9 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Dokument EU: Rusija širi dezinformacije u vezi sa koronavirusom da bi sijala paniku na Zapadu

KORONAVIRUS

Comments 0

Dokument EU: Rusija širi dezinformacije u vezi sa koronavirusom da bi sijala paniku na Zapadu

Autor: Antena M

  • Viber

Ruski mediji razvili su „značajnu dezinformacijsku kampanju“ protiv Zapada, kako bi pogoršali uticaj koronavirusa, generišu paniku i siju nepovjerenje, navodi se u dokumentu Evropske unije u koji je imao uvid Rojters.

Kremlj je negirao te navode rekavši da su neosnovani i da tu manjka “zdravog razuma”.

U dokumentu EU se navodi da ruska kampanja, gurajući lažne vijesti na internetu na engleskom, španskom, italijanskom, njemačkom i francuskom jeziku, koristi kontradiktorne, zbunjujuće i zlonamjerne izvještaje da bi EU teže mogla da odgovori na pandemiju.

"U toku je značajna dezinformaciona kampanja ruskih državnih medija i prokremljskih vijesti u vezi sa COVID-19", rekao je interni dokument sa devet stranica od 16. marta.

“Opšti cilj dezinformisanja Kremlja je pogoršanje krize javnog zdravlja u zapadnim zemljama ... u skladu sa širokom strategijom Kremlja za pokušaj podrivanja evropskih društava “, navodi se u dokumentu koji je sastavila spoljnopolitička ruka EU, Evropska služba za spoljne poslove.

Navodi se da je specijalistička baza podataka EU zabilježila skoro 80 slučajeva dezinformacija o koronavirusu od 22. januara.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov kazao je da tom dokumentu EU nedostaju konkretni primjeri ili veze sa određenim medijima.

"Opet govorimo o nekim neosnovanim navodima koji su u trenutnoj situaciji vjerovatno rezultat antiruske opsesije", rekao je Peskov.

U dokumentu EU navedeni su primjeri od Litvanije do Ukrajine. U njemu je rečeno da je na društvenim medijima televizija koju je osnovala Rusija, španski RT, bila 12. najpopularniji izvor vijesti o koronavirusu od januara do sredine marta, na osnovu količine vijesti koja se dijeli na društvenim medijima.
Evropska služba je odbila da direktno komentariše izvještaj.

Evropska komisija saopštila je da je u kontaktu s Guglom, Fejsbukom, Tviterom i Majkrosoftom. Portparol EU optužio je Moskvu da se „igra životima ljudi“ i apelovao je na građane EU da „budu veoma oprezni“ i koriste samo novinske izvore u koje vjeruju.

“Ljudska kreacija”

EU i NATO optužili su Rusiju za prikrivene akcije, uključujući dezinformacije, u pokušaju da destabilizuju Zapad koristeći podjele u društvu.

Rusija negira bilo kakvu takvu taktiku, a ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je strane neprijatelje da targetiraju Rusiju širenjem lažnih vijesti.

Ruski mediji u Evropi nijesu uspjeli da dođu do šire javnosti, ali pružaju platformu za anti-EU populiste i polarizuju raspravu, pokazale su analize EU i nevladinih grupa.

U izvještaju se navode nemiri krajem februara u Ukrajini, bivšoj sovjetskoj republici koja sada želi da se pridruži EU i NATO, kao primjer posljedica takvih dezinformacija.

Navodi se da je u lažnom pismu, navodno ukrajinskog ministarstva zdravlja, saopšteno da je pet slučajeva koronavirusa u toj zemlji. Ukrajinske vlasti su kazale da je pismo nastalo van Ukrajine.

„Dezinformacijske poruke Kremlja imaju narativ da je koronavirus ljudska tvorevina, te da je to oružje koje je kreirao Zapad“, navodi se u izvještaju, koji je prvi put citirao Financial Times.

Navode se i citati lažne vijesti koje je stvorila Rusija u Italiji, drugoj najteže pogođenoj zemlji na svijetu, da se zdravstveni sistemi neće moći nositi sa bolešću, i da ljekari biraju ko će živjeti ili umrijeti zbog nedostatka kreveta.

Evropska služba je takođe podijelila informacije sa Slovačkom o širenju lažnih vijesti koje su navodile da je državni premijer Peter Pelegrini zaražen virusom te da je, na nedavnim samitima prenio infekciju drugima.

Lideri EU održavaju videokonferencije od početka marta.

Prevela: Nikoleta Rakočević

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR