9 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Nastavnica: Učeniku za vrijeme online nastave mama čuči ispod stola i šapće

Izvor: N1

Region

Comments 1

Nastavnica: Učeniku za vrijeme online nastave mama čuči ispod stola i šapće

Izvor: Index.hr

Autor: Antena M

  • Viber

Dva iskusna stručnjaka za obrazovanje, učiteljica razredne nastave iz Zagreba Nikolina Matovina Hajduk i srednjoškolska profesorica iz Rijeke Tamara Šoić, gostovale se večeras na N1 televiziji.

Učiteljica razredne nastave iz Zagreba Nikolina Matovina Hajduk na početku je komentarisala drugu izazovnu i drugačiju školsku godinu.

"Imala sam sreću u ovoj školskoj godini što razredna nastava nije išla online pa je bilo bolje jer dijete može naučiti kvalitetno samo uživo i u školi. S razrednom nastavom to može jedino kvalitetno izgledati online ako roditelj sjedi pored djeteta jer učenici prvog i drugog razreda osnovne škole nisu dovoljno pismeni ni dovoljno dobri čitači da bilo koji zadatak samostalno odrade, u mom razredu ih ima možda dvoje", rekla je Matovina Hajduk.

Nastavnike su na online nastavi dočekali brojni izazovi, pogotovo oni kako spriječiti prepisivanje i "varanje" pod online testovima ili ispitivanju. To je posebno došlo do izražaja nakon što je nedavno jedna nastavnica zamolila učenike tokom ispitivanja preko Zooma da prekriju glavu peškirima, misleći da će ih tako spriječiti u prepisivanju. Njen postupak naišao je na oštru osudu dijela javnosti, a u medije su procurili i njeni podaci pa je vrijeđanje na društvenim mrežama dobilo dodatnu težinu.

Iako se s takvom metodom ne slažu, i Šoić i Matovina Hajduk osuđuju medijski linč.

"Sigurno postupak koleginice nije bio zlonamjeran, sigurno nije niti prihvatljiv, svi smo se čudili tome. Međutim, ono do čega škola treba dovesti dijete nije znanje, nego snalaženje, a po mogućnosti primjena. Naš sistem je isključivo usmjeren na ocjenu, a to je prvi nivo. Koleginica je vjerovatno imala najbolju namjeru s obzirom na cilj, svjesna da učenici prepisuju. Ako učeniku u 2. razredu osnovne škole za vrijeme ispitivanja mama čuči ispod stola i šapće, možemo li zamisliti dijapazon ideja učenika i roditelja, a sve zato jer se trči za ocjenom i to je naš problem. Treba razmišljati o tome da se stvari u sistemu ocjenjivanja moraju mijenjati, je li to mala matura u 4. razredu pa da do 4. nema ocjena, pa prijemni ispit za srednje škole, je li to baza ispitnih pitanja za nacionalno vrednovanje da u cijeloj Hrvatskoj imamo isti nico zadataka, je li to pomjeranje ocjena pa težište mature na razmišljanju, zaključivanju…", istakla je Matovina Hajduk.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR