5 °

max 9 ° / min 4 °

Subota

04.12.

9° / 4°

Nedjelja

05.12.

8° / 4°

Ponedjeljak

06.12.

8° / 5°

Utorak

07.12.

7° / 0°

Srijeda

08.12.

6° / -2°

Četvrtak

09.12.

10° / 6°

Petak

10.12.

7° / 4°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Dodik nakon sastanka s Vučićem: Nijesam spreman da za RS žrtvujem mir

Region

Tag Video
Comments 6

Dodik nakon sastanka s Vučićem: Nijesam spreman da za RS žrtvujem mir

Izvor: Avaz

Autor: Antena M

  • Viber

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH obratio se novinarima nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Upoznao sam predsjednika Aleksandra Vučića o situaciji u BiH, kazao je on.

- Naravno da smo razgovarali o aktuelnoj situaciji. Ja sam predsjednika Vučića upoznao sa trenutnom situaciji u Bosni i Hercegovini. Vidimo da su neki naši međunarodni partneri mnogo zainteresovani i zabrinuti vezano za skorašnje odlučivanje na Savjetu bezbjednosti oko statusa misija OSCE-a u BiH, koje se svake godine na sjednicima Savjeta bezbjednosti definiše. Dijelimo zajednički stav da misija OSCE-a treba odobriti na Savjetu bezbjednosti njeno dalje funkcionisanje. Mi smo o tome upoznali naše prijatelje i ranije, upoznali smo sve one koji su zainteresovani za tu situaciju, a odluka na Savjetu bezbjednosti će biti onakva kako to učine članovi Savjeta bezbjednosti. Upućujem ih na međusobni dogovor i nemamo ništa protiv da odluka bude ista ona kao i prošle godine - rekao je Dodik.
 
Situacija u BiH je vrlo složena, istakao je.

- Kulminacija raznih događaja iz prošlosti, situacija u kojoj Ustavni sud oduzima zemljište RS, nakon ranijih odluka da nam promijene grb, da unište sve da zamrznu imovinu RS doveli su do ove situacije. U odluci Ustavnog suda, gdje imaju tri stranca i dva Bošnjaka koji čine većinu, pet od devet i oni donose razne odluke. Današnje stanje je takvo da se u BiH RS kao strana potpisnica svih strana Dejtonskog sporazuma, pa i aneksa 4 Ustava BiH je razvlašćena od poljoprivrednog zemljišta i naravno šuma, ali to nije urađeno prema Federaciji - kazao je Dodik. 

- Mnogo stvari, kao i nekih stvari nametanja Visokog predstavnika, kao i onih lateralnih odluka da se učestvuje na Generalnoj skupštini UN-a bez saglasnosti Predsjedništva i niza drugih sastanaka gdje se odlazilo mimo političkih stavova, pa sve do samovoljnog otkazivanja vježbe OS i Vojske Srbije koja je bila pedantno pripremljena i dovedena do same realizacije kulminirali su odnosi u BiH do mjere da se oni moraju rješavati na pravi način ili, naravno, da ta zemlja neće uspjeti funkcionisati - dodao je. 
 
Pod pritiskom smo ukinuli vojsku RS-a

Rekao je da Vučić odlično poznaje situaciju u BiH.

- Ja sam upoznao predsjednika, mada je on veliki znalac u detalje, da je RS gotovo u nemogućoj situaciji pritiska dala saglasnost da se ukine vojska RS i da se formiraju OS BiH. Za to postoji ugovor. Svi napori koji su dolazili da se to prenese u Ustav nisu uspjeli. Ustav ne prepoznaje nadležnosti BiH dobro.

Osvrnuo se i na nadležnosti visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita.

- Nastavićemo sa svojim aktivnostima, kako bismo došli do određenih najboljih procjena. RS je povrijeđena primjenom bezočne sile od strane međunarodnog faktora koji tamo funkcioniše, a na kraju smo dobili čovjeka koji se predstavlja Visokim predstavnikom, a nije imenovan u Savjet bezbjednosti UN-a. Konfuzna situacija o kojoj niko ne želi da sjedne da pregovara i razgovara, nego se samo čuju galame. Ne samo iz Sarajeva, nego i one velike, o tome kako je situacija do te mjere zaoštrena. Ja sam rekao da nisam spreman da za RS žrtvujem mir, ali sam lično spreman da se žrtvujem za RS - dodao je Dodik. 
 
Nemamo namjeru za rat

Ono što nosim odavde je da Srbija podržava mir, jer mir nema ni cijenu ni alternativu, naglasio je.

- Ako neko misli da prijetnjom rata s druge strane mi treba da predamo RS vara se. Mi nemamo namjeru ni za kakav rat ili sukob. Imamo namjeru da se borimo za naša prava zapisana Ustavom BiH. Ono što pripada BiH neće biti dirnuto. To uporno govorimo ali nas niko ne sluša – rekao je Dodik.

- Prije 10 godina kada sam raspisivao referendum o pravosuđu u Banjoj Luci se pojavila Ketrin Ešton, prvi i jedini put. Potpisali smo zajedničku izjavu da uđemo u reformu i odgodimo referendum. Jedino što se desilo jeste da smo odgodili referendum. Stvari su samo postale još gore – rekao je Dodik.

Pogledajte konferenciju za medije Dodika i Vučića.

Komentari (6)

POŠALJI KOMENTAR

Mazmora

@Deni ...on bježi od zatvora a istorija će mu odrediti kaznu , nadam se najprimjereniju njegovom zločinačkom liku i dijelu.

nenad_mne

Ovaj bi se opet vratio na Ronhil?