11 °

max 16 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

16° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Eskobar i Lajčak u Prištini i Beogradu u srijedu i četvrtak

Region

Comments 0

Eskobar i Lajčak u Prištini i Beogradu u srijedu i četvrtak

Izvor: VoA

Autor: Antena M

  • Viber

Gabrijel Eskobar, zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara putovaće u Prištinu i Beograd kako bi podržao dijalog, rečeno je Glasu Amerike u Stejt departmentu.

Eskobar će u prijestonicama Kosova i Srbije boraviti u društvu Miroslava Lajčaka, specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog dvije strane, što je albanskom servisu Glasa Amerike potvrdio portparol Evropske unije.

„Poslije prošlonedjeljnih sastanaka, šef diplomatije Evropske unije Borelj (Žosep Borelj, prim.nov.) zatražio je od izaslanika Evropske unije Miroslava Lajčaka da otputuje na Kosovo i Srbiju 24. i 25. avgusta kako bi potvrdili napredak u vezi sa sporazumom sa kojim su obje strane saglasne - kako bi se izbjeglo ponovno izbijanje tenzija na terenu. U toj misiji, gospodina Lajčaka će pratiti američki izaslanik Gabrijel Eskobar“, navodi se u odgovoru zvaničnika Evropske unije.

Borelj: Nije postignut dogovor, ali to nije kraj priče

Žosep Borelj, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost koji je bio domaćin posljednje runde dijaloga Kosova i Srbije, rekao je tada da u razgovorima nije postignut dogovor, ali da su se dvije strane saglasile da će razgovor nastaviti narednih dana.

Borelj je tada rekao da se, između ostalog, razgovaralo o mjerama kosovske Vlade o preregistraciji vozila registrovanih u Srbiji i ulazno-izlaznim dokumentima čija je primena odložena za 1. septembar.

Toj odluci prethodile su tenzije na sjeveru Kosova pošto je, dio tamošnjeg stanovništva srpske nacionalnosti, blokirao saobraćajnice kao i granične prelaze između Kosova i Srbije Jarinje i Brnjak.

Njihov angažman trebalo bi da uslijedi nakon nedavne treće runde dijaloga Kosova i Srbije, uz posredništvo Evropske unije u Briselu, koja je okončana bez napretka.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR