15 °

max 15 ° / min 9 °

Ponedjeljak

04.03.

15° / 9°

Utorak

05.03.

14° / 8°

Srijeda

06.03.

14° / 8°

Četvrtak

07.03.

9° / 8°

Petak

08.03.

12° / 7°

Subota

09.03.

11° / 7°

Nedjelja

10.03.

12° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
U čaju iz Hrvatske, od lišća nane iz Srbije, pronađen sastojak opasan za jetru i pluća

Izvor: Pixabay

Region

Comments 1

U čaju iz Hrvatske, od lišća nane iz Srbije, pronađen sastojak opasan za jetru i pluća

Izvor: N1

Autor: Antena M

  • Viber

Sistem Evropske unije za brzo obavještavanje o bezbjednosti hrane (RASFF) objavio je na svojim stranicama da se povlači još jedan proizvod.

U pitanju je čaj od nane iz Hrvatske sa sirovinom, lišćem nane, nabavljenom u Srbiji. U čaju su pronađeni pirolizidinski alkaloidi.

Kako upozorava RASFF, rizik za zdravlje može biti ozbiljan.

Pirolizidinski alkaloidi (PA) mogu biti vrlo toksični za ljude, navodi EPO, nezavisna kompanija koja proizvodi visokokvalitetne botaničke ekstrakte. Pirolizidinske alkaloide proizvode biljke kako bi se odbranile od štetočina i biljojeda, a identifikovani su u oko 6.000 botaničkih vrsta.

Ovi sastojci mogu biti vrlo opasni za jetru i pluća, a slučajevi toksičnosti jetre zbog gutanja biljaka s ovim supstancama datiraju još od 1920-ih.

Najveći su rizici za velike konzumente čajeva, biljnih infuzija i meda, ali i stočna hrana može biti kontaminirana. Pirolizidinski alkaloidi mogu dospheti u ove namirnice putem samoniklog bilja ili u slučaju meda.

Hrvatska agencija za hranu (HAH) navodi da PA-ovi pri visokim dozama mogu dovesti do zastoja u radu jetre što može rezultirati i smrtnim ishodom. Uobičajeni hronični učinak PA-ova uključuje štetno delovanje na jetru, ali i na pluća.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Petar

Hrvatske i slovenacke firme su zaradi profita izabrale da koriste niskokvalitetne sirovine iz srbije i republike srpske pa tako i cuvena paloma nama sada prodaje niskokvalitetne proizvode pravljene u banja luci,stave toboze popust a posle kad dodjes kuci ne znas jeli papir za toalet ili smirglanje.