13 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mediji u BiH: Zastrašujuća četnička stranica na Fejsbuku na kojoj stariji muškarac poziva na ubijanje

Region

Comments 1

Mediji u BiH: Zastrašujuća četnička stranica na Fejsbuku na kojoj stariji muškarac poziva na ubijanje

Autor: Antena M

  • Viber

Fejsbuk stranica "Četnički pokret Republika Srpska" za sada ima nešto više od dvadeset pratitelja, a zbog užasnih poruka mržnje i pozivanje na zločine, privukla je pažnju šire javnosti.

Naime, starija muška osoba koja se nalazi na fotografijama koje su postavljene na Fejsbuk stranici, najčešće pozira sa unucima, mecima ili alkoholnim pićima.

Od poruke "Živjela Republika Srpska i Srbija" brzo se prelazi na tvrdnju da će unuke "učiti srpstvu" te da će oni biti "mladi četnici" kada porastu.

Objave se proširuju od "oj braćo moja hoćemo li piti turske krvi" pa sve do tvrdnji da je "ubijao i klao za slobodu srpskog naroda i Republiku Srpsku".

Protiv ovakvih poruka mržnje i pozivanja na činjenje nasilja moguće je podnijeti krivičnu prijavu jer se radi o izazivanju i raspirivanju nacionalne, vjerske i rasne mržnje što je regulisano Krivičnim zakonom BiH.

''Sankcije za ovako gnusne izjave su kazne zatvora od tri mjeseca do tri godine, što je neadekvatno za prostor u kojem živimo zbog krvave istorije i agresije na Bosnu i Hercegovinu, a što su najbolje demostrirali pripadnici Ravnogorskog četničkog pokreta koji su otkupili kaznu zatvora od pet mjeseci zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada i okoline u martu 2019. godine'', piše Klix.ba

Još nije poznato da li je slučaj već prijavljen nadležnim organima i koje će oni preduzeti radnje kako bi ovakve slučajeve procesuirali, a građani su s razlogom uznemireni budući da je u BiH zemlji pod istim i sličnim porukama i pozivima počinjen zločin genocida.

''Ono što je jasno, jeste da je u BiH potrebna izmjena krivičnog zakonodavstva koje će adekvatnim kažnjavanjem konačno napraviti primjer od osoba koje javno pozivaju na vršenje krivičnih djela iz mržnje prema članovima neke grupe'', navodi Klix.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Bošnjak

Bolesnici.Ovakav mentalni sklop samo može razviti bolesno društvo. Ovo je kukavica koji "bi klao djecu".NIKAD VIŠE! Umjesto djece, naići će na ljute ratnike.