16 °

max 20 ° / min 10 °

Subota

27.04.

20° / 10°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Četvrtak

02.05.

16° / 13°

Petak

03.05.

15° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Danilo Bojović  - heroj Jugoslavije koji je poginuo nadomak voljene Župe od zla domaćega

Pješčani sat

Comments 5

Danilo Bojović - heroj Jugoslavije koji je poginuo nadomak voljene Župe od zla domaćega

Izvor: Antena M

Autor: Antena M

  • Viber

Za samo 32 godine koliko mu je bilo dato života, postao je junak Crne Gore, revolucionar, antifašista, predratni borac za autonomiju univerziteta, jedan od učesnika i organizatora Trinaestojulskog ustanka i narodni heroj Jugoslavije.

Danilo Bojović rođen je 15. avgusta 1910. u selu Kuta kod Nikšića, u Kraljevini Crnoj Gori.  

Upisao je Pravni fakultet, a odlazak u Beograd i uzavrela atmosfera studentskog nezadovoljstva pogodovali su njegovom uviđanju da društvo i državu treba temeljito mijenjati. Izabrao je partiju koja je to nudila i postao član SKOJ-a 1934. U Komunističku partiju Jugoslavije primljen je 1937. 

Naslovna stranica cenzurisanih

Radničkih novina iz 1920. godine.

Pamti se da je Danilo pripadao onoj grupi komunista bez kojih je svaka akcija na Univerzitetu i u Beogradu bila, gotovo, nezamisliva. Zbog toga je često hapšen, privođen, pritvaran i proganjan.

U njegovom shvatanju revolucionarnosti, internacionalizam je podrazumijevan, stoga se pokušao priključiti interbrigadistima, ljevičarima, liberalima i socijalistima u Španskom građenskom ratu. Nije uspio jer su žandarmi dobro znali njegov lik. Uhvaćen je u Sloveniji i vraćen sa tog puta.

U zemlji je nastavio sa subverzivnim djelovanjem i podrivanjem režima Karađorđevića, koji se gušio u neravnopravnosti i neslobodi.

Djelovao je u Beogradu, ali i u rodnom kraju, gdje je pomagao u obrazovanju i radu partijskih ćelija.

Prvi dani rata i pvi svenarodni, organizovani otpor u Evropi podignut je u malenoj Crnoj Gori, jednoj od najstarijih slobodnih autonomija i priznatih država svijeta, ali i najzapuštenijoj provinciji okupiranoj od strane Srbije. Nakon prve puške na Virpazaru, dizali su se i ostali gradovi, varoši i mjesta. Tako je bilo i u Nikšiću.

Po Danilovom planu uništena je žandarmerijska stanica u Župi, a nakon toga on postaje prvi komandant Župskog bataljona.

Slovio je za dobrog stratega, pa je bio potreban i u ostalim zadacima. Računali su na Danila prilikom formiranja novih jedinica, u ilegalnim i diverzantskim podvizima, jednako kao i u agitaciji i širenju naprednih ideja.

Učestvovao je u borbama tokom Treće neprijateljske ofanzive. Nakon povlačenja glavnine partizanskih snaga u Bosnu i Hercegovinu u juna 1942. Partija je je, Danilu namijenila ilegalne zadatke na domaćem terenu.

Poginuo je 3. marta prije osamdeset i dvije godine. Za Danilom Bojovićem tragala je specijalno sastavljena četnička jedinica, koja ga je sa grupom partizana pronašla u jednoj kolibi na planini Konjsko. 

NVO Zagrada- Montenegro

... kao trn u oku neprijatelja, okupio je u zajedničkoj hajci protiv sebe žandarme, špijune i istaknute četničke zlikovce. Danilo sa grupom ilegalaca komunista nalazio se na Konjsku u kolibi. Opkoljeni četničkim streljačkim strojem partizani su pružali žestok otpor. Neustrašivi Danilo je iskočio iz kolibe i bombama razbio obruč domaćih izdajnika, ali nije daleko odmakao, jer je bio pod paljbom sa svih strana a veliki snijeg je otežavao kretanje i nije uspio da se izvuče. Tako je hrabro u neravnopravnoj borbi poginuo heroj Danilo Dimitrijev Bojović nadomak voljene Župe od zla domaćega.

Da bi utjerali strah u kosti narodu četnici su Danilovo tijelo otjerali na Mačak šenlučeći i likujući kako su ubili „velikog komunističkog vođu“.

 Slobodan Mirjačić, predsjednik nikšićkog Udruženja boraca i antifašista

 Mirjačić je prilikom polaganja vijenca na spomenik Danilu Bojoviću, a zbog sve učestalije priče o opštem pomirenju u Crnoj Gori, ispričao i kako je Danilov otac Dimitrije reagovao kada su mu donijeli spisak četnika koji su učestvovali u njegovom ubistvu.

– Dimitrije je pročitao spisak dva puta, zgužvao papir i bacio ga u vatru. Rekao je da je zapamtio imena, ali da ne želi i da ukućani znaju ko su zlikovci, kako se ne bi njegovi potomci svađali s njihovom đecom, jer đeca ne odgovaraju za sramotu svojih roditelja.

Danilo Bojović proglašen je za narodnog heroja 1945.

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

Nikola

Ti poginu za ovu državu a Bojović ka zaradi pare na posrbljavanje i pljuvanje po onom zašto si se borio Igor Bojović direktor dečijeg pozorišta isto je velika srbenda i često pljuje po CG Mnogi se odrekoše časti svoga prezimena u ime svoje pohlepe

Radam

Neka je vječna slava i hvala heroju Danilu, vitezu i rodoljubu iz časne i slavne kuće Bojovića.