruse bas briga sto je ukradeno? Tipicno od Sivonje iz Laktasa i njegovih partnera Rusa.

Neko1966

Mislio sam da je Dodik ,,samo,, serBski sovinista, a on je i glupan koni ce, nadam se, uskoro i da opasno nadrlja! Zasto Ukrajinci pisu BiH kad je to Dodik dao u privatnoj posjeti, sa cime veze nemaju ostala dva predsjednika? Zna se ko je lopov