11 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Strugar: Krivokapić je jedan kralj - ko je drugi, Brnabićka ili Vučić?

Javna rasprava

Tag Video
Comments 4

Strugar: Krivokapić je jedan kralj - ko je drugi, Brnabićka ili Vučić?

Autor: Sanja Novaković

  • Viber

Na čelu bezbjednosnog sektora može biti samo neko lojalan NATO-u. Nema razlike između ideologije Zdravka Krivokapića i DF-a. Nova vlast pravi istu grešku kao prošla, upada u partitokratiju. Uvažena je realnost da je Crna Gora nezavisna država, ali pravi se koncepcija da je ona po svom sadržaju i svojoj biti srpska. To su samo neke od ocjena i stavova izrečenih u našoj emisiji “Javna rasprava”. Gosti su , kao i svakog petka bili komunikolog Midrag Strugar, predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijano Vuksanović i novinar Duško Kovačević.

Komentarišući izjave mandatara Zdravka Krivokapića da je, kada su odnosi sa Srbijom posrijedi, najbolji stav kralja Nikole koji je govorio da postoje “dva kralja koji žive u dvije srpske države”, te njegove stavove o Kavaji i tome da Crna Gora ne treba slavi 9. maj, komunikolog Miodrag Strugar kaže da Crna Gora mora biti građanska država.
“Krivokapić govori o dva kralja. Dobro on je jedan, ko je drugi, Brnabićka ili Aleksandar Vučić? Zar neko može očekivati da će SPC i u Crnoj Gori i u čitavom region odustati od svoje ideologije. Mi znamo, a to je i priznanje mandatara Krivokapića, da je njega na čelo te koalicije lično postavio Amfilohije Radović”, kazao je Strugar.

Predsjednik HGI-a Adrijan Vuksanović kaže da nije iznenađen stavom Krivokapića. Navodi da je on na tragu i nekih njegovih ranijih izjava.
“On samo vrši ekspresiju onoga što ideološki i politički zastupa. Ovdje se čini da je, za sada, došlo do uvažavanja jedne realnosti, a to je da je Crna Gora nezavisna država, ali ta nezavisna država po svom sadržaju nije crnogorska. Ide se na drugu koncepciju, da Crna Gora jeste nezavisna država, ali po svom sadržaju i svojoj biti ona je srpska”, rekao je Vuksanović.

Novinar Duško Kovačević, međutim, kaže da je saglasan sa izjavom Krivokapića.

“Dopalo mi se to dvije srpske države, tako i ja doživljavam Crnu Goru u mom sistemu vrijednosti, kao srpsku državu, naravno uz svo poštovanje i uvažavanje nacionalnih manjina”, kaže Kovačević.

Komentariišući mišljenje istoričara Novaka Adžića da popis stanovništva treba odgoditi nekoliko godina Adrijan Vuksanović ocjenjuje da se, ako postoji nepovjerenje u popis, mogu uključiti strani eksperti.

Miodrag Strugar nije, međutim, siguran da ćemo i za četiri godine imati relaksiranu situaciju. Smatra da se vodi kampanja za popis.
„Vidjećemo opet jedan strateški agresivan i strateški koncipiran pristup kampanji za popis za to da se građani Crne Gore u većem procentu izjasne kao Srbi, a u manjem procentu kao Crnogorci. Ti koji već najavljuju kampanju imaju ciljeve koje žele ostvariti. Oni su svjesni da ih neće ostvariti ovom vladom i „preko noći“, ali su svjesni da, ukoliko budu radili ovo što su zacrtali i ne bude odgovora nekog, da na dugi rok mogu ostvariti neke svoje ciljeve, ili makar vjeruju da ih mogu ostvariti“, smatra Strugar.

Strugar vjeruje da nema razlike u ideologiji DF-a i Zdravka Krivokapića.

“Ko to misli - griješi. Postoji samo razlika u stilu i putu kojim treba stići do cilja, za koji smatram da im je isti u ideološkom smislu”, rekao je Strugar.
Komunikolog Strugar, komentarišući najavu nove vlasti da dijele 180 funkcija, kaže da za neke funkcije treba raspisati javni konkurs.
“Za bilo koje mjesto, osim političkih funkcija, treba raspisati konkurs i izabrati najbolje kandidate. Jedna od najvećih pošasti prethodne vlasti i najveći kočničar je bila partitokratija. Koliko vidimo iz najava, u istu grešku će upasti nova vlast kao prethodna. U tom slučaju nećemo imati promjenu sistema već zamjenu vlasti", smatra Strugar.

Kada je posrijedi bezbjednosni sector, novinar Duško Kovačević smatra da na tim funkcijama ne može biti niko koga ne podržava NATO.
“Bezbjednosni sektor, ANB će da pokrije upravo NATO. Tu će samo doći lojalan čovjek kojeg oni odrede ili “namignu”, neko ko će biti jedan taster. Tu nema puno filosofije i mjesta za neke intervencije”, smatra Kovačević.

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

petar

Pa Krivokapuc i Vucic se vrlo slazu, kompatibilni su hahahahaha

tom

Brnabicka i Krivokapic,bas se slazu hahahahahaha

pero

Brbanicka,sto posto,njeno vrijeme dolazi,a i olicenje je Srbije.