10 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
AP: Dan srpskog jedinstva izaziva zabrinutost na Balkanu

Izvor: Nova: Defile zastava u Beogradu

Region

Comments 10

AP: Dan srpskog jedinstva izaziva zabrinutost na Balkanu

Autor: Antena M

  • Viber

Srbija od danas slavi novi nacionalni praznik pokazivanjem vojne moći i pozivom svim Srbima na Balkanu da se ujedine ispod jedne zastave, što je izazvalo zabrinutost kod susjeda, nekoliko decenija nakon što su slične akcije dovele do krvavih ratova 1990-tih godina, piše američka novinska agencija Asošijeted pres (AP).

Srbima je rečeno da danas istaknu državne zastave bilo gdje da žive u regionu ili u svijetu kako bi obilježili Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

AP piše da je na otvaranju cjelodnevnog niza ceremonija obilježavanja ovog praznika, populistički predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obišao postavku vojne opreme u jednom beogradskom parku, rekavši da je Srbija spremna da odgovori na prijetnje spolja.

Rekao je da je vojska sada pet puta jača nego prije pet godina i najavio je nove vojne nabavke.

Demonstracija moći i pozivi srpskih zvaničnika na kreiranje „srpskog sveta“ i političko ujedinjenje 1,3 miliona Srba koji žive u BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj i na Kosovu izazvalo je zabrinutost tih susjednih zemalja.

Devedesetih godina prošlog vijeka srpske snage su s finansijskom i političkom podrškom iz Beograda vodile krvave kampanje u BiH, Hrvatskoj i na Kosovu sa ciljem formiranja „Velike Srbije“, piše AP.

Međutim, nisu uspjeli da prekroje granice bivše Jugoslavije i naprave srpsku državu.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je izjavio da ne može da veruje da „Srbi nemaju šta važnije i pametnije da rade“ od uvođenja praznika koji „zadire u unutrašnje politike drugih država“.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, najglasniji zagovarač „srpskog sveta“, kako ocjenjuje AP, je odgovorio Milanoviću da nema ničeg važnijeg od „očuvanja srpskog identiteta“.

Komentari (10)

POŠALJI KOMENTAR

Branka

@gost I ja se pitam koji su pravi razlozi podrške fasizmu. Mozda mi nećemo to saznati dok smo živi. Ono u što sam sigurna je da kad ođe počne rat neće biti dobro ni Balkanu ni Evropi. Fašizam nikad nije poražen samo se bio pritajio. To je osnov problema. Dok god svuda ne bude zabranjen.

gost

@Branka Sve je to tako al na fasizam treba reagovati u zacetku a ne kad izbije rat i zaprijeti svakoj svjetskoj sili ponaosob. Cudi me da kvinta ne vidi srpski fasizam a imali su ratove u Jugoslaviji? Ne znam koji im je motiv da podrzavaju i stite Vucica dok opasno destabilizuje

Vuk Mandušić

@Andjela Zašto Evropa ćuti? Hruščov je 1963. na Cetinje rekao da je ovo jedini kutak Evrope sa kojeg nijedna noga nije kročila na Staljingrad. Osim Crne Gore, skoro svaka evropska država je poslala svoje SS jedinice da učestvuju u napadu na SSSR. Ovi danas su njihovi potomci.