16 °

max 16 ° / min 6 °

Petak

19.04.

16° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
EU: Visoki političari Srbije i Kosova biće odgovorni za svaku eskalaciju nasilja

Izvor: N1

Region

Comments 0

EU: Visoki političari Srbije i Kosova biće odgovorni za svaku eskalaciju nasilja

Izvor: N1

Autor: Mia Zeković

  • Viber

Nedavna eskalacija zapaljive retorike između zvaničnika Kosova i Srbije, posebno saopštenja o ratu i konfliktu na Zapadnom Balkanu veoma su zabrinjavajući. Visoki političari dvije strane smatraće se odgovornima za bilo kakvu eskalaciju koja bi dovela do povećanja tenzija i mogućeg nasilja u regionu, saopštila je Služba EU za spoljne poslove (EEAS).

„Obije strane moraju odmah da okončaju međusobna neprijateljstva i opasne izjave i da se ponašaju odgovorno“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će se sva otvorena pitanja rješavati kroz dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, uz posredovanje EU.

„EU očekuje da dvojica lidera razgovaraju o tim problematičnim temama na sljedećem sastanku na visokom nivou, koji je za 18. avgust sazvao visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija“, navodi se u saopštenju.

Takođe se ukazuje da postizanje sveobuhvatnog pravno-obavezujućeg sporazuma o punoj normalizaciji odnosa u kontekstu dijaloga pod posredovanjem EU zahtijeva klimu koja doprinosi ponovnom uspostavljanju povjerenja, pomirenja i dobrih odnosa, pri čemu će se raniji sporazumi poštovati i u punoj mjeri primenjivati, i gdje nema mjesta za akcije i izjave koje nisu kompatibilne sa sveukupnim interesom i strateškim ciljevima regiona.

„EU, uključujući i svoju civilnu misiju Euleks, ostaje u bliskoj koordinaciji sa Kforom i međunarodnim partnerima, posebno sa SAD“, ističe se u saopštenju.

U posljednje vrijeme bilo je više zapaljivih izjava od visokih političara Beograda i Prištine, izazvanih odlukom Kosova da počne da primjenjuje mjere reciprociteta sa Srbijom kada se radi o registarskim tablicama i ličnim dokumentima. Zbog pritiska međunarodne zajednice, to je odloženo, a predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da situacija za Srbe na Kosovu nikada nije bila komplikovanija, zamolivši Albance, međunarodnu zajednicu i Srbe sa Kosova da sačuvaju mir. „Ne budu li htjeli da sačuvaju mir, ja vam saopštavam – Srbija će pobijediti“, poručio je.

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je 10. avgusta u intervjuu za agenciju Rojters da bi bilo neodgovorno isključiti mogućnost porasta tenzija i nove konflikte, uzimajući u obzir, kako je rekao, agresivnu politiku Beograda.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izrazio je zabrinutost američkom ambasadoru u Beogradu Kristoferu Hilu zbog sve češćih poziva na rat i sukobe iz Prištine.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR