10 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

11° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Evropska unija i NATO: Vučićevi trikovi s Kosovom kod nas više ne mogu proći

Izvor: Jutarnji list

Region

Comments 0

Evropska unija i NATO: Vučićevi trikovi s Kosovom kod nas više ne mogu proći

Izvor: Jutarnji list

Autor: Mia Zeković

  • Viber

Treći sastanak kosovskog premijera Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u okviru dijaloga pod okriljem EU završen je bez uspjeha nakon skoro osam sati. Prethodni sastanak dvojice lidera održao se prije više od godinu dana. A ovaj sastanak u četvrtak, u kojem nije bilo konkretnih rezultata, jedan EU izvor nazvao je "najboljim do sada".

Vjerovatno to više govori o tome kakvi su bili prethodni sastanci nego o ovom posljednjem. Taj EU izvor pokušao je novinarima u Briselu priču predstaviti u optimističnom svijetlu pa je kao pozitivne tačke sastanka spomenuo "činjenicu da su oba lidera izrazila spremnost za nastavak dijaloga" te da su "imali priliku iznijeti svoje viđenje normalizacije odnosa".

Posebne propusnice

Međutim, o konkretnim pitanjima nije bilo nikakvog približavanja stavova, a kamoli nekog rješenja. Kosovo ne odustaje od mjera reciprociteta, što znači da će građanima Srbije pri ulasku na teritoriju Kosova biti izdane posebne propusnice, onako kako to Srbija radi s državljanima Kosova kada oni uđu u Srbiju.

Kosovo je jednom odgodilo na mjesec dana primjenu ove odluke, ali više ne želi odgoditi, pa je premijer Albin Kurti najavio da će od 1. septembra početi s implementacijom.

Zato su taj datum EU i NATO postavili za rok do kojeg treba iznaći rješenje kako bi se izbjegla eskalacija na sjeveru Kosova. Jer su Srbi u tom dijelu Kosova, na mig i uz pomoć Beograda, krajem jula i početkom avgusta digli barikade i blokirali putove, što bi mogli ponovo.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR