13 °

max 22 ° / min 12 °

Ponedjeljak

13.05.

22° / 12°

Utorak

14.05.

17° / 13°

Srijeda

15.05.

19° / 13°

Četvrtak

16.05.

24° / 14°

Petak

17.05.

22° / 16°

Subota

18.05.

25° / 16°

Nedjelja

19.05.

27° / 18°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Jovićević: Projekti Kušnera u Srbiji i Albaniji opasna sprega politike i poslovnih veza, na Balkanu se priprema teren za povratak Trampa

Izvor: Screenshot, Gradska TV

Region

Comments 5

Jovićević: Projekti Kušnera u Srbiji i Albaniji opasna sprega politike i poslovnih veza, na Balkanu se priprema teren za povratak Trampa

Autor: Antena M

  • Viber

Zet bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa, Džared Kušner, objavio je na mreži "X" tender za projekat luksuznog kompleksa na mjestu Generalštaba nekadašnje vojske Jugoslavije.

„Uzbuđeni smo što možemo da podijelimo neke slike ranog dizajna za razvojne projekte koje smo kreirali za albansku obalu i centar Beograda“, napisao je Trampov zet Džared Kušner na „X“-u.

Osim toga zapadni mediji opširno pišu da Trampov zet, osim u Srbiji, planira dva velika ulaganja u Albaniji, u Vlori i jednom ostrvu nedaleko od ovog albanskog turističkog centra u ekspanziji, gdje su takođe zabilježena velika ulaganja i saudijske kraljevske porodice, sa kojom Kušner ima od ranije sklopljene kontroverzne biznis aranžmane vrijedne milijarde dolara. Posrednik za sve ove poslove je bivši izaslanik američkog predsjednika za Balkan, Ričard Grenel, koji ima dobre odnose i sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i sa premijerom Albanije, Edijem Ramom. 

Za američke medije, Džared Kušner je potvrdio da se pregovara o tri velika ulaganja na Balkanu, ali je rekao i da poslovi još nijesu sklopljeni, kao i da bi mogao odustati, no, ipak je dodao "vrlo smo blizu".  

Na ovu temu razgovarali smo sa novinarkom Antene M Biljanom Jovićević koja je ocijenila da bi pomenuti projekti, ukoliko se ralizuju, u svijetlu očekivanja mnogih da bi se Tramp mogao vratiti na vlast, imati negativne političke konsekvence po region.

"Naravno, oba projekta u Albaniji su povezana sa albanskim premijerom Edijem Ramom, njegovom željom da se investira u jedno ostrvo koje se nalazi na pola sata od Vlore. To je nekadašnji komunistički bunker. Tu se planira napraviti veliki turistički kompleks. U tim poslovima između Trampovog zeta koji je bio u njegovoj administraciji njegov savjetnik, posreduje Ričard Grenel, nama poznat kao specijalni izaslanik za Balkan, Trampov čovjek od povjerenja, kao i čovjek za kojeg zapadni mediji pišu da bi u novoj Trampovoj administraciji mogao biti državni sekretar SAD-a".

"Uz taj jedan projekat na ostrvu, u Vlori je planiran još jedan turistički projekat. Treći turistički projekat koji je planiran, je investicija Džareda Kušnera u Beogradu. I to je vrlo interesantno. To je nekadašnja razrušena zgrada Generalštaba Vojske Jugoslvije, koja je bombardovana u vrijeme NATO intervencije 1999. godine", navela je Jovićević.

Podsjeća da je Trampova porodica u više navrata u SAD-u, optuživana za upotrebu svojih državnih veza za sklapanje privatnih poslova.

"A i u ove poslove koji se vežu za Albaniju i za premijera Edija Ramu, takođe je riječ i o velikim investicijama praktično lidera Saudijske Arabije, princa Mohameda bin Salmana ili kratko MBS-a, a Kušner je takođe povezan sa saudijskom porodicom svojim kontroverznim poslovnim aranžmanima. Dakle, sve to ima veoma jasnu poruku, iako oni to odbacuju, jer u ovom trenutku niti je Grenel formalno politički angažovan, niti je Kušner. Čak su se, što je istina, i Džered Kušner i Ivanka Tramp nakon napada na Kapitol 6. januara na izvjestan način distancirali od politike koju je bivši američki predsjednik vodio i on je rekao da nema više interesovanja da učestuje zvanično u politici, ali u svakom slučaju očigledno ima interesovanja da profitira od eventualnog novog Trampovog mandata", kaže Jovićević. 

Ocjenjuje da se polako priprema teren za eventualni povratak Trampa na vlast, posebno na Balkanu i da se učvršćuju veze na liniji Tramp (Grenel)-Rama-Vučić.

"Vi znate kako je to izgledalo i koliko je ta politika u tom momentu koju su vodili bila pogubna za Balkan. Prije svega to je bio pokušaj da se implementira ta opasna ideja razmjene teritorija između Kosova i Srbije. Tako da je to jedna prilično opasna sprega politike i poslovnih veza koja, kao što sam rekla, zbog ranijih poslovnih profitiranja porodice predsjednika Trampa sa kojima se još uvijek bave različite pravosudne institucije u Sjedinjenim američkim državama, bojim se, da može imati prilično loše, da ne kažem pogubne posljedice po region Zapadnog Balkana. Jer bi osovina Rama-Vučić u slučaju povrtaka Trampa ponovno mogla postati izuzetno jaka i imati snažnog zaštitnika".

Jovićević ističe da Vučić zbog političkih interesa, a Rama iz političkih i poslovnih interesa pažljivo posmatraju šta se dešava u SAD-u.

"A prema onome što vidimo iz dosadašnjeg dijela kampanje, predsjednik Tramp za sada ima u odnosu na aktuelnog predsjednika Bajdena gotovo u svim anketama, izuzev jedne, izvjesnu prednost. Gospodin Rama i gospodin Vučić pažljivo posmatraju šta se dešava u SAD-u i čekaju svoju šansu. Naročito mislim da tu šansu čeka gospodin Vučić zbog političkih previranja u njegovoj sopstvenoj državi, zbog dešavanja na sjeveru Kosova, zbog njegovog pokušaja da destabilizuje i Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru. Tako da zaista mislim da se to može odraziti na jedan vrlo negativan način, naročito ukoliko Grenel zaista postane državni sekretar kao što zapadni mediji spekulišu", zaključuje Jovićević.

Dodaje i da smatra da su se neki elementi Grenelove loše politika za Balkan, djelimično nastavili implementirati i tokom Bajdenove administracije, zbog nedovoljnog fokusa Stejt dipartmenta na dešavanja na zapadnom Balkanu, usljed drugih gorućih problema.

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

Joko

@Zlatko Koje Kamale Haris... Nema podrsku ni medju afroamerikancima.

Zlatko

G.Jovićević , je li moguće da je Demokratska stranka kandidovala Bajdena u ovom zdravstvenom stanju , pored žive i zdrave i sjajne Kamale Haris , podpredsjednice ! Tramp jedino može pobijediti Bajdena ! Poklanjaju mu Bijelu kuću ! Da sve razvali !

ako

A sav taj proces izlaska iz NATOa na kojem se vrijedno i uzurbano radi, je samo LEGALIZACIJA MASAKRA koja nam slijedi, a znate i od koga i ko to sa nesrpljenjem ceka...