15 °

max 19 ° / min 14 °

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

16° / 12°

Subota

04.05.

18° / 11°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

19° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
KGB i Ruska crkva — Agenti pod mitrama (1)

Istorija

Tag Gallery
Comments 2

KGB i Ruska crkva — Agenti pod mitrama (1)

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: Vladimir Jovanović

Tajna služba Sovjetskoga Saveza, imperije totalitarizma i ateizma, decenijama je naizmjenično progonila i pritiskala, te u konačnom infiltrirala Rusku pravoslavnu crkvu, dehristijanizujući je u instrument vanjske i unutrašnje politike Kremlja.

Ova infernalna praksa u osnovi i danas funkcioniše, iako je 1991. „prekršten” KGB u službe s drukčijim nazivima, a ideologiju sovjetskoga komunizma zamijenila nova, antipravoslavna jeres — „ruski svijet”. Svojevremeno perspektivni agenti KGB-a, Putin i sadašnji moskovski patrijarh Kiril, vode „sveti rat” protiv zapadnih civilizacijskih vrijednosti — isto je radio i Sovjetski Savez.

KGB (Komitet državne bezbjednosti), osnovan je 1954. kao centralni sovjetski organ za poslove sigurnosti, špijunaže i kontrašpijunaže, preuzimajući najvažnije ingerencije ranijih ustanova s tradicijom ubijanja i progona desetina miliona ljudi u raznim kampanjama „čistki” Lenjina i Staljina, to su: VČK (1917-1922), GPU (1922-1923), OGPU (1923-1934), NKVD (1934-1941), NKGP (1941), GUGB NKVD (1934-1941), NKGB (1943-1946), MGB (1946-1953), MVD (1953-1954).

„Mitrohinov arhiv” su tajne bilješke Vasilija Mitrohina (1922-2004) — tokom trideset godina koliko je radio kao arhivista vanjsko-obaveštajnoga sektora Prve glavne uprave KGB-a, koja je od 1991. izdvojena u sadašnju SVR, Vanjsko-obavještajnu službu. Mitrohinove top secret evidencije postale su poznate s njegovim prebjegom 1992. u Veliku Britaniju.

Javnosti su predočene dvije knjige: „Mač i štit: Mitrohinov arhiv i tajna istorija KGB-a” (1999) i „Svijet je išao našim putem: KGB i bitka za Treći svijet” (2005). Koautori su Kristofer Endrju i Mitrohin. Kod nas, nažalost, nijesu prevedene. Izazvale su parlamentarne istrage (Velika Britanija, Italija, Indija) i javna perispitivanja u još nekim zemljama svijeta.

Knjige prikazuju vjerodostojne činjenice o globalnim obavještajnim operacijama Sovjetskoga Saveza — koje su uključivale agente s vladičanskim mitrama iz Ruske pravoslavne crkve. Uprkos nestanku SSSR-a, modus operandi djelovanja nije se, dakle, mnogo promijenio — pa ni sistemsko dezinformisanje javnosti i crkvenih zajednica Zapada, KGB specijalitetu poznatim kao: АКТИВНЫЕ МЕРОПРИЯТИЯ.

U Crnoj Gori imali smo prilike da sagledamo АКТИВНЫЕ МЕРОПРИЯТИЯ i tokom tzv. protestnih litija ogranka Crkve Srbije (SPC) u Crnoj Gori ili 5. septembra prošle godine na Cetinju. To su javno komentarisali ne samo patrijarh Kiril, nego i ministar Lavrov, još jedan sovjetsko-komunistički veteran, zatim Sveti Sinod u Moskvi, silni putinovski i satelitski i kvazicrkveni mediji, a najviše mitropolit Ilarion Alfejev — čije je patrijaršijsko Odjeljenje za vanjske odnose od osnivanja 1946. „legendirana” jazbina kremaljskih tajnih službi.

Neposredno prije Alfejeva, Odjeljenjem je 1989-2009. rukovodio upravo aktuelni patrijarh Kiril Gundjajev, koji je još od 1978. bio zamjenik rukovodioca Odjeljenja — a uz instrukcije KGB-a, kao agent MIHAJLOV, slat u brojne inostrane misije. 

Objavljujem u prijevodu na crnogorski jezik nekoliko nastavaka iz knjige „Mač i štit”, poglavlja „Sovjetske crkve, progon i prodor”…

***

Iako je na riječima priznavala slobodu vjeroispovijesti, SSSR je prva u istoriji država koja je pokušala da iskorijeni koncept Boga…

Lenjinovo osuđivanje religije je beskompromisno zloćudno: „Svaka religiozna ideja, svaka ideja o Bogu, svako koketiranje s idejom Boga je neizreciva podlost... podlost najopasnije vrste, ‘kontaminacija’ najodvratnija. Milioni prljavih akata nasilja ili fizičke zaraze su daleko manje opasni od suptilne, duhovne ideje Boga obučenoga u najpametnije ‘ideološke’ kostime”.

Tokom 1930-ih većina pravoslavnih sveštenika u SSSR-u je osuđena na gulag iz kojeg se malo njih vratilo. S hramova su krstovi uklonjeni ili oštećeni, ali su kao građevine ostali manje-više netaknuti — pretvoreni u štale, bioskope i garaže, ili predati u druge svjetovne svrhe.

U finišu najbrutalnijih progona, preostalo je samo nekoliko stotina hramova otvorenih za bogosluženja. I onda je Ruska pravoslavna crkva neočekivano oživjela kao javna institucija — zbog Staljinove potrebe za njezinom podrškom Velikom otadžbinskom ratu. Tačno nakon sedamnaest godina pauze, Moskovska patrijaršija, administrativni centar Crkve, 1943. zvanično je ponovo uspostavljena.

U ostatku 1940-ih, pravoslavni hrišćani su se povratili i s ljubavlju obnovili nekoliko hiljada svojih hramova. Crkva je, međutim, platila visoku cijenu obnove. Savjet za poslove Ruske pravoslavne crkve [ruski: Совет по делам Русской Православной Церкви, prim] — kasnije Savet za vjerske poslove [Совет по делам религий при Кабинете министров СССР] — radio je u bliskoj saradnji s NKVD-om i njegovim nasljednicima, poput KGB-a, na obezbjeđivanju potčinjenosti Crkve državi.

I patrijarh Aleksij I [Simanski] i mitropolit Nikolaj [Jaruševič, prvi rukovodilac Odjeljenja za vanjske odnose, prim], te drugi u pravoslavnoj hijerarhiji, pridružili su se Svjetskome savjetu mira [Всемирный совет мира, prim] — frontovskoj organizaciji osnovanoj u SSSR-u 1949. godine.

KGB je patrijarha Aleksija i Nikolaja visoko cijenio kroz klasifikaciju: „AGENTI OD UTICAJA“. Aleksij je 1955. izjavio: „Ruska pravoslavna crkva podržava potpuno miroljubivu vanjsku politiku vlade SSSR-a, ne zato što Crkva navodno nema slobode, već zato što je sovjetska politika pravedna i odgovara hrišćanskim idealima koje Crkva propovijeda”.

U daljem pokušaju da mobiliše svjetsku hrišćansku podršku „mirovnoj politici“ Sovjetskoga Saveza, Ruska crkva je takođe uzela istaknuto učešće u drugoj frontovskoj organizaciji — Hrišćanskoj mirovnoj konferenciji [Христианская мирная конференция, prim], osnovanoj 1958. godine sa śedištem u Pragu. Na drugoj skupštini 1960. delegati ove organizacije iz ostatka svijeta, uglavnom nevine žrtve orkestracije iz Moskve, čak su brojniji od onih iz sovjetskoga bloka.

1961. godine, uz blagoslov KGB-a, Ruska crkva se pridružila i Svjetskome savjetu crkava (World Council of Churches). U tom trenutku Hruščov je bio usred žestoke antireligijske kampanje koja je u SSSR-u zatvorila mnoge od sredine 1940-ih otvorene crkve, manastire i bogoslovije, a polovina pravoslavnih parohija je rasformirano.

KGB je istovremeno nastojao da kadrovski ojača svoj stisak. Prema tajnoj direktivi KGB-a iz 1961: „U dvije crkvene akademije Moskovske patrijaršije i pet crkvenih bogoslovija studira do 600 pojedinaca. Oni se moraju iskoristiti u interesu KGB-a. Moramo infiltrirati naše ljude među polaznike ovih crkvenih ustanova za obuku kako bi kasnije uticali na stanje u Ruskoj pravoslavnoj crkvi i vršili uticaj na vjernike”.

Načelnik Druge glavne uprave, general Oleg Mihajlovič Gribanov, izvijestio je 1962. da je u prethodne dvije godine KGB infiltrirao „pouzdane agente” na rukovodeća mjesta Moskovske patrijaršije, zatim u katoličke biskupije, Jermensku crkvu i druge vjerske grupe. To bi, kako je predviđao, omogućilo da se preostale „reakcionarne crkvene i sektaške vlasti“ uklone s njihovih funkcija.

Ruske pravoslavne delegate u Svjetski savjet crkava (SSC) pažljivo su selektovali KGB i Savjet za vjerske poslove pri Vladi SSSR-a. Nije iznenađujuće što su oni — često ogorčeno — negirali sve izvještaje o progonu njihove, Ruske crkve, od strane sovjetske države.

Prema referatu KGB-a iz avgusta 1969: „Agenti ALTAR, SVJATOSLAV, ADAMANT, MAGISTAR, ROSČIN i ZEMNOGORSKI su u Engleskoj učestvali u radu centralnoga komiteta SSC-a. Agenti su uspjeli da spriječe neprijateljske aktivnosti (javnu kritiku progona vjerskih zajednica u SSSR-u)…”

Najvažniji od agenata KGB-a na sastanku centralnoga komiteta SSC-a u Kenterberiju bio je vođa ruske pravoslavne delegacije, mitropolit Nikodim [Rotov, 1929-1978, prim] — agent ADAMANT.

Nikodimov meteorski uspon kroz crkvenu jerarhiju je nepogrješiv dokaz „blagoslova” KGB-a. Godine 1960, sa samo trideset i jednom godinom, Nikodim je postao najmlađi episkop u hrišćanskome svijetu. Godinu kasnije, postavljen je na čelo Odjeljenja za vanjske odnose Moskovske patrijaršije, a mitropolit lenjingradski je od 1964. godine.

Mitropolit Nikodim je preuzeo vođstvo u osiguranju da se 1968. u završnoj poruci crkvama-članicama s zasijedanja centralnoga komiteta SSC-a u Kenterberiju ne pominje ni invazija SSSR-a na Čehoslovačku, ni vjerski progoni u sovjetskome bloku. Prema izveštaju „Church Timesa”: „Slaganje oko teksta poruke nije prošlo bez drame… Glavni je mitropolit lenjingradski Nikodim… detonirao je izjavu: ‘Ako se ne uzmu u obzir određeni amandmani, koji su za nas suštinski, moraćemo da odbačimo ovu poruku’. Dan kasnije, prepravljeni tekst završne poruke je zadovoljio Nikodima, a konačni nacrt poruke je izglasan”…

[Inače, Nikodim Rotov je javno tvrdio da komunistička načela ateizma nijesu protivna hrišćanstvu: „Znamo da je komunistički ateizam određeni sistem vjerovanja koji uključuje moralna načela koja nijesu u suprotnosti s hrišćanskim normama”. Citirano prema: „Архиепископ Никодим: Доклад на региональной конференции в Голландии”, „Журнал Московской Патриархии”, 1963, br. 1, str. 42 — prim. V.J.]

KGB je mogao pretpostavljene da izvijesti da su na konferenciji u Kenterberiju njegovi agenti takođe uspjeli „da postave KUZNJECOVA na visoko mjesto u SSC-u“. Agent KUZNJECOV je Aleksej Sergejevič Bujevski, laik, sekretar Odjeljenja za vanjske odnose Moskovske patrijaršije na čelu s Nikodimom. Otkako se 1946. pridružio Odjeljenju, Bujevski je pratio sve glavne ruske pravoslavne delegacije u inostranstvu, a u Moskvi dočekivao najvažnije pośetioce iz stranih crkava. Tokom 1970-ih i 1980-ih je igrao aktivnu ulogu u radu centralnog komiteta SSC-a, „pomažući” u izradi političkih izjava o međunarodnim poslovima.

Godine 1973. „Church Times” izvještava da su, od 130 članova centralnoga komiteta SSC-a, 42 odsto zapadnjaci, 28 odsto pravoslavci (uglavnom Rusi), a 30 odsto iz Trećega svijeta (uglavnom Afrika). Rusko-pravoslavna i većina u Trećem svijetu vide zapadnjake „prije svega kao predstavnike ’kolonijalizma’ sa svim emotivnim prizvukom koji to sadrži.“

Agenti KGB-a su izuzetno uspješni u odvraćanju SSC-a od ozbiljnije pažnje na vjerski progon u SSSR-u. Umjesto toga, ubeđuju SSC da se koncentriše na grijehe imperijalističkoga Zapada. Velečasni Ričard Holovej iz Škotske episkopalne crkve rekao je Skupštini SSC-a u Najrobiju 1975. godine:

"Primijetio sam da postoji nepisano pravilo koje kaže da SSSR nikada ne smije biti osuđen u javnosti. Iako je dobro poznato da je SSSR u prvim redovima kršenja ljudskih i vjerskih prava, pomenuti ovu činjenicu čini se ‘nesportskim’. Mislim da se ova tradicija treba prekinuti. SSSR treba da zauzme svoje mjesto u javnoj ispovijedaonici zajedno s nama ostalim ‘bijelim neo-imperijalistima’”.

Još 1989. godine, nakon tajne implementacije „plana koji je odobrilo rukovodstvo KGB-a“, referisano je kako su „izvršni i centralni komitet SSC-a usvojili izjave za javnost (osam) i poruke (tri) koje su odgovarale političkim smjernicama socijalističkih zemalja (SSSR-a i satelita)“.

Članovi pravoslavne ruske jerarhije slati u misije stranim crkvenim vođama, bez sumnje uz odobrenje KGB-a, vazda su insistirali da vjernici u Sovjetskome Savezu uživaju slobodu vjeroispovijesti.

U januaru 1975. mitropolit Juvenalij [Pojarkov, rođen 1935, do prošle godine stalni član Sinoda u Moskvi, sada u penziji, prim], koji je [30. maja 1972, prim] naslijedio svog rođaka mitropolita Nikodima na mjestu rukovodioca Odjeljenja za vanjske odnose Moskovske patrijaršije, otputovao je u Veliku Britaniju na ustoličenje novoga kenterberijskoga arhibiskupa, dr Donalda Kogana.

U intervjuu za „BBC World Service”, Juvenalij je osudio tendenciju „određenih krugova u Britaniji, uključujući neke u Anglikanskoj crkvi, da daju pristrasan i jednostran pogled na Pravoslavnu crkvu u Rusiji”. A na privatnome sastanku sa dr Koganom, napao je „Church Times” zbog njegovih „uvrjedljivih“ napisa o vjerskome progonu u Rusiji i kao „anti-SSSR” osudio Keston College — vodeći svjetski istraživački centar o religiji u komunističkim zemljama, kojim je rukovodio jedan anglikanski sveštenik.

Iako ljubazan, dr Kogan je bio snažniji od većine članova SSC-a. Juvenalij je djelovao nepovjerljivo dok je arhibiskup strpljivo branio nezavisnost „Church Timesa” i poštenje Keston Collegea.

Tokom boravka u Sovjetskome Savezu dvije godine kasnije, dr Kogan je iznervirao svoje domaćine odlaskom s itinerera [maršrute], jer je pośetio moskovske sinagoge i kongregaciju od vlasti SSSR-a zatočenoga baptističkoga sveštenika Georgija Vinsa u Kijevu; tamo je dr Kogan predvodio pjevanje liturgijske himne „He Who Would Valiant Be“ [vidi: Jervrejima 12,13].

Među agentima KGB-a u Odjeljenju za vanjske odnose Patrijaršije u Moskvi, koji su redovno korišćeni za uticaj na sastancima s zapadnim crkvama, bio je monah Josif Pustoutov. On je regrutovan 1970. godine, u svojoj 26. godini, pod šifrovanim imenom JESAULENKO. U narednih nekoliko godina JESAULENKO je poslat u misije u Holandiju, Zapadnu Njemačku, Italiju i Francusku. Godine 1976. postavljen je za predstavnika Moskovske patrijaršije u śedištu Hrišćanske mirovne konferencije u Pragu…

Bilo bi i pojednostavljeno i nepravedno sagledavati sve agente i konfidente KGB-a u Ruskoj pravoslavnoj crkvi i SSC kao cinične karijeriste bez prave religiozne vjere — iako je to možda bilo tačno za manjinu. Većina ruskih pravoslavnih sveštenika je vjerovatno bila uvjerena da nemaju druge nego da prihvate neke od KGB naloga.

Jedan od najpoznatijih ruskih sveštenika-disidenta iz 1970-ih, otac Dmitrij Dudko, kasnije je izjavio: „Bezmalo sto odsto sveštenstva je bilo prinuđeno da donekle sarađuje s KGB-om i prenosi im neku vrstu informacija — inače bi im bila uskraćena mogućnost da rade u parohiji. Manjina se, međutim, uspješno odupirala pritiscima koje je na njih izvršio KGB”.

U decembru 1991. godine, neposredno prije raspada Sovjetskoga Saveza, posljednji zamjenik predśednika KGB-a, Anatolij Olejnikov, rekao je da je, od ruskih pravoslavnih sveštenika kojima su se obratili, svega 15 do 20 odsto odbilo da radi za KGB. Hrabroj manjini, koja se odupirala pritiscima KGB-a, bilo bi neizbježno uskraćeno napredovanje.

Onaj dio koji je najdublje potonuo u kompromitujuću povezanost s KGB-om — to je najviša jerarhija Ruske pravoslavne crkve…

(Nastavlja se)

 

 

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Saša

Svaka čast za tekst ko prati crkvu u CG i van nje sve je jasno da je vječna Crna Gora

nekase

Odlično. Da se skine paučina sa ovih činjenica koje su poznate malom broju, KGB upravlja RPC i koristi pravoslavlje kao nekad ideologiju komunizma. Vjera im je samo alat za širenje meke sile, danas to radi FSB SVR i ostali.