24 °

max 24 ° / min 15 °

Petak

17.05.

24° / 15°

Subota

18.05.

24° / 16°

Nedjelja

19.05.

26° / 15°

Ponedjeljak

20.05.

27° / 18°

Utorak

21.05.

27° / 18°

Srijeda

22.05.

23° / 16°

Četvrtak

23.05.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Preminula Fatima Husejnović, žena koja je u Srebrenici 1993. zarobila generala UNPROFOR-a

Izvor: Screenshot

Region

Comments 0

Preminula Fatima Husejnović, žena koja je u Srebrenici 1993. zarobila generala UNPROFOR-a

Izvor: klix.ba

Autor: Antena M

  • Viber

Srebreničanka Fatima Husejnović preminula je danas u Sarajevu u 78. godini.
 
Žena-heroj, riječi su kojima se najbolje može opisati Fatima Husejnović, osoba koja je cijeli svoj život posvetila borbi srebreničkih majki za pravdu, ali koja je i učestvovala u osnivanju Memorijalnog centra Srebrenica. Kao članica SABNOR-a, Fatima se cijeli život borila za prava ljudi, a svoju hrabrost pokazala je i 1993. godine kada je, zajedno s drugim ženama i djecom u Srebrenici, zarobila generala UNPROFOR-a Philippe Morillona u zgradi pošte.

Ovom akcijom, Husejnović je tražila od Morillona da Srebrenicu proglasi slobodnom zonom što bi omogućilo dostavu lijekova i hrane u grad.

"Na sastanku sam mu iznijela uslove. Tražila sam da se otvori zračni koridor kako bi se evakuisali bolesni i ranjeni, tražila sam da u Srebrenicu počnu dolaziti konvoji s hranom i lijekovima i da zaštiti Srebrenicu. Tada je htio krenuti u Sarajevo, ali sam mu rekla da ne može i da, ako treba da se javi nadležnima u Sarajevo, može to učiniti preko radiostanice", ispričala je za Klix.ba Husejnović 2013. godine.

Tada je rekla kako su žene dežurale u smjenama kako general ne bi pobjegao.
 
"Prvih dana njegovog boravka žene su dežurale u smjenama i pazile da ne pobjegne. Kada smo se uvjerile da će zaista ostati i pokušati pomoći, puštali smo ga da ide na teren. Tokom te dvije sedmice odlazio je i vraćao se. U međuvremenu, Srebrenicu je proglasio zaštićenom zonom", ispričala je Husejnović.

Svoju borbu za Srebrenicu tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, Husejnović je nastavila i poslije rata te je bila među prvima koja je zahtijevala pokretanje procesa traženja nestalih u Srebrenici, a do kraja života ostala je posvećena onim vrijednostima koje su je krasile decenijama unazad - borba za pravdu, borba protiv fašizma i za dostojanstvo svih onih koji su u genocidu u Srebrenici izgubili najmilije.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR