11 °

max 16 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

16° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ministar finansija: Poreski nameti podnošljivi, MMF nas ne uslovljava

Živa istina

Comments 0

Ministar finansija: Poreski nameti podnošljivi, MMF nas ne uslovljava

Autor: Milica Mandić

  • Viber

Ministar finansija Darko Radunović u Živoj istini kaže da Vlada nije ništa radila ishitreno, već sve u skladu sa propisanim zakonima o budžetu i fiskalnoj odgovornosti.

Na pitanje jesu li podnošljivi novi poreski nameti, odgovara da to nijesu nameti koje Crna Gora ne može podnijeti.

„To nijesu iznosi koje ne može podnijeti Crna Gora, i građani i privreda Crne Gore uključujući i nas. Ja sam duboko uvjeren da su mjere dizajnirane tako da će minimalno uticati i na privredu i na građane i da ćemo uspjeti da svojim strpljivim i upornim radom i deficit i javni dug dovedemo u normalu.“

Priznaje ipak da  Vlada nije konsultovala socijalne partnere kada je donosila sanacioni plan i ističe.

„Vjerovatno ne u mjeri koliko su oni to željeli. No, mi smo upoznati sa njihovim materijalima i stavovima i mi smo detaljno čitali kvalitetne materijale koje smo dobili od nekih sagovornika. Ipak gro naših konsultacija priliikom formiranja fiskalne strategije bili su MMF i SB.“

SB i MMF imali su, sa druge strane, samo riječi hvale za novi Vladin paket poreskih mjera. Na pitanje kakve benefite imamo od pohvala MMF-a i SB, Radunović kaže: 

„Mi nemamo aplikaciju za bilo kakvo zaduživanje kod MMF-a, imamo ugovor o tehničkoj pomoći. MMF nas ne kontroliše, oni ni jednim svojim postupkom nas ne uslovljavaju niti nam saopštavaju da nešto moramo uraditi,“istakao je Radunović.

Unija poslodavaca upozoravala je da bi povećanje PDV-a moglo da utiče na gašenje mnogih malih i srednjih preduzeća.
Radunović kaže da cijeni sugestije Unije poslodavaca i u 2018. najavljuje nove mjere koje bi mogle da utiču na popravljanje biznis ambijenta.

Procjena je da javni dug nakon što 2019. dođe na skoro 75% BDP, da bi  već 2020. mogao da padne na 67% te da umjesto deficita imamo suficit. Upitan da li zaista vjeruje u to ministar finansija kaže:

„Ja iskreno vjerujem da je to moguće uz ogroman trud. Donijeli smo mjere i ako uspijemo da ih implementiramo biće dobro. Ja se plašim da se ne desi da neki dio roba i prometa ne ode na sivo tržište. Moraju nam pomoći svi građani. Apelujem na građane da ne kupuju cigarete na sivom tržištu jer su cijene iste, samo što razlika od zarade ne ide u budžet države nego u nečije džepove,"kaže Radunović.

Istakao je da neće biti akciza na vino i pivo.

Radunović je  odgovorio i na pitanje duga kompanija poput Montenegro erlajnza i Željezničkog saobraćaja koje ne mogu redovno da servisiraju  obaveze. 

Odgovore na ta i mnoga druga pitanja čujte u ''Živoj istini'' koja je na programu večeras od 19.50 na Anteni M, TV Prva i Atlas.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR