17 °

max 18 ° / min 11 °

Srijeda

20.10.

18° / 11°

Četvrtak

21.10.

17° / 10°

Petak

22.10.

18° / 14°

Subota

23.10.

19° / 14°

Nedjelja

24.10.

14° / 7°

Ponedjeljak

25.10.

12° / 6°

Utorak

26.10.

15° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Perović: Srbija zarobljena velikodržavnim projektom nespojiva je sa Evropom

Region

Comments 0

Perović: Srbija zarobljena velikodržavnim projektom nespojiva je sa Evropom

Izvor: n1

Autor: Zerina Ćatović

  • Viber

Dok god Srbija bude zarobljena velikodržavnim projektom i dok bude gajila namjeru da sve Srbe stacionira u jednu državu, kao što je to bila namjera u ratovima 90-ih godina, ona je kao država neuskladiva sa Evropom i evropskim vrijednostima, rekla je u interjuu za N1 Sarajevo istoričarka i politikološkinja Latinka Perović.

“To je taj projekat neprestanog širenja: Srbija je svuda gdje žive Srbi. Srpstvo je povezano sa pravoslavljem. I u tom smislu su te granice vrlo ambivalentne i neodređene – s jedne strane one dekoncentrišu Srbiju na njen unutrašnji razvoj, a u isto vrijeme druge zastrašuju. I to je glavni razlog nepovjerenja”, objašnjava Perović u intervjuu za N1 Sarajevo.

Dodaje da je čitava politika od 90-ih godina na vezi sa koncepcijom države koja obuhvata sve Srbe, a tu se, kako primjećuje, udružuje i vjerski element.

“U Srbiji imate jednu stranku koja dominira, koja drži institucije i neizbježno imamo situaciju da se to završi u ličnoj diktaturi, autokratskom režimu u kome o svemu odlučuje jedna partija i jedan čovjek. To je ključno pitanje Srbije danas”, upozorava ona.

Kad je riječ o zločinu počinjenom u Srebrenici, Perović podsjeća da u svijetu postoji jedinstvena ocjena da je posrijedi genocid.

“Imate dva međunarodna suda koja su donijela presude. Imate međunarodnu demokratsku javnost koja to osuđuje kao najveći zločin počinjen u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. I razmišljam – da li Srbija shvata koliko se ona poricanjem izoluje od svijeta, koliko ide mimo svijeta dok poriče evidentne činjenice”, navodi ona.

Ipak smatra da se u svim nezavisnim državama proizišlim iz Jugoslavije događaju vrlo važna kretanja, koja su i generacijska, jer dolaze od mladih ljudi.

“Jako verujem u tu unutrašnju mobilizaciju energija i ljudskih rezervi, to je za mene put evropeizacije svih tih zemalja. Vrlo je značajno da je Evropska unija otvorila vrata svim tim zemljama, da je dala mjerila i ogromna sredstva, ali ja bih ipak rekla da je težište na ljudima koji žive u tim zemljama, i da oni moraju da nađu način da pronađu mogućnost života da ostanu tu, a ne da iseljavaju”, poručuje Perović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR