17 °

max 19 ° / min 14 °

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

19° / 13°

Srijeda

08.05.

18° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Savić: Spajić gubi mogućnost da može da povrati snagu; Strugar: Milatovićeva taktika je da gurne Spajića prema DPS-u

Javna rasprava

Tag Video
Comments 0

Savić: Spajić gubi mogućnost da može da povrati snagu; Strugar: Milatovićeva taktika je da gurne Spajića prema DPS-u

Autor: Antena M

  • Viber

Komentarišući dolazak Milorada Dodika u Podgoricu i susret sa predsjednikom Skupštine Andrijom Mandićem politikolog i saradnik na FPN-u Marko Savić izjavio je u našoj emisiji Javna rasprava da je to pokazatelj ko je glavni.

"To je pokazatelj da Mandić može da preskoči premijera, da može da se preskoči predsjednika, da može da se preskoči diplomatski protokol. On je taj koji može da vuče konce i u izvršnoj i u zakonodavnoj vlasti, tako će biti i u rekonstrukciji. Cilj je da se prema biračima pošalje opet poruka da Rusija je i dalje naša zaštitica jer je Dodik došao da prenese kakvi su bili razgovori između njega i Putina, da ne misle njihovi glasači da je Mandić sad nešto ubrzano promijenio svoj svjetonadzor".

Posjeta je, smatra novinar Dusko Kovačević, problematična sa stanovista što nije išla zvaničnom linijom, te pita zašto su morali u skrivenim formama ili neformalnom odnosu da se sastaju.

"Dodik ima reference da dodje u Crnu Goru kao političar, komšija, predsjednik entiteta", naveo je Kovačević.

Komunikolog Miodrag Srtugar o posjeti Dodika kaže da je to klasično obilježavanje teritorije.

"Nije slučajna ni ta posjeta Dodika poslije Bjelorusije, poslije Lukašenke i Putina, to je klasično obilježavanje teritorije, to smo mogli očekivati. Poslije pobjede SNS-a znamo kako Vučić vodi Dodika i Mandića đe god nešto otvara ili ima neku proslavu, on time vizuelno i simbolički pokazuje da se pita na ovim teritorijama, to je taj srpski svet", naveo je Strugar.

Savić: Spajić gubi mogućnost da može da povrati snagu

Ostavka Jakova Milatovića na sve funkcije u PES-u nije iznenađenje, kaže politikolog i saradnik na FPN-u Marko Savić.

"Čini mi se da je trenutno snaga, odnosno taj balans pomjeren na stranu Milatovića i da će to ugroziti PES".

Nekoliko je razloga za to.

"Spajić, iako on formalno ima najvažniju ulogu koja generiše ogromnu količinu političke moći, on je tu političku moć disperzovao na veliki broj koalicionih partnera i čini mi se da tu gubi mogućnost da može da povrati tu snagu".

Novinar Duško Kovačević kaže da je moguće da će rascjep u PES-u djelovati mnogo pozitivnije i na Spajića i Milatovića nego što se misli. Smatra da je Spajić u prednosti.

"Neki ljudi kažu, ovo je dobro za nas, kao iz koalicije ZBCG, povratićemo snagu, ali ovo može biti suprotno. Mislim da je Spajić neuporedivo jači u svakom smislu".

Komunikolog Miodrag Strugar smatra da će se sukob u PES-u produbiti.

"Sve što kažu jedan o drugom je tačno. Ja ne bih predviđao ko je jači od njih dvojice. Spajić ima tu moć na izvršnom vlasti, na poziciju je takvoj da vodi unutrašnju i spoljnu politiku, mislim da će se u vezi s ambasadorima dogovoriti. Milatović će sad vjerovatno malo slobodnije komentarisati vođenje unutrašnje i i spoljne politike i ekonomske politike od strane Vlade".

Strugar, takođe, smatra da je jedna od taktika Milatovića i njegove grupe da gurnu Spajića prema DPS-u.

"Moguće je da natjera Spajića na neki dogovor s DPS-om i da ga onda tu napadaju. Da tu bude glavno, da ga primoraju da razgovara s DPS-om. Znamo da čeka u startu, ne mislim samo na DPS nego na opoziciju, ali najviše na DPS koji nema koalicionih kapaciteta", zaključio je Strugar.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR