8 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

17° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

25° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Borba za voskresenje Crne Gore i na filmskom platnu

Izvor: Screenshot "Voskresenja ne biva bez smrti"

Pješčani sat

Tag Gallery
Comments 0
PJEŠČANI SAT, 14. april

Borba za voskresenje Crne Gore i na filmskom platnu

Autor: Antena M

  • Viber

Velika kinematografska drama “Voskresenja ne biva bez smrti”, posvećena tragičnoj sudbni države Crne Gore u Prvom svjetskom ratu, premijerno je prikazana na današnji dan 14. aprila 1922. godine u Rimu, “u najvećem kinematografu Volturno”. Premijeru je, prema pisanju “Glasa Crnogorca”, sa suzama u očima gledalo oko 1600 posjetilaca.

Uspjeh filma, snimljenog po scenariju tadašnjeg crnogorskog ministra pravde u egzilu Vladimira Popovića, potvrđen je i na projekcijama u Napulju, Milanu, Đenovi, Bolonji, kao i u prikazima objavljenim u italijanskoj štampi. “Ređaju se dirljive scene, pune požrtvovanja i herojstva, kojima su Crnogorci prvo odbijali udare neprijatelja, a zatim ustali protiv ropstva nametnutom im od prijatelja - saveznika”, navodi italijanska štampa, opisujući kako je publika film ispratila aplauzom i ovacijama, tražeći da orkestar više puta svira crnogorsku himu i uzvikujući “Živjela slobodna Crna Gora”. 

Prema pisanju “Glasa Crnogorca” siže “drame su događaji iz velikog svjetskog rata, a njen cilj je da prikaže ulogu Crne Gore u ratu, njenu lojalnost, žrtve i nepravdu učinjenu nad njom.” U dvosatnom dugometražnom filmu, snimljenom u produkciji „Sangor filma“, igraju poznati italijanski glumci toga doba, među kojima je i zvijezda nijemog filma Elena Sangro. Za masovne scene u prvom igranom filmskom djelu posvećenom Crnoj Gori angažovani su i crnogorski vojnici i oficiri, koji su se u italijanskim logorima pripremali za povratak i borbu protiv srpske okupacije Crne Gore.

Ministar pravde i prvi crnogorski sineasta Vladimir Popović, koji je film snimio uz finansijsku podršku italijanske Vlade i kraljice Jelene Savojske, nastojao je da ovom kinematografskom dramom, kroz rodoljubivo-ljubavnu sagu, skrene pažnju Velikih sila na herojsku prošlost i veliku žrtvu Crne Gore u Prvom svjetskom ratu i probudi nadu da će ova slobodarska zemlja vaskrsnuti i nakon smrti, ozvaničene njenim pripajanjem Srbiji 1918. godine. 

 

Film je prikazan u Španiji, Francuskoj, Australiji i Egiptu, ali zbog snažnih političkih poruka koje je nosio - nikada u Kraljevini Jugoslaviji. Zanimljivo je da je, prema pisanju “Glasa Crnogorca” film rađen u više različitih  izdanja. “Jedno za zemlje u kojima se neće moći prikazivati epilog, koji predstavlja sadašnju situaciju naše zemlje; drugo za zemlje u kojima ne vode mnogo računa o željama biogradske gospode i đe će se drama prikazivati sa epilogom; i treće specijalno izdanje za konferencije”.

Integralne verzije sva tri izdanja filma su izgubljene, ali je profesor Dejan Kosanović na osnovu pronađenog prologa, fotografija i scenarija 1996. uradio rekonstrukciju u trajanju od 30 minuta, koju je Crnogorska kinoteka restaurirala 2013. godine.

 

Tako je sačuvan dio ovog dragocjenog filmskog djela čije su poruke, a i naslov, nažalost, ponovo aktuelizovali tekući politički procesi i tokovi u Crnoj Gori, cijeli vijek nakon premijere „Voskrsenja ne biva bez smrti“.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR