19 °

max 19 ° / min 13 °

Četvrtak

02.05.

19° / 13°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 12°

Srijeda

08.05.

17° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Crnogorske zemlje svjatilnik presvjetli – Njegoševi tropar i kondak Sv. Petru Cetinjskome

Istorija

Comments 5

Crnogorske zemlje svjatilnik presvjetli – Njegoševi tropar i kondak Sv. Petru Cetinjskome

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

 „Черногорская церковь причислила Святителя лику святых”, piše ruski crkveni istoričar dr Konstantin E. Skurat („История Поместных Православных Церквей”, Moskva 1994, str. 83).

Još za ovozemaljskoga života – a Petar je arhipastir autokefalne Crkve Crne Gore i svjetovni poglavar naše države od 1784. do 1830, dakle punih 46 godina  prepoznat je u svojoj pastvi kao svetitelj. Četiri godine po upokojenju, a po naredbi Petra II Petrovića-Njegoša zbog građevinskih radova unutar Cetinjskoga manastira, otvorena je grobnica. I tijelo njegova strica i predšestevnika nađeno je – netaknuto.

Njegoš, poglavar Crkve, objavio je „Proglas na narod”, zapravo OBJAVLJENIJE „blagočestivome narodu” – kanonsku arhijerejsku poslanicu „na Lučin dan 1834. godine”. Tu se izvještava da je otvoren „grob blaženo-i-svetopočivšega predka mojega i Arhipastira vašega, Petra, i pošto smo otvorili grob, našli su cjelokupno i sveto tijelo dobroga i svetoga Arhipastira našega”.

„Ja mislim, blagočestivi hrišćani”, veli Njegoš u poslanici „da pamtite riječi Svetoga Petra, koje je vama govorio ‘da živite u slogi, miru i jedinstvu’. Ove svete i božanske riječi, ja mislim, da je svaki držao na srcu i doklen se nije ovi ugodnik Božij među vama javio. A sada, nadam se, da će te ih osobito držati, jerbo vidite onoga koji vi ih je govorio među vama sveta i cjelokupna.

I vi ste uvjereni, ja mislim, da koji Crnogorac neće držati slogu, mir i jedinstvo, biće mu Sveti Petar sapernik i na tome i na ovome svijetu; nego, koji što ima među sobom nemira – složite se i mirite, i tada će te biti bogu povoljni i vašemu Svetitelju Petru. Za drugo vas Bogu preporučujući i Njegovom ugodniku novoobjavljenomu svetitelju ostajem svakom dobroželatelj”.

Projavljeni Svetitelj, slavio se odmah, od 1834. godine. Bilježe se tim povodom i zaludna protivljenja i Ruske crkve i Karlovačke crkve iz Austrijske carevine. Svejedno, kanonizcija svetitelja je ingerencija autokefalne jurisdikcije, kakva je Njegoševa Crnogorska pravoslavna crkva.  

Njegoš je koju godinu docnje unio Svetitelja u kalendar Crnogorske pravoslavne crkve, crvenim slovima u „Grlici – Kalendaru crnogorskom“; radi usporedbe, Crkva Srbije (SPC) je to uradila tek 1999. godine. Na Lovćenu (Jezerskome vrhu) je Njegoš 1840-ih podigao i prvu crkvu posvećenu Svetome Petru Cetinjskome Čudotvorcu – koju su Srbi porušili i napravili 1925. „kapelu”, etc.

Liturgijske pjesme Svetome Petru – tropar i kondak, nema sumnje pod odlučujućom Njegoševom arhijerejskom recenzijom, uobličio je Petar Ćirković, „svršeni bogoslovac”, „vrsni učitelj” i „izvrsni pojac” iz Kotora, koji tada boravi na Cetinju i smatra se prvim crnogorskim profesionalnim učiteljem.

„Tropar Sv. Petru Mitropolitu Crnogorskom” i „Kondak Sv. Petru Mitropolitu Crnogorskom”, sadrže i vjersko i narodnosno, emocijama natopljeno, veličanje Svetitelja – „među arhijerejima velikoga”, „mnogohvaljenoga pastira i učitelja”, „jerarha Hristova”, „svetitelja premudra”…

Radi spasenja duša svojih i svih pravoslavnih, troparom i kondakom obraćaju se pravoslavni Crnogorci molitveno „Crnogorskoj zvijezdi presvijetloj”, „Crnogorskoj pohvali”, on je „Crnogorske zemlje (strani) svjatilnik presvjetli”, etc. Liturgijske himne Svetitelju Petru, po njihovim prijepisima objavljenim u „Повѣстници Црнегоре од найстаріег времена до 1830” Milorada Medakovića iz 1850, donosim i u transkribovanim verzijama…

„Tropar Sv. Petru Mitropolitu Crnogorskom”, poje se 8. glasom:

„Pridite dnes ot pravoslavnij toržestvenje da vozveselimsa i da uvidim vsečestnija i prehvalnija dobrodjeteli, trudi i podvigi Černogorskija strani svjatilnika presvjetla iže vo Arhiejerejeh velikoga Petra dostohvalnago pastirja i učitelja, tjemže ubo v Černogorskuju stranu sošedšesja dnes pjesneno da voshvalim, jako bo divna sotvori Gospod jevo svjatih svoih sušča v zemlji četveroljetna pokaza nam netljena; togo molitvama Hriste Bože naš spasi i pomiluj duši našja”.

„Kondak Sv. Petru Mitropolitu Crnogorskom”, poje se 3. glasom:

„Nasladimsja vsi dnes Božanstvenje o svjatoljubci, jako v nastojaščeje vremja pokaza nam nebo, predivnija i netljenija mošči, čudnago svjatitelja, tain Božestvenih stroitelja, Petra Jerarha Hristova; tjem ubo Černogorskuju zvjezdu presvjetluju, dnes nam iz Groba vozsijavšuju v pjesneh vozveličim, i jako velikago duš naših popečitelja i tepla molitvenika umolim, k njemu vopijušče i umilno glagoljušče: novojavljenje v svjatih Petre svjatitelju premudre, Černogorskaja pohvalo, molim tja, ihže mnogimi trudi i podvigi tvojimi upaslje jesi, i za vsja pravoslavnija, vo ježe spasitisja dušam našim”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

Asanović

Svaka čast Vladimiru Jovanoviću na ovim tekstovima! Odličan je i drugii Jovanović (Slobodan). Da smo takve ljude imali u prosveti i kulturi na važnim pozicijama u poslednjih 30 godina, ne bi nam se dešavalo ovo što nam se dešava.

MNEJOCA

gosp. Vladimire Jovanoviću svaka vam čast na pisanju o CRNOJ GORI I O NJEZINOJ SAMOSTALNOSTI I CPC KAO SAMOSTALNOJ AUTOKEFALNOJ CRKVI...

Glasnik

@Bajo Njima nikada i nisu bile potrebne činjenice i istina. I ovo Njegoševo slovo o sv. Petru Cetinjskom će falsifikovatisvuda gde se pominju Crnogorci i reći da su to Srbi i srpstvo.