8 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
PJEŠČANI SAT: Milo Milunović velikan kičice i platna

Izvor: ilustracija

Pješčani sat

Comments 1

PJEŠČANI SAT: Milo Milunović velikan kičice i platna

Autor: Antena M

  • Viber

11. 02.1967. 

Crnogorski slikar i likovni kritičar Milo Milunović umro 11. februara 1967. Jedan je od velikana kičice i platna sa Cetinja, na kojem je rođen 18. avgusta 1897. u knjaževini Crnoj Gori.

Milo je sa još jednim vanvremnskim umjetnikom, Petrom Lubardom osnovao Umjetničku školu u rodnom gradu, odmah nakon Drugog svjetskog rata. Obojca su joj se posvetili i kao pedagozi.

Nakon toga seli se u Beograd i sa grupom stvaralaca utemeljuje Državnu akademiju koja prerasta u Akedemiju likovnih umjetnosti.

Svoj talenat počeo je brusti na Cetinju, potom u Skadru, Firenci, Parizu i Zagrebu.

Redovan član Srpske akademije nauka i umetnosti, postao je 1958., a dopisni član Jugoslovenske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu 1966.

Brojni likovni kritičari govorili su za Milunovića da ga karakteriše prefinjen kolorit, te da je ostao vijeran figurativnom slikarstvu koje uključuje: boju, oblik, liniju, tamu i svijetlo, teksturu, volumen i perspektivu.

Drugi su, pak, u potezima njegove četkice vidijeli opus apstraktnog ekspresionizma i egzistencijalizma, kao glavnog karaktera nekih slika.  Prolazio je kroz različite umjetničke faze, ali na kraju “duh i kolorit Mediterana” odnose prevagu i postaju dominantni rukopis Milunovića. 

Milo je imao pregršt samostalnih izložbi. Precizno 32. Od Cetinja i Titograda, preko Beograda, Zadra, Prištine, Rijeke,  do Pariza i Moskve.

Njegovi slike izlagane su u Londonu, Marseju, Briselu, Atini, Milanu, Veneciji, Lionu…

Dobitnik je brojnih nagrada i odlikovanja.  Nagrada Vlade NR Crne Gore uručena mu je u Titogradu 1948., a u gradu slikara i svjetlosti, u Parizu, odlikovan je Ordenom legije časti 1939. 

                                                                                                                                                             N.B.  

 

 

 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Roksana

Pohvala Anteni za pokretanje serije kratkih tekstova Pješčani sat. Bravo! Uzgred, hvala Anteni što nam svojim postojanjem čuva dušu, i što nas drži trijeznim da bar duhom, ne postanemo kuvane žabe.