25 °

max 25 ° / min 15 °

Petak

17.05.

25° / 15°

Subota

18.05.

24° / 16°

Nedjelja

19.05.

26° / 16°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 18°

Utorak

21.05.

27° / 17°

Srijeda

22.05.

23° / 16°

Četvrtak

23.05.

23° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vučić: Glasanje o Rezoluciji u Srebrenici očekujem  između 11. i 16. maja; O članstvu Prištine u SE 16. maja

Izvor: EPA-EFE

Region

Comments 4

Vučić: Glasanje o Rezoluciji u Srebrenici očekujem između 11. i 16. maja; O članstvu Prištine u SE 16. maja

Izvor: N1

Autor: Antena M

  • Viber

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u obraćanju naciji da rezultat glasanja o rezoluciji o Srebrenici neće biti ponižavajući za srpski narod i da je ta "utakmica" veoma neizvjesna. Očekuje da će 9. maja biti Sjednica SB UN o rezoluciji o Srebrenici, a glasanje u Generalnoj skupštini u sedmici između 11. i 16. maja. Vučić je rekao da se glasanje u Komitetu ministara Savjeta Evrope o članstvu Prištine očekuje 16. maja. Ističe da su šanse za članstvo Prištine u SE i dalje veoma značajne, ali da Beograd daje sve od sebe da to spriječi i da se time ponosi.

Šanse da Kosovo postane članica SE su i dalje velike, naglasio je.

„Prva sekvenca je bilo formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), ali dolazi do izmjene tih uslova nakon ‘čudne posjete Atini’, te gospođa Bakojani ne spominje više sprječavanje eksproprijacije, formiranje tzv. vojnih i policijskih stanica, niti ZSO“, rekao je Vučić.

On je optužio njemačke novinare i aktiviste da pravdaju to da „Kosovo ne može da formira ZSO, jer srpskih opština nema“, što Vučić kaže da nije tačno.

„Motiv Prištine da uđe u SE jesu nove tužbe protiv Srbije“

Vučić je kazao kako se ćuti na kršenje elementarnih i ljudskih principa na Kosovu.

„Nikakav motiv Prištine nije zaštita Srba i manjina, već je Vjosa Osmani rekla da je glavni motiv ‘da porodice imaju pristup Evropskom sudu za ljudska prava da tuže Srbiju za povredu prava na život njihovih najmilijih, za povredu prava na ljudsko dostojanstvo i druga prava na koje članovi porodice imaju pravo’. Dakle, svima koji govore da mi time dobijamo nešto, da jasno stavimo do znanja da članstvo u SE ima smisla samo sa podizanjem novih tužbi i optužnica protiv Srba i Srbije. Zato se borimo da do toga ne dođe. Da li ćemo uspjeti, teško, ali ni ta borba za njih nije laka. Treba im minimum 31, vjerujemo da će imati između 29 i 33, dakle stvari su na ivici“, rekao je Vučić.

Poređenje Srebrenice i Ruande

Vučić je rekao da Amerikanci znaju da „ono što se dešava u Generalnoj skupštini UN brutalno gaženje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH“. 

On je pročitao član pet iz Ustava BiH, tačnije odjeljak o neophodnom konsenzusu unutar predsjedništva.

„U Generalnoj skupštini UN će se prvi put odlučivati o nekom aktu za koju ne postoji saglasnost unutar konstitutivnih naroda te zemlje. Za rezoluciju u genocidu u Ruandi 2003. godina nije bila dovoljna saglasnost naroda u Ruandi, Hutija i Tucija, već i čitavog afričkog kontinenta, te je prijedlog rezolucije iznijela Afrička unija. Oni su dakle sproveli unutrašnje konsultacije, široke regionalne i kontinentalne konsultacije. A ovdje niko od nas nije imao pojma o ovome, prvi put saznajemo 26. marta od naših njemačkih partnera koji nam kažu da na tome rade već osam mjeseci“, tvrdi Vučić.

Vučić je pitao američke partnere zašto dozvoljavaju kršenje Dejtonskog sporazuma.

„Oni su pametniji, povukli su se, iako će glasati za, ali ćute jer im je jasno da se ovim krši Dejtonski sporazum“, odgovorio je on.

„Znamo da ćemo izgubiti u UN, jasno je da je cilj rezolucije ratna odšteta i nove tužbe“

On je rekao da je razgovarao bilateralno sa 22 premijera širom svijeta, šest  zvaničnika UN, predstavnicima ukupno 111 zemalja u UN.

„Juče im je više zemalja reklo da neće glasati za rezoluciju, jer su saslušali predsjednika Vučića, pa je krenula regionalna histerija“, rekao je Vučić i citirao izjavu ministra spoljnih poslova Elmedina Konakovića u kojoj je rekao da će tražiti isplatu ratne štete od Srbije, kao i obnovu revizije presude protiv Srbije.

Vučić je kazao da je time rečeno da „sve ovo ima za cilj potražnju ratne štete, obnovu revizije presude i nove tužbe u Hagu“.

On je dodao da „zna da ćemo izgubiti u Ujedinjenim nacijama“, te da očekuje da između 11. i 16. maja i pitanja Kosova u SE i Rezolucije o Srebrenici budu usvojene.

Si Đinping u Srbiji

On je rekao da 7. i 8. maja predsjednik NR Kine dolazi Si Đinping.

„On će posetiti samo tri destinacije, Beograd, Pariz i Budimpeštu. Otvorićemo brojne teme i sa naše strane biće inicirani projekti ubrzanog tehnološkog razvoja, od robotike, satelita, letećih automobila. Nama su danas stigli vozovi iz Kine koje ćemo koristiti. Za tri, četiri mjeseca završavamo prugu Beograd-Subotica“, rekao je on.

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Vanja

Svo ovo glumatanje sluzi da prikrije unaprijed dogovorene izgubljene bitke. Zauzvrat mu je Hill poklonio jos jedan mandat.

Maitland Niles

A kad počne da plaća ratnu odštetu Kosovu, Bosni, Hrvatskoj, ode Srbija u stečaj.....

Bajo

Oa zam Vucko mislis da necete placati ratne odstete ?Pa nije Mauricijus napao sve okolne drzave vec Srbija . Tacnije vlastodršci . Oni koji su protjeraki svaki glas razuma koji ib je molio da ne krecu u promjene granica i rat. Uzalud je bilo. A sad je doslo vrijeme da se bukvalno PLATI račun.