27 °

max 28 ° / min 17 °

Nedjelja

26.09.

28° / 17°

Ponedjeljak

27.09.

29° / 19°

Utorak

28.09.

28° / 18°

Srijeda

29.09.

26° / 17°

Četvrtak

30.09.

22° / 17°

Petak

01.10.

22° / 15°

Subota

02.10.

23° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Reis Kavazović: Svijet je vidio fašističku ideju stvaranja takozvane velike Srbije

Region

Comments 1

Reis Kavazović: Svijet je vidio fašističku ideju stvaranja takozvane velike Srbije

Izvor: Radio Sarajevo

Autor: Antena M

  • Viber

Čini mi se da ono što se moglo dobiti od pravde na ovom svijetu, za nedužne žrtve zločina i genocida u Bosni i Hercegovini (BiH), je dobijeno, kazao je za portal Radiosarajevo.ba reis Islamske zajednice u BiH dr. Husein ef. Kavazović povodom jučerašnje presude kojom je ratni zločinac Ratko Mladić osuđen na doživotni zatvor za genocid i zločine u BiH.

Kako Radiosarajevo.ba podsjeća, pravomoćnom i konačnom presudom, koju mu je juče izreklo Žalbeno vijeće Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS), potvrđena je prvostepena presuda od 22. novembra 2017. godine, te okončan proces za najteže zločine počinjene na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

Mladić je, kao i u prvostepenom postupku, osuđen po 10 od ukupno 11 tačaka optužnice, ali ne i za genocid u šest bh. opština tokom 1992. godine – Prijedoru, Sanskom Mostu, Ključu, Kotor Varoši, Foči i Vlasenici.

“Suđenje je pokazalo šta je bila namjera i plan srpskih zločinaca. Pokazalo je tu sumanutu fašističku ideju stvaranja tzv. ‘velike Srbije’ koja se ne može ostvariti, osim počinjenjem stravičnih zločina nad Bošnjacima, Albancima i Hrvatima. Presuda je pokazala odnos svijeta prema bosanskohercegovačkim muslimanima i njihovoj patnji”, kazao je Kavazović.

Reakcija naših komšija, srpskih političara i intelektualaca, dodao je Kavazović, pokazuje njihov odnos.

“Nažalost, to je ista logika veličanja zločinaca i opravdavanja zločina kao i 90-ih. To je ono što me brine i što treba da brine svakog muslimana u BiH i na širem prostoru Balkana. Milošević je umro, Karadžić i Mladić su osuđeni. Njihov projekat nastao na zločinima i genocidu u BiH je ostao na plećima Bošnjaka i Hrvata. Dokle, vidjećemo”, ocijenio je Kavazović.

Iako mu je drago da je Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) potvrdio prvostepenu presudu Ratku Mladiću, žali “zbog toga što sudije nisu imale snage da presude i za počinjena djela genocida u Prijedoru i drugim opštinama”.

“No, to nikako ne znači da Mladić nije kriv za strašne zločine koji su tamo počinjeni. Sada kada su osuđeni oni najodgovorniji za zločine i genocid, i kada je karakter agresije dobio svoj krivični epilog, na neki način, treba pomoći majkama Srebrenice. Trebamo se prema njihovoj patnji ljudski odnositi. Vjerujem da će se tako ponašati svi oni koji u sebi nose bar malo ljudskosti i empatije za strašnu patnju kojoj su ih ovi zločinci izložili. Uzdam se u Boga i dobre ljude da se ovo zlo našoj domovini više nikada ne ponovi!”, zaključio je Kavazović u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

ivica

Treba osuditi sve vrste rasizma u CG i ovaj Drazin Front zabraniti kao fasisticku partiju punu mrznje prema drugim narodima.