9 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

18° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Laušević: Kad nema vakcine, protiv epidemije se ne može demokratijom, nego vojničkom disciplinom

Živa istina

Comments 4

Laušević: Kad nema vakcine, protiv epidemije se ne može demokratijom, nego vojničkom disciplinom

Autor: Jelena Grbović

  • Viber

U suzbijanju epidemije koronavirusa nema demokratije i sa njom se mora boriti potpunom izolacijom i pravom vojničkom disciplinom, kazao je u Živoj istini epidemiolog Dragan Laušević komentarišući najnovije mjere NKT-a.

Zadovoljan je relativno malim brojem registrovanih nosilaca virusa posljednjih dana,ali upozoravada je rano za opuštanje i optimizam.

“Ima puno asimptomatičnih osoba, koje nemaju nikakve tegobe i neće biti iznenađujuće ako nam se pojavi neki klaster za kojeg ne možemo odmah da utvrdimo ko je izvor inficiranja”.

Laušević navodi da se nije se znala informacija koliko ima osoba koje su asimptomatske kliconoše.

“Bolest karateriše da imamo asimptomatske kliconoše koji dugi niz dana ne razviju bolest, a infekcija se prenosi najmanje dva dana prije nego se razvije bolest i prenosi se najmanje 5-6 dana od kad pacijent dobije tegobe. Testom se asimptomatski kliconoša može otkriti, ali morala bi se sprovoditi masovna testiranja. Tu mogućnost nema veliki broj država u svijetu”.

“Tek kad budemo imali testove gde možemo da vidimo da li je virus prošao 'kroz nas' i vidimo reakciju našeg organizma u stvaranju antitijela, onda možemo razgovorati o prognozama. Teba nam da je najmanje 60 odsto populacije zaštićeno, da bi imali kolektivni imunitet”.

Komentarišući najave postepene normalizacije života u Austriji, Danskoj, Norveškoj, Laušević kaže da postoje strategije u nekim državama da dozvole mladim ljudima, od 20 do 35 godina, koji žive sami i koji nemaju rizičnu populaciju u svojim kućama, da počnu da rade.

“Ne bi li se 'prokužili', odnosno ne bi li postali imuni na bolest. A kad postenemo imuni, virus će se sve teže kretati kroz populaciju”.

Upitan da li je virus iz Vuhana mutirao na Zapadu i da li je povećan njegov patogeni potencijal, Laušević kaže da je do mutiranja došlo ali, srrećom, ne toliko bitnih. 

Govoreći o ljekovima koji se trenutno koriste u liječenju koronavirusa,poput antimalarika hlorokina i njegovog derivata  hidroksihlorokina, Laušević kaže da pomažu, ali da nijesu konačno rješenje za ovu bolest. Apeluje na građane da te lijekove nipošto ne smiju uzimati bez nadzora ljekara.

Danas smo, kaže epidemiolog IZJ, podložniji virusima zbog nezdravog načina života.

“Mi sami sebe činimo ranjivijim. Kada bismo vodili računa o zdravom načinu života bili bi manje ranjivi”.

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Saša

Doktore Lauševiću, uživao sam slušajući vas sinoć. Prezentovali ste nevjerovatno znanje, elokventnost, stil... Pravo ste osvježenje u ovim napetim vremenima i pravi primjer koliko su u svakom društvu obrazovanje, stručnost i vaspitanje temelj uspješnosti. Hvala vam

zordan

Dok traje borba protiv korona virusa , demokratija u drugi plan . Ali NVO i neke opzicione partije to nece da shvate vec svakodnevno polemisu omalovazavaju mjere NKT , pozivajuci se na univerzalne slobode . Samo jedan ljudski zivot vredniji je od svih tih sloboda

mr

I kada nas je "prepadao", bilo je to sa stilom... Izvanredan pristup temi, izvanredan razgovor...