14 °

max 24 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

18° / 9°

Nedjelja

05.05.

20° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Tribina: Ovacije za studente kojima prijete zbog podrške profesoru Gruhonjiću

Region

Comments 3

Tribina: Ovacije za studente kojima prijete zbog podrške profesoru Gruhonjiću

Izvor: Autonomija.info

Autor: Antena M

  • Viber

"Mi, vaši profesori, ćemo stati ispred njihovog streljačkog stroja i neka pucaju u nas, ali vas neće niko ni pipnuti!"

Studenti nisu “društvo spavača”, postoji kritična masa koja je spremna da svoje nezadovoljstvo iskaže na ulici i na sve moguće načine i da pokažemo da se ne plašimo, rečeno je na tribini “Čuje li se glas studenata na fakultetima?”.

Student Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Vladimir Huba Aradi rekao je da je Studentski parlament na tom fakultetu “jednopartijski”.

Studentkinja Fakulteta političkih nauka u Beogradu Milica Kostin kazala je da želi da nastavi da živi u društvu koje će biti bolje.

“Na tome treba neprestano raditi, samo treba duboko tražiti i kopati”, kazala je Milica Kostin.

Studenti su se požalili da studentski parlamenti njihovih fakulteta ne rade svoj posao, ne predstavljaju studente, finansijski netransparentno posluju, onemogućavaju studentsko organizovanje i po potrebi rade na propagandi vladajuće Srpske napredne stranke.

Profesorica Jelena Kleut sa Odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu rekla je da su pred akademskom zajednicom dva izbora: “ili ćemo da se borimo ili ćemo da se predamo”.

“Sjedjeli smo kao kuvane žabe, ćutali smo, sačekali smo da nam se ovo desi. Odćutali smo svašta i ovo su posljedice. Režim je prepoznao da prijetnja leži u studentima, a ne u nama malobrojnima sa univerziteta koji smo spremni da dignemo glas”, kazala je Jelena Kleut.

Ona je studentima poručila da ne treba imati nikakvu iluziju o tome da će otpor u prvo vrijeme biti masovan, ali je dodala da ovakve grupe studenata koji se ne plaše mmogu da razveju strah i kod ostalih.

Studentsku tribinu moderirao je profesor FPN-a Filip Ejdus u Omladinskom centru CK13.


Studenti su kazali da dobijaju veliku količinu prijetećih i uvrjedljivih poruka, nakon što su masovno, imenom i prezimenom podržali svoga profesora Dinka Gruhonjića, koji je već danima na meti prijetnji smrću i teških šovinističkih uvreda, a juče su mu nepoznati počinioci na ulaz u zgradu u kojoj živi napisali i grafit u kojem mu prijete smrću.

Gruhonjić se obratio studentima na tribini i rekao da nema riječi kojima može da izrazi zahvalnost zbog podrške koju su mu pružili.

“Bio sam na pragu da me slome. Onda ste me pozvali vi. Jedva sam izdržao da ne zaplačem, koliko ste me ganuli i koliko sam bio srećan. Vi ste me podigli. Mi, vaši profesori, ćemo stati ispred njihovog streljačkog stroja i neka pucaju u nas, ali vas neće niko ni pipnuti! Hvala vam beskrajno!”, poručio je Gruhonjić.

I on i studenti koji su ga podržali su dobili ovacije u prepunoj sali, a pojedini studenti su plakali.

Profesori i asistenti sa Odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu podržali su u saopštenju i Gruhonjića i studente koji su izloženi prijetnjama i uvredama i pozvali nadležne organe da što prije pronađu počinioce.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Dejan

@Slavica Postovana ali ima studenata koji mu ne daju podrsku. Javnost zeli da zna sta je izgovoreno onda cemo znati sta je istina. Nusam ni na cijoj strani zelim istinu cuti

Dejan

Aman ljudi, pustite taj govor doticnog profesora da cela Srbija cuje sta je govorio. Tako ce istina izaci na videlo!

Slavica

Strašno je kako diktator Vućić teroriše ovu već izmorenu, opljačkanu, polukoloniziranu zemlju. Svaku slobodnu misao ovaj osvetoljubiv, bahat,nezreo , pohleban čovek nastoji ugušiti. Teško je u ovoj konstantnoj klimi nasilja, pretnji, ucena, manipulacija opstajati.. Podrška za studente.