11 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kurti izjavio da nikakvog pogroma na Kosovu neće biti

Region

Comments 0

Kurti izjavio da nikakvog pogroma na Kosovu neće biti

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Autor: Mia Zeković

  • Viber

Nikav pogrom se neće dogoditi, rekao je Aljbin (Albin) Kurti, premijer Kosova, u Prištini, u srijedu, 24. avgusta, na konferenciji za novinare koju je održao nakon sjednice Vlade.

“Sve te priče o upotrebi sile, pogromima, likvidaciji Srba, su pokušaji da se strahom vlada nad Srbima na Kosovu. Ali, Srbima na Kosovu je bolje na Kosovu nego u Srbiji. Kosovo je demokratska drzava, dok Srbija je autokratija gdje nema slobode medija”, kazao je Kurti na srpskom jeziku, odgovorajući na pitanje novinara.

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, je 15. avgusta uputio poruku kosovskim zvaničnicima aludirajući na navodni plan da se izazove nasilje na sjeveru Kosova.

“Nemojte da računate da možete da izvedete pogrom i protjerivanje našeg stanovništva”, rekao je on tada.

Vučić je, inače, u više navrata tvrdio da kosovske vlasti planiraju da izazovu nasilje na Kosovu, ali nije iznosio dokaze ili detaljnije informacije za takve tvrdnje.

Kurti tvrdi da Srbija nije bila konstruktivna u Briselu

Kurti je demantovao navode da je delegacija Srbije bila konstruktivna na sastanku u Briselu 18. avgusta.

Iznoseći izvještaj o sastanku u Briselu na sjednici Vlade Kosova u Prištini, podvukao je da prijedloga druge strane nije bilo.

“U Briselu nije bilo konstruktivnog angažmana, niti konkretnih prijedloga srpske strane”, rekao je Kurti i dodao da je četiri konkretna prijedloga oko ovih pitanja dao Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog.

Tvrdi i kako je kosovska strana bila otvorena za razgovore u Briselu ali da je “druga strana napustila zgradu”.

Kurti je naveo i kako su dviije strane 18. avgusta u Briselu pristale da ne iznose detalje kako ne bi došlo do eskalacije krize, te dodao da se “nisu svi pridržavali toga”.

Šta je prethodilo?

Susret u Briselu organizovan je u cilju spuštanja tenzija između dviije strane kroz dijalog koji moderira Evropska unija. Tenzije su naglo narasle nakon pokušaja Vlade Kosova da 1. avgusta primijeni odluke o dokumentima i na severu Kosova, većinski naseljenim srpskim stanovništvom.

Riječ je o odlukama o preregistraciji vozila na RKS tablice, umjesto onih tablica koje su izdate u Srbiji, i izdavanju državljanima Srbije ulazno/izlaznog dokumenta.

Nakon što je lokalno srpsko stanovništvo na to odgovorilo podizanjem barikada, Vlada Kosova odložila je realizaciju odluke, koju inače Srbija shodno primjenjuje za građane Kosova još od 2011, za 1. septembar.

Kurti ne mijenja stav o tablicama

Kurti je podvukao da se statusno neutralne KS tablice ne mogu vraćati, odnosno da je automobile moguće preregistrovati samo u RKS – Republika Kosovo.

Kada je riječ o izdavanju ulazno\izlaznih dokumenata, kosovski premijer je naveo kako bi najbolja opcija bila se oni potpuno izbace, kako za državljane Kosova prilikom ulaska u Srbiju, tako i za srpske državljane koji ulaze na Kosovo.

“Ukoliko ih bude na jednoj strani, mora ih biti i na drugoj”, poručio je Kurti.

Premijer Kosova je rekao da je odlaganje odluke o preregistraciji i reciprocitetu o ličnim dokumentima na 30 dana bio veliki ustupak. On je tako odgovorio na pitanje novinara da li postoji mogućnost da se odluka ponovo odloži.

Da li će ponovo biti barikada?

Kurti je izrazio nadu da će Srbi na sjeveru prihvatiti odluku Vlade Kosova i preregistrovati svoje automobile, ali nije isključio mogućnost da se ponovo podignu barikade.

“Te barikade u prošlosti nikada nisu bile uspostavljene od strane građana, nego su došle odzgo, najprije sastanci u Beogradu i Raški, pa onda ilegalne strukture postaju na ulici kriminalne bande koje postavljaju barikade i žele da zabarakadiraju sjever”, rekao je Kurti.

Podvukao je da putevi nisu privatna svojina i da niko ne može da postavlja barikade.

“Barikade nisu bile uspostavljene kao protest, nego kao vojne barikade sa naoružanim licima, koji su pucnjima upozoravali da se ne približavaju tim barikadama”, dodao je.

Šta je Kosovo još predložilo?

Kosovski premijer je poručio i da je, prema ranije utvrđenoj agendi, na prošlonedjeljnom sastanku u Briselu trebalo da se govori o konačnom sporazumu sa Srbijom i aktuelnim pitanjima.

Naveo je kako je Kosovo predalo dokument sa šest tačaka, koje bi trebao da sadrži konačni sporazum o normalizaciji odnosa.

Neke od tih tačaka se odnose na međusobno priznanje, suočavanje sa prošlošću, saradnju između zemalja.

O mogućem izlasku “Srpske liste” iz institucija

Govoreći o mogućem izlasku Srba iz kosovskih institucija, što je najavila Srpska lista, Kurti je ocijenio da je to narativ “kriminalaca poput Milana Radoičića, a ne onih koji integraciju vide kao primarnu opciju”.

Radoičić je potpredsjednik Srpske liste, vodeće partije Srba na Kosovu koja ima podršku Beograda, ali kosovske vlasti tragaju za njim. Takođe se nalazi na crnoj listi SAD zbog umiješanosti u međunarodni organizovani kriminal.

Rekao je da su pojedinci željeli destabilizaciju i nasilje, ali da se to neće desiti.

“Pozivam Srbe da rade na izgradnji demokratskih institucija, one nisu samo za Albance, već za sve građane Kosova”, rekao je on.

Kurtijeve ocjene o stavu Srbije

Premijer Kosova vjeruje da srpska strana, “potpuno nepotrebno i na vještački način”, pokušava da dovede do eskalacije, koristi zaoštrenu retoriku i utiče na bezbjednost.

“Uz to se stalno prijeti građanima Kosova, koji žele da podrže legitimne odluke Vlade Republike Kosova. To predstavlja direktno ugrožavanje nacionalne bezbjednosti i regiona u cjelini”, rekao je on.

Kurti je dodao da misli da te prijetnje “imaju za cilj da stvore superiornost u pregovorima, tako što se tenzijama prijeti Evropskoj uniji, ali i SAD ili Velikoj Britaniji”, rekao je Kurti.

Šta tvrdi srpska strana?

Nakon sastanka u Briselu, srpska strana saopštila da je ponudila kompromisna rješenja, ali da ih je kosovski premijer odbio.

Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije, je dan nakon briselskog susreta Kurtija i Vučića naveo da su predstavnici Beograda bili spremni da prihvate da Priština Srbima, koji imaju prebivalište u Srbiji, izdaje ulazno-izlazni dokument na graničnim prelazima.

Zatraženo je, sa druge strane, da ta praksa ne važi za one Srbe koji žive na Kosovu.

Pripadnici srpske zajednice imaju lične karte koje im izdaju srpski organi, ali isto tako imaju prava na kosovska lična dokumenta sa kojima funkcionišu dok borave na teritoriji Kosova.

Inače, Srbija državljanima Kosova još od 2011. godine izdaje ulazno/izlazni dokument na osnovu sporazuma o slobodi kretanja.

Takođe, Beograd je zatražio da se za građane na sjeveru ponovo uvedu statusno neutralne tablice KS.

Ove tablice, koje su bile statusno neutralne, kosovske vlasti ne izdaju od septembra 2021. godine, takođe na osnovu dogovora o slobodi kretanja iz 2011. godine. U tom sporazumu piše da će se na Kosovu koristiti isključivo registarske tablice sa oznakama RKS (Republika Kosovo) ili KS (Kosovo, statusno neutralne).

KS tablice je, međutim, trebalo da budu “privremena mjera” i Kosovo je pristalo da njihovo važenje produži na pet, pa na još pet godina, odnosno važenje KS tablica je posljednji put dogovoreno 2016. godine.

Registarske oznake, koje za gradove na Kosovu izdaju organi Srbije (KM, PR, GL…), za kosovske valsti su nelegalne i one su se nakon 2011. godine koristile isključivo u četiri opštine na severu Kosova.

Eskobar i Lajčak na Kosovu i u Srbiji

Na Kosovu od 23. avgusta boravi specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Eskobar(Escobar), koji se sastao sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmani i predstavnicima opozicionih partija.

Za 24. avgust je predviđen ponovni sastanak sa kosovskom predsjednicom, ali i sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

Osim Eskobara na Kosovu boravi i predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak, a cilj tih posjeta je da se sa liderima još jednom razgovara o mogućem postizanju dogovora sa Srbijom.

Iz Prištine, dvojica posrednika će otići i u Beograd, gdje će razgovarati sa tamošnjim vlastima.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR