21 °

max 21 ° / min 9 °

Subota

27.04.

21° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 13°

Petak

03.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Gruhonjić: Kampanja protiv mene naređena vrlo vjerovatno sa Andrićevog vijenca

Region

Comments 0

Gruhonjić: Kampanja protiv mene naređena vrlo vjerovatno sa Andrićevog vijenca

Izvor: Autonomija.info

Autor: Antena M

  • Viber

Novinar i profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinko Gruhonjić, protiv kojeg je, na zgradi u kojoj živi, osvanuo grafit mržnje, izjavio je da prema istraživanjima Nezavisnog društva novinara Vojvodine i novinara koji se bave forenzikom društvenih mreža, kampanja protiv njega „ide sa samog vrha vlasti“ i orkestrirana je i naređena – vrlo vjerovatno sa Andrićevog vijenca direktno.

„Vidjjeli smo šta piše Vućićev blizak čovjek i intimius, advokat Vladimir Đukanović i vidjeli smo šta govori republički poslanik Milenko Jovanov, to su otvoreni šovinistički izlivi mržnje i ne možemo ih drugačije shvatiti kao poziv na linč“, rekao je Gruhonjić u Novom danu N1.

On je prenio da je juče bio u Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu povodom grafita, a da je prijetnje smrću koje dobija preko društvenih mreža prijavio odjeljenju MUP-a za visokotehnološki kriminal.

„Juče sam u tužilaštvu u Novom Sadu rekao da je jedan od inspiratora kampanje poslanik Milenko Jovanov, koji me u kontinuitetu dva dana u parlamentu prozivao sa skupštinske govornice poredeći me sa ustaškim koljačem Dinkom Šakićem, i time dao zeleno svjetlo onome što je kulminiralo dolaskom na naša kućna vrata…A ako vam neko napiše takav užas, poruka je sasvim jasna – znamo gdje živiš, budi spreman na sve“, ističe Gruhonjić.

Podsjećamo, kraj ulaznih vrata zgrade u kojoj živi Gruhonjić juče je osvanuo grafit mržnje. „Dinko-Šakiću za vječni dom si spreman“, napisano je na zidu kraj ulaznih vrata ćiriličnim slovima, uz potpis „Srpska Vojvodina“. Taj grafit nastavak višednevnih napada na Gruhonjića zbog montiranog snimka objavljenog na društvenim mrežama u kome, navodno, Gruhonjić veliča ustaškog zločinca Dinka Šakića.

„Mogu da kažem da je njihova minimalna želja da me protjeraju iz Srbije i da im je maksimalna želja da me izbrišu s lica zemlje. Oni su, kao i u slučaju Ane Lalić, objavili moj broj mobilnog telefona. Ne prestaju da šalju poruke SMS-om, whatsaapom, viberom i da me neprestano zovu na telefon, to su ljudi spremni na sve“, dodaje.

On ističe da je ovo najgora kampanja mržnje i prijetnji smrću i iseljavanjem otkako se bavi novinarskim i pedagoškim radom.

„Osjećamo se vrlo loše. Govorim o mojoj porodici, kolegama iz NDNV-a, kolegama sa fakulteta i naročito studentima koji su me podržali listom, praktično jednodušno i stavili su svoja imena na društvene mreže da bi iskazali podršku svom profesoru. Poslije toga, uslijedila je haranga nacionalistička i protiv studenata. To govori u kom društvu živimo, na šta je režim spreman. Imam višedecenijsko iskustvo prijetnji i različitih napada na mene, ali mi je utisak da je ovo najgora kampanja mržnje i prijetnji smrću i iseljavanjem otkako se bavim novinarskim i pedagoškim radom“, ocjenjuje.

Na pitanje zašto baš sada, odgovara:

„To je pitanje za njih, da li su oni nešto nervozni, da li im se klima vlast, da li sve više afera isplivava. Očigledno da nisu više tako omiljeni ni kod nekih zapadnih država koje su ih možda do sada podržavale, ali od pokušaja terorističkog napada na sjever Kosova, iz septembra prošle godine, ta podrška se rapidno istopila. Možda smo im pokrivalica i za prljavu političku kampanju koja će uslijeediti na lokalnim izborima u Beogradu, Novom Sadu i širom Srbije“.

Gruhonjić ne želi da ulazi u to da li će biti reakcije nadležnih organa.

Dodaje da je policija bila juče i da je uzela snimak nadzornih kamera na zgradi. „Ali mi ne sjedimo skrštenih ruku“, ističe Gruhonjić i dodaje da su obavijestili sve relevantne međunarodne i domaće institucije, ambasade, organizacije koje se bave zaštitom novinara.

„Dobili smo podršku i iz Srbije i od prijatelja i kolega. Naravno da se nećemo predati bez borbe i da ćemo se braniti“, zaključuje.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR