16 °

max 20 ° / min 10 °

Subota

04.05.

20° / 10°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

22° / 12°

Četvrtak

09.05.

18° / 13°

Petak

10.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Crnogorska pravoslavna crkva u diptihu iz 1894. godine

Istorija

Tag Gallery
Comments 3

Crnogorska pravoslavna crkva u diptihu iz 1894. godine

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Ruski arhivi, crkveni i državni, kao i starija periodika, bogoslovska i laička, krcati su faktima o kanonskim i liturgijskim vezama autokefalnih crkava Rusije i Crne Gore, tj. o statusu koji je uživala Sveta autokefalna Mitropolija crnogorska – Crnogorska pravoslavna crkva. Ova građa obično svoja izvorišta ima u tadašnjoj prijestonici Petrogradu, ili u Moskvi, ali ne i obavezno – mogu se pronaći i u najudaljenijim mjestima ondašnje Ruske carevine.

Uzmimo za primjer Bratstvo Presvete Bogorodice, sa središtem u gradu sadašnjega naziva Helm, na jugoistoku Republike Poljske (poljski Chełm, ukrajinski Холм, ruski Хелм). Ova pravoslavna organizacija, osnovana 1617, dobila je tri godine docnije pismo s blagoslovom Patrijarha Jerusalima. Pri bratstvu su osnovane škola i štamparija, ali je 1691. prekinulo misiju pod pritiskom unijata.

Oživljavanje bratstva dogodilo se 1885. u doba Ruske carevine, čiji je Poljska tada dio, a pri Sabornome pravoslavnome hramu Holma. Objavljivane su bogoslovske knjige i vjerske novine, između ostaloga u velikome tiražu i pravoslavni „Holmski narodni kalendar”, sa crkvenim kalendarom. Rad bratstva imao je odobrenje i blagoslov Svetoga Sinoda Ruske crkve, a raspušteno je u revolucionarnoj 1917. godini.

U izdanju „Holmskoga narodnoga kalendara” za 1894. godinu je objavljen članak „Pravoslavne autokefalne crkve” s diptihom, a u njemu je, naravno, i Crnogorska pravoslavna crkva.

„Autokefane pravoslavne crkve jesu one koje imaju svoje osobene samostalne, nezavisne uprave. Među njih se ubrajaju četiri patrijaršije i deset samostalnih crkava”, kaže se u uvodu.

Slijedi poredak po ruskome diptihu tadašnjih 14 pomjesnih crkava:

A) PATRIJARŠIJE:

1) Carigradska, 2) Aleksandrijska, 3) Antiohijska, 4) Jerusalimska.

B) AUTOKEFALNE CRKVE:

1) Ruska, 2) Grčka, 3) Kiparska, 4) Rumunska u Kraljevini Rumuniji, 5) Rumunska u Austro-Ugarskoj, 6) Srpska u Kraljevini Srbiji, 7) CRNOGORSKA, 8) Srpsko-karlovačka mitropolija u Austriji 9) Bukovinsko-dalmatinska mitropolija u Austriji, 10) Bugarska egzarhija.

Procjenjuje se kako, te 1894. godine, „ukupno svih pravoslavnih ima više od 100 miliona”…

.

.

 

 

 

 

 

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Baja

Hvla gospodine Jovanovicu za sav trud i energiju koju ulazete. Vasi su tekstovi neprocijenjivi.

vjesnik

NE MORAMO SE VISE DOKAZIVATI! TO JE TAKO!!! ALI OVA GENERACIJA AKO PREDA CRKVU...