16 °

max 16 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

16° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vučić na proslavi Dana zastave zahvalio Srbima u regionu: Samo hoćemo da budemo svoji na svome

Region

Comments 6

Vučić na proslavi Dana zastave zahvalio Srbima u regionu: Samo hoćemo da budemo svoji na svome

Izvor: Danas, RTS

Autor: Antena M

  • Viber

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je okupljenim građanima na menifestaciji povodom 'Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave', da „datum proboja Solunskog fronta, dan u kojem zajedno leže i naš bol i naša slava“.
 
Ceremonija je otvorena intoniranjem himni Republike Srpske i Srbije na Savskom trgu kod spomenika Stefanu Nemanji nešto poslije 18 časova, a okončana dva sata kasnije vatrometom.

„Tog 15. septembra jedini plan je bila sloboda“, rekao je Vučić i dodao da je taj dan bio još jedan u nizu takvih plebiscita, kada smo bez obzira na krvavu cijenu birali slobodu. „Srbija ima novi plan za budućnost, onu na koju ćemo se ponositi svojom zastavom znajući da je ona zastava slobode i zastava mira, ali i zastava budućnosti“, poručio je Vučić.

Vučić je odgovorio, kako je rekao, "svima onima koji nas danima napadaju iz regiona, a i nekima u našoj zemlji".

„Kažu, izmislili ste praznik. Izmislili smo proboj Solunskog fronta, ako ćemo tako, izmislili smo i Stefana Nemanju. Nismo, izmislio je Stefan Nemanja nas. Očekuju od nas da im se pravdamo i da im se večeras izvinjavamo i da kažemo izvinite molim vas što imamo našu zastavu. Nikada više za srpsku trobojku nećemo da se izvinjavamo, nosićemo je sa ponosom, nosićemo je svuda po svijetu“, poručio je Vučić, naglasivši da ne postoji ništa preče od jedinstva našeg naroda.

„Ne treba nam ništa tuđe, samo hoćemo da budemo svoji na svome, ne trebaju nam druge granice. Ne treba nam baš ništa, samo da smijemo da kažemo da nosimo srpsko ime i da nosimo srpsko prezime“, rekao je predsjednik.

On se zahvalio svim Srbima u regionu.

„Hoću da kažem veliko hvala i našem mučeničkom narodu na Kosovu i Metohiji. Ali i veliko hvala svima onima koji nisu smjeli da istaknu svoju sprsku zastavu zbog prijetnji njihoviih režima u regionu, da im kažem hvala jer znam da su njihova srca večeras ovde sa nama i da kucaju za svoj srpski narod“, zaključio je Vučić.

Dodik: Vjerujem da je ovo vijek našeg ujedinjenja

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da su jedinstvo uvijek pokazivali u teškim istorijskim trenucima što je odredilo karakter naroda i što ga razlikuje od drugih koji su uvijek čekali da im slobodu podare drugu.

„Tako je bilo od 1389. do danas. Prolazili smo golgote, ali nismo dali ono što nam je bitno, slobodu. Republika Srpska je ponosna što je zajedno sa Republikom Srbijom usvojila Zakon o zaštiti ćirilice i vjerujem da je to jedan u nizu onih koji ćemo usvojiti zajedno“, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da ne voli „kada nas zovete Bosancima, mi smo Srbi i ništa me ne povezuje sa tom rečju Bosanac. Mi smo Srbi, nismo ni bosanci Srbi, kao što nisu ni hrvatski Srbi, već smo mi Srbi koji čuvamo svoj identitet“.

Srpski član Predsedništva BiH je rekao da je kao političar često razmišljao čime izazivamo druge da nas krive za nešto ,ali da nije uspio to da nađe.

„Ne želimo druge da asimilujemo, da drugima naškodimo, već samo vodimo politiku zajedništva. I to nije ništa različito od drugih. Mi imamo svoju Republiku, ali naša zemlja je Srbija. Vjerujem da je ovo vijek našeg ujedinjenja i vijek jedinstva. I ne pozivamo na mir, već na mir, saradnju i međusobno uvažavanje. Hoćemo jedinstvo u miru sa drugima, ali nemojte nam braniti da slavimo svoje praznike, da branimo svoje svetinje“, poručio je Dodik.

Na kraju obraćanja, Milorad Dodik je rekao da su Srbi svjesni sebe.

Patrijarh Porfirije: Jedinstvo ne smije biti zasnovano na sebičnim interesima

Jedinstvo porodice, jedinstvo familije i jedinstvo naroda ne smije biti zasnovano na sebičnim interesima i ni u kom slučaju ne smije da posluži tome da se zatvorimo u sebe, da se odvojimo od drugih ili da bismo sa njima ne daj Bože bili u konfliktu, poručio je patrijarh srpski Porfirije. Neka nam je srećan i blagosloven praznik nacionalnog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, istakao je patrijarh srpski Porfirije.

„Bog je stvorio svakog čovjeka i svaki ljudski rod po svojoj slici i prilici, a Bog je savršeno jedinstvo i savršena zajednica u ljubavi tri ličnosti – oca, sina i svetoga duha. To što je Bog stvorio čovjek po svojoj slici i prilici znači da ga je pozvao da zaživi, u mjeri u kojoj je to moguće božanski način postojanja, jedinstavo i zajednice različitih ličnosti i da takav način života učini sopstvenom realnošću“, rekao je patrijarh.

„Ne možemo voljeti druge koji su udaljeni od nas, ako najprije ne volimo svoga oca, majku, brata, sestru, komšiju, svoju porodicu, svoj rod, svoj narod“, poručio je patrijarh i dodao da se tako jedinstvo izgrađuje „pošavši od konkretnog, pojedinačnog, ličnog ka opštem i sveopštem.

Svaki drugi redosljed je neprirodan i može da stvori posebno duboke probleme, rekao je on.

Vlasti Srbije pozvale su građane da istaknu srpske zastave.

Praznik su zajedno ustanovile prošle godine Srbije i Republika Srpska, koje su tim povodom, na odvojenim sjednicama, usvojile zakon o zaštiti ćirilice.

Praznik je ustanovljen u slavu srpske vojske i proboja Solunskog fronta, kazali su. 

Komentari (6)

POŠALJI KOMENTAR

Vladimir

@Branka, čitajte malo više... Edukujte se..

Branka

Budite svoji na svome u okviru beogradskog pašaluka. To je bilo vaše sve ostalo nikad nije bilo vaše nego ste oteli, okupirali, ukrali.

Vanja

"Hljeba i igara" za raju, dok Vucic i kompanija mu kradu milijarde. Sto neko rece, mozda se krug zatvara, dobivaju sto su i zasluzili. Kad se probude iz ovog ludila, shvatice gdje su.