27 °

max 28 ° / min 17 °

Nedjelja

26.09.

28° / 17°

Ponedjeljak

27.09.

29° / 19°

Utorak

28.09.

28° / 18°

Srijeda

29.09.

26° / 17°

Četvrtak

30.09.

22° / 17°

Petak

01.10.

22° / 15°

Subota

02.10.

23° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Igmanska inicijativa: Čak i doživotni zatvor izgleda kao simbolična kazna iz ugla Mladićevih žrtava

Izvor: EPA-EFE/PETER DEJONG

Region

Comments 0

Igmanska inicijativa: Čak i doživotni zatvor izgleda kao simbolična kazna iz ugla Mladićevih žrtava

Izvor: CdM

Autor: Antena M

  • Viber

General Ratko Mladić je sada pravosnažno osuđen za najteže od zločina koje je počinio, poput genocida u Srebrenici ili višegodišnjeg terora nad građanima Sarajeva, za zločine koji su bili takvih razmjera da čak i najteža kazna koju je sud mogao izreći, doživotni zatvor, izgleda kao simbolična iz ugla žrtava njegovog nečovječnog postupanja, navodi se u zajedničkoj izjavi kopredsjednika Igmanske inicijative.

Kako se ističe u izjavi, Inicijativa, koja svoje djelovanje ostvaruje u cilju unapređenja odnosa na području Zapadnog Balkana, oduvijek se zalagala za individualizaciju krivice, kako ta krivica ne bi padala na cijele narode, i to je ovom presudom i ispunjeno.

“Svaki zločinac ima ime i prezime i lično treba da odgovara za zlodela koje je počinio”, naglašava se u izjavi, koju potpisuju kopredsjednici Igmanske inicijative Vehid Šehić za Bosnu i Hercegovinu, Aleksandar Popov za Srbiju, Branislav Radulović za Crnu Goru i Zoran Pusić za Hrvatsku.

Prema njihovim riječima, da nije bilo Haškog suda – vjerojatno bi malo kome od direktnih počinilaca ratnih zločina bilo suđeno na domaćim sudovima, a gotovo sigurno nikom od najodgovornijih generala i političara.

“U tom smislu ovaj sud, ustanovljen rezolucijom UN-a, omogućio je da se društva u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i BiH suoče s tamnim stranama svoje nedavne prošlosti”, dodaju.

Nažalost, ukazuju, dio vodećih političara u državama Zapadnog Balkana još tretira Haški sud kao „švedski stol“ i pozdravlja osuđujuće presude „drugoj“ strani, a proglašava nepravdom i omalovažava Haški sud kad su osuđeni počinioci s „njihove“ strane.

“Stoga, i ovom prilikom Igmanska inicijativa naglašava da bi se države i svi društveni činioci trebali dodatno usmjeriti na obeštećenje žrtava i podsticanje društvene empatije prema njima, a ne na pokrivanje i prikrivanje zločina nacionalnim zastavama. Ovo iz razloga jer nepostojanje političke volje i moralne snage da se suoči sa zločinima koji su u ime „države i naroda“ počinjeni, nedostojno je odgovorne pravne države, a dugoročno uvijek se pokazuje štetnim i vrlo opasnim za svako civilizovano društvo”, poručuju kopredsjednici Igmanske inicijative.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR