15 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

15° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ne čak i papi: Nauci nije potrebna religija

Izvor: AP

Istorija

Comments 1

Ne čak i papi: Nauci nije potrebna religija

Autor: Antena M

  • Viber

Zanimljive li koincidencije, kalendar "Na današnji dan", podsjeća nas da je 2008. Papa Benedikt XVI otkazao planiranu posjetu prestižnom univerzitetu "La Sapienca" u Rimu, jer su studenti i profesori digli bunu.

Obrazloženje je bilo da "nauci nije potrebna religija", a u Crnoj Gori se od juče priča samo o sprezi crkve i nauke.

Rimski univerzitet otvorio je tada akademsku godinu u atmosferi opsadnog stanja: policija je sa svih strana blindirala ulaz i zapriječila pristup studentima koji su protestovali i protiv rektora, zbog načina kako je vodio akciju pozivanja Pape da otvori akademsku godinu.

Sam papa Benedikt XVI otkazao je svoj dolazak, ogorčen kako je rečeno, protestima profesora i studenata, koji su podsjećali da je proces Galileu Galileiju nazvao "razumnim i pravednim".

„Papa je protiv Univerziteta”, „Odbranimo nauku od pape”, „Neka papa ostane napolju” samo su dio parola koje su se mogle videti na zidovima univerziteta „Sapijenca” u Rimu, kao upozorenje vrhovnom poglavaru Katoličke crkve Benediktu Šesnaestom da nije dobrodošao u ovom hramu znanja. 

Nezadovoljstvo najavljenim nastupom „nazadnog pontifiksa na laičkom univerzitetu, koji se već 705 godina ponosi svojom autonomijom", kako su tada kazali organizatori skupa, prvi je tada izrazio profesor fizike Marčelo Čini.

Nakon toga mu se,  dodatnim pismom podrške, pridružilo još 67 kolega i oko 4.500 studenata. Oni su, kako citiraju agencije, pored ostalih argumenata koje navodi Čini u prilog svom stavu, ukazali na to da je u martu 1990. tadašnji kardinal Jozef Racinger, sadašnji papa, u obraćanju građanima Parme javno podržao ocjenu da je suđenje Galileju 1633. godine bilo „racionalno i pravično”. „Ove dvije reči nas – kao naučnike odane razumu i profesore koji su svoje živote posvetili unapređenju i širenju znanja – duboko vrijeđaju i ponižavaju. U ime očuvanja laičkog karaktera nauke i kulture i poštovanja prema ovoj instituciji, otvorenoj za predavače i studente svih religija i ideologija, nadamo se da će sporni događaj ipak biti otkazan”, pisalo je u protestnom pismu rektoru, koje je Radio Vatikan osudio i nazvao „pokušajem cenzure”.

Rektor „Sapijence” se inače tada od pisma i „sramnog protesta” javno ogradio. U izjavi za novinsku agenciju Apkom on je primijetio da ovakvo ponašanje govori o „intelektualnoj zatvorenosti”. Mnoge javne ličnosti u Italiji stale su na stranu pobunjenih profesora i studenata, ali ima i onih koji su podržali Gvarinija. Jedan od potonjih, konzervativni političar Gaspari, čak je zatražio da se protiv njih preduzmu „zakonske mjere”.

Studenti su, u međuvremenu, okupirali veliki amfiteatar Sapijence, a oni najradikalniji su proglasili „antiklerikalnu” sedmicu, što je Vatikan protumačio kao novu potvrdu svoje teze o cenzuri na Univerzitetu.





Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Kotor

Pitanje za poslanika Radunovića: koja je to naučna disciplina,dio koje prirodne nauke je obradio u svom doktoratu pomenuti pop? Prosvijetli nas!