25 °

max 25 ° / min 17 °

Nedjelja

19.05.

25° / 17°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 18°

Utorak

21.05.

27° / 17°

Srijeda

22.05.

20° / 15°

Četvrtak

23.05.

22° / 14°

Petak

24.05.

23° / 14°

Subota

25.05.

24° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kako je slavljen Gospodarev rođendan

Pješčani sat

Tag Gallery
Comments 3
PJEŠČANI SAT, 25. septembar

Kako je slavljen Gospodarev rođendan

Autor: Antena M

  • Viber

25.09.1841. 

Posljednji vladar iz dinastije Petrović Njegoš, crnogorski knjaz i kralj Nikola rođen je na današnji dan, 25. septembra 1841. godine na Njegušima. Bio je sin jedinac vojvode Mirka i vojvotkinje Stane, miljenik knjaza Danila, koji je od dolaska na vlast svog sinovca pripremao za nasljednika. Osnovno obrazovanje stekao je u Trstu, a 1856.  upisan je na licej Luja Velikog u Parizu, odakle se u Crnu Goru vratio četiri godine kasnije. Početkom avgusta 1860, nakon ubistva knjaza Danila u  Kotoru, Senat i narodna skupština proglasili su Nikolu Mirkova za crnogrskog knjaza i gospodara. Imao je tada 19 godina.

„Kao mramor ja stajah među njima, razbarušen, gledajući ih svijeg i ne gledajući nikoga. Svak se zagne k meni da mi ruku ljubi, ja se brani, brani – neću nikako. U to će otac glasno reći: 'Nikola, Nikola, jadan, stric ti je umro i ti si sad Gospodar u ovoj zemlji. Jesi li razumio?', pita me zbunjeno. 'Uh, kuku meni!', kažu da sam na ovo rekao kao da sam slutio koje strašne muke, brige i odgovornosti stoje u riječi 'Gospodar!'“, zapisao je Nikola Petrović u svojim Memoarima sjećanje na dan kada je postao crnogorski vladar. Tri mjeseca kasnije u Vlaškoj crkvi vjenčao se sa tada trinaestogodišnjom sa Milenom Vukotić, sa kojom je imao dvanaestoro djece – devet šćeri i tri sina.

Crnom Gorom je vladao 50 godina kao knjaz, osam kao kralj i dvije i po godine u egzilu kao nelegalno svrgnuti kralj bez kraljevine. Bio je mudar državnik i vojskovođa, poštovan u Evropi, reformator, pisac, govorio je četiri strana jezika.

U vrijeme njegove vladavine Crna Gora je dobila potvrdu nezavisnosti i međunarodnog subjektiviteta i uzdignuta na rang kraljevine. Državna teritorija je nakon Veljeg rata i Bakanskih ratova utrostručena, unutrašnja organizacija i život modernizovani  usvajanjem  Ustava, uvođenjem parlamentarizma, otvaranjem škola, izgradnjom bolnica, puteva, uspostavljanjem željezničkog saobraćaja, telegrafskih i telefonskih komunikacija, razvojem pozorišnog života, književnosti, likovne umjetnosti...

Rođendani crnogorskog vladara slavljeni su 15. septembra, obaveznom službom u crkvi za zdravlje i dug vijek Gospodara, narodnim veseljem, pozorišnim večerima... Prema izvještaju objavljenom u  Glasu Crnogorca 1901. godine knjažev rođendan obilježen je u više crnogorskih gradova. U  Pristanu se tog dana narod svih vjeroispovijesti, obučen u svečane haljine, okupio s vlastima najprije u pravoslavnoj bogomolji,  zatim su svi otišli u glavnu džamiju, a odatle u katedralnu rimokatoličku crkvu. „Po izlasku iz bogomolje išlo se u upravu Okružnog suda  gdje je g. Zejnel beg primao čestitke od naroda sviju vjeroispovijesti. Tu se pilo razno piće, sve u slavu Boga i za zdravlje Njegovog Visočanstva, srećno vladajućeg Gospodara Crne Gore“, piše pored ostalog u jednom izvještaju.  

Vladarska sreća  kralja Nikole okončana je 1916. godine kada je tokom Prvog svjetskog rata morao da napusti državu kojom je vladao više od pet i po decenija. Dvije godine kasnije, odlukama nelegitimne Podgoričke skupštine, detronizovana je i dinastija Petrović – Njegoš, koja je Crnom Gorom vladala više od dva vijeka.  Kraj Nikola je preminuo u Kap D'Antibu u Francuskoj daleko od domovine, 1. marta 1921, nepunih sedam mjeseci prije osamdesetog rođendana.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Kristina

ne znam sto bi Kralj Nikola rekao da je ziv - da posmatra danasnje vladare: sto čine; kakve su im namjere. na ovoj fotografiji se vidi da su se iz porodica birali djedovi za vojsku a ne mladi junaci. cuvala se djeca od smrti. Zivjela Crna Gora!

Stevan

I sada oni srbijanci i ovi nesrecnici Crnogorci koji hoce da su srbijanci, vele da je njihov nekakvi svetac, Sava. Ti veliki pravoslavci stavise katolika, koji nije srbin, koji nije pravoslavac, koji ni oca nije opismemio, koji ni jednu školu nije sagradio, za prosvetitelja i sveca. A on je zajedno sa ocem pobio sto je od bogum8la postojalo. A naš kralj Nikola je za njihovoga prosvetitelj svetac.....E VIVAAA

jovo

I, i pade crna magla i crni mrak, što se ni do dana današnjega ne podiže iznad glava ovoga nesrećnoga naroda.