16 °

max 16 ° / min 6 °

Petak

19.04.

16° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
AEM: Mediji prilikom izvještavanja da poštuju privatnost oboljelih

KORONAVIRUS

Comments 0

AEM: Mediji prilikom izvještavanja da poštuju privatnost oboljelih

Autor: Antena M

  • Viber

Agencija za elektronske medije pozdravlja profesionalan i društveno odgovoran odnos crnogorskih medija i operatora u suočavanju Crne Gore sa koronavirusom COVID - 19.

''S obzirom da su potvrđeni prvi slučajevi inficirani virusom COVID 19 u Crnoj Gori još jednom apelujemo na medije da poštuju profesionalne standarde i da obezbijede istinito informisanje, zasnovano na provjerenim informacijama i na taj način smanje mogućnost širenja lažnih vijesti, koje mogu izazvati paniku'', anveli su u saopštenju AEM.

Ne dovodeći u pitanje javni interes da se izvještava o koronavirusu COVID 19, podsjećaju da mediji moraju voditi računa o zabrani otkrivanja identiteta oboljelih ili žrtava virusa, neposredno ili posredno, riječju ili slikom (imena, mjesta stanovanja, obrazovanja, zaposlenja i sl.).

''U tom smislu podsjećamo medije:

- Zabranjeno je ugrožavanje privatnosti pojedinca, objavljivanjem informacija o privatnom životu bez njegovog znanja i pristanka, osim u slučaju nedvosmislenog postojanja opravdanog javnog interesa;

-  Kad su u pitanju maloljetnici, zabranjeno je objavljivanje informacije kojom se otkriva identitet maloljetnika i iznošenje  pojedinosti iz porodičnih odnosa i privatnog života djeteta.

- Dužni su da dosljednom primjenom profesionalnih i etičkih standarda novinarskog kodeksa na primjeren način realizuju obavezu informisanja javnosti i potrebu za iskazivanjem saosjećanja, uz eliminisanje rizika od senzacionalizma;

- Osobe u stanju bola ili šoka ne smiju biti izložene pritisku da daju intervjue ili učestvuju u RTV programima'', saopštili su iz AEM.

Takođe, pozivaju sve medijske profesionalce koji izvještavaju o pojavi i mogućem širenju COVID - 19 da sa sajta Agencije za elektronske medije preuzmu Uputstva i preporuke za novinarsko izvještavanje o COVID-19 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR