13 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kurti: Otvoreni Balkan otvara region za uticaj Rusije i Kine

Izvor: EPA

Region

Comments 2

Kurti: Otvoreni Balkan otvara region za uticaj Rusije i Kine

Izvor: Agencija/Al Jazeera Balkans

Autor: Antena M

  • Viber

Premijer Kosova Albin Kurti ponovo je kritikovao inicijativu "Otvoreni Balkan", koju su predsjednik Srbije Aleksanda Vučić i premijer Sjeverne Makedonije i Albanije Zoran Zaev i Edi Rama predstavili kao inicijativu budućnosti koja treba da olakša kretanje ljudi i roba na Zapadnom Balkanu te poveća životni standard građana.

"Otvoreni Balkan" više liči na Balkan otvoren za uticaje sa istoka, posebno iz Ruske Federacije i Kine, kao i otvoren za autokratiju, korupciju, ratne zločince, suprotno evropskim vrijednostima demokratije i vladavine prava, rekao je Kurti novinarima, prenose mediji na Kosovu.

Zajedničko tržište nije moguće sve dok Srbija ne prihvati da se suoči sa prošlošću, rekao je Kurtiji, indirektno ukazujući na ulogu Srbije u ratovima devedesetih.

Tri zemlje ulaze u ‘Otvoreni Balkan’

Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija potpisale su u četvrtak sporazume čiji je cilj olakšati trgovinu u regionu, stvoriti jedinstveno tržište rada i međusobnu pomoć u vanrednim situacijama, a regionalna inicijativa, ranije nazvana "mini Shengen", službeno je preimenovana u Otvoreni Balkan (Open Balkan).

U autorskom tekstu objavljenom u beogradskoj Politici u nedjelju, ukazujući na cilj i namjere inicijative Otvoreni Balkan, Vučić je naveo kako su i osnivači EU “"znali da mogu prevladati tešku istoriju samo ako se počnu povezivati preko ekonomije", te da su u tome doživljavali protivljenja na sve strane, ali su uspjeli.

"Srbi, Albanci i Makedonci nijesu ništa manje pametni i vrijedni od Francuza, Njemaca, Talijana i drugih koji su kroz Zajednicu za ugljen i čelik krenuli u gradnju EU", rekao je Vučić.

Premda su lideri Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanija pozvali da se inicijativi priključe i druge zemlje iz regije, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Kosovo za sada su izvan tog projekta.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Vladimir

@KakoJe ,da se ogradite zidom?? Prema gde? U 21 veku da se zatvarate? Odakle ce turisti da dolaze?

KakoJe

Necemo nikakav otvoreni balkan. No ocemo da se ogradimo jednim zidom da nas ostave na mir svi okolo jer nam skoro svi krv crnu popise vise i dosta je bilo toga! Crna Gora NEĆE u Otvoreni Balkan koji je eufemizam za SRPSKI SVIJET!