16 °

max 19 ° / min 12 °

Ponedjeljak

18.10.

19° / 12°

Utorak

19.10.

19° / 10°

Srijeda

20.10.

19° / 11°

Četvrtak

21.10.

18° / 10°

Petak

22.10.

18° / 14°

Subota

23.10.

15° / 7°

Nedjelja

24.10.

12° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Server: Moskva će izazivati još više nestabilnosti na Balkanu

Region

Comments 0

Server: Moskva će izazivati još više nestabilnosti na Balkanu

Izvor: Al Jazeera Balkans

Autor: Antena M

  • Viber

Za donošenje zakona o zabrani negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko najvjerovatnije je imao podršku Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, a može se očekivati da će Moskva uraditi sve da nakon ovoga izazove još više nestabilnosti na Balkanu, smatra Danijel Server, profesor na Univerzitetu Džons Hopkins u Vašingtonu i jedan od pregovarača Dejtonskog sporazuma.

"Mislim da je visoki predstavnik imao podršku Vašingtona i Brisela, ili barem nije bilo protivljenja. Ipak, nijesam siguran da će oni glasno govoriti u njegovu odbranu. Kao čisto legalno pitanje, podsticanje na genocid je krivično djelo prepoznato u međunarodnom pravu, kao i u većini zemalja.

Problem ovdje je da li negiranje genocida, nakon što ga je međunarodni sud okarakterisao kao takvog, znači podsticanje na zločin. U kontekstu Republike Srpske, mislim da znači”, kaže Server za Al Jazeeru.

Zapadne članice Vijeća za implementaciju mira (PIC) donijele su odluku o imenovanju njemačkog kandidata Kristijana Šmita za visokog predstavnika u BiH koji stupa na dužnost 1. augusta, ali bez saglasnosti Rusije.

‘Može se očekivati veto Rusije’

Iako je Rusija stalna članica Savjeta bezbjednosti UN-a sa pravom veta, visokom predstavniku ne treba zvanična potvrda ovog tijela da stupi na dužnost.

Tako je tokom rasprave o tome, SAD rekao da je njegov izbor ‘završena stvar’. Nakon toga Savjet bezbjednosti je odbio i nacrt rezolucije Rusije i Kine o ukidanju Kancelarije visokog predstavnika (OHR) nakon 31. jula 2022, što su ove zemlje tražile iako uslovi za to još nijesu, niti će biti uskoro ispunjeni.

"Rusija i Kina su dugo htjele da ukinu OHR. One će nastaviti to da traže. Nadam se da će EU, Velika Britanija i SAD ostati čvrste pristalice ove institucije, jer je ona još ključna za sprovođenje Dejtonskog sporazuma", objašnjava Server.

Takođe, postoji mogućnost da Moskva blokira produženje mandata EUFOR-a u BiH koji ističe u novembru. Za njegovo produženje potrebna je rezolucija Savjeta bezbjednosti UN-a u kojem Rusija može iskoristiti veto da blokira ovu odluku.

U okviru EUFOR-ove Althea mirovne misije u BiH trenutno se nalazi 600 vojnika iz 19 država.

Server dodaje da se ovo može očekivati, ali da vjeruje da će Zapad pronaći način da to premosti.

“Može se očekivati da će Moskva raditi sve što može da izazove konfuziju i nestabilnost na Balkanu, uključujući i to da blokira produženje mandata EUFOR-a. Pretpostavljam da će Evropljani i Amerikanci pronaći način da to zaobiđu.”

RS ‘brani masovna ubistva uz podršku Moskve i Pekinga’

Prije Inckove odluke, Parlament Crne Gore je usvojio Rezoluciju o zabrani negiranja genocida u Srebrenici. Izglasana je i smjena ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića zbog negiranja genocida.

U međuvremenu je i potvrđena doživotna kazna zatvora Ratku Mladiću između ostalog i za učestvovanje u genocidu u Srebrenici. Sve ovo je istovremeno dovelo do intenziviranja veličanja ratnih zločina i zločinaca, a u nekim gradovima u bh. entitetu Republici Srpskoj i Srbiji osvanuli su murali Ratka Mladića.

"Milorad Dodik i druge političke stranke u RS-u stvaraju političku snagu tako što brane masovna ubista, uz podršku Moskve i Pekinga. To nije lijepa slika", dodaje Server.

Što se tiče dolaska novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, ističe da se nada da će on uraditi više od svog prethodnika. Takođe, njegov mandat povezuje i sa odlaskom njemačke kancelarke budući da se u septembru u ovoj zemlji održavaju izbori a Merkel je najavila svoje odstupanje sa funkcije.

"Nadam se da će Šmit biti aktivniji od Incka, koji je bio oslabljen zbog nedostatka zapadne snage. Međutim, pretpostavljam da će dosta toga zavisiti od toga ko će zamijeniti Angelu Merkel i kakav stav će ta osoba imati prema Balkanu", zaključuje Server.

Al Jazeera

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR