17 °

max 21 ° / min 16 °

Ponedjeljak

25.09.

21° / 16°

Utorak

26.09.

28° / 17°

Srijeda

27.09.

26° / 16°

Četvrtak

28.09.

27° / 15°

Petak

29.09.

28° / 16°

Subota

30.09.

28° / 16°

Nedjelja

01.10.

28° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Najavljeni novi  radikalniji protest u Beogradu, ako zahtjevi sa skupa  "Srbija protiv nasilja" ne budu ispunjeni

Izvor: EPA/EFE

Region

Comments 1

Najavljeni novi radikalniji protest u Beogradu, ako zahtjevi sa skupa "Srbija protiv nasilja" ne budu ispunjeni

Izvor: N1

Autor: Antena M

  • Viber

U Beogradu se završava šesti protest "Srbija protiv nasilja", uz najavu da će iduće sedmice biti održan novi skup.

Desetine hiljada građana načinilo je večeras, u okviru skupa "Srbija protiv nasilja", veliki "prsten" oko Vlade Srbije koji se protezao i na okolne ulice tražeći odlazak sa vlastl srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i ostavke odgovornih za dva masovna ubistva početkom maja.

Istaknuto je da su građani gladni i žedni pravde, empatije, života bez straha i nasilja, gladni i žedni sigurnosti, i naglašeno da protest ne pripada nijednom pojedincu već svim građanima Srbije.

Po uzoru na prethodni skup, građani su i na ovome pustili u vazduh dva transparenta koje su nosili crni i bijeli helijumski baloni na kojima je pisalo "Restart sistema".

Na transparentima su bile iscrtane karikature srbijanskog predsjednika Aleksanadra Vučića i šefa Bezbjednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina, sa porukama "Vučiću, odlazi!" i "Vuline, odlazi!".

Građani su nosili i kartonske figure Vučića, premijerke Srbije Ane Brnabić i urednika tabloida "Informer" Dragana J. Vučićevića u crno-bijelim zatvorskim uniformama i kapama.

Glumica Jelisaveta Seka Sablić obratila se građanima i rekla da je Skupština Srbije "školski primjer nasilja".

Ona je dodala da je nasilje i "jeftino, tabloidno prozivanje glumaca", a da je nasilje nad građanima to što ne mogu da stignu do ljekara, "a čekaonice zdravstvenih ustanova su kao pakao".

U ime organizatora glumac Hadži Nenad Maričić pozvao je da sljedeći put na protestu bude više ljudi nego ikada. On je rekao da "nema nazad".

"Pobjeda je pred vratima! Gotov je", rekao je Maričić.

On je istakao da će "protesti dobiti novi oblik" ako do kraja iduće nedjelje ne budu ispunjeni zahtjevi građana i da će građani "sa bine krenuti u nove akcije".

Građani su nosili transparente "Indeks nije pasoš", "Lustracija, robija, kraj.", "U tišini nasilje opstaje" i "Izvuk'o se konac, para se džemper".

Podsjetimo, prvi protest „Srbija protiv nasilja“ održan je 8. maja, a 12. maja građani su na drugom protestu blokirali most Gazela na dva sata. Treći protest održan je 19. maja, a tada su bili blokirani Gazela i Brankov most. Četvrti protest održan je 27. maja, a učesnici su nakon šetnje formirali prsten oko zgrade RTS-a. Tokom petog protesta, prošle subote, učesnici su poslije šetnje formirali prsten oko zgrade Predsedništva.

 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR