14 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Demokrate: Obezbijediti beskamatne kredite za taksiste, frizere, kozmetičare...

KORONAVIRUS

Comments 1

Demokrate: Obezbijediti beskamatne kredite za taksiste, frizere, kozmetičare...

Autor: Antena M

  • Viber

Iz Demokratske Crne Gore predloženo je da Vlada u saradnji sa IRF-om obezbijedi posebnu beskamatnu kreditnu liniju za taksiste, javne prevoznike, frizere, kozmetičare i druge samostalne djelatnosti koje su pogođene mjerama zabrane rada, saopšteno je iz DCG.

Kako navode, neophodno je da kredit bude od najmanje 1000 eura, sa grejs periodom od 90 dana koji počinje teći od dana prestanka mjera zabrane, uz garanciju države. Kamate na ova kreditna sredstva iznosile bi 0%.

"Novim mjerama Vlade Crne Gore u borbi protiv koronavirusa, od danas je obustavljen rad taksista, frizerskih i kozmetičkih salona, kao i brojnih samostalnih djelatnosti. Imajući u vidu da na hiljade porodica u našoj zemlji živi zahvaljujući prihodima koje ostvaruju od djelatnosti čije je obavljanje danas obustavljeno, neophodno je usvojiti poseban paket ekonomskih mjera za ovu kategoriju građana.

Predlažemo da država za svakog korisnika ovog paketa kreditne pomoći izda pisanu garanciju, a da IRF po pojednostavljenoj proceduri u roku od 7 dana od dana podnošenja zahtjeva isplati iznos. Takođe, procedure podnošenja zahtjeva i dostavljanja neophodne dokumentacije obezbijediti elektronskim putem.

Ovim modelom bi svi taksisti i javni prevoznici, zanatlije i drugi mjerama pogođeni preduzetnici dobili po pojednostavljenoj proceduri beskamatni kredit od najmanje 1000 eura, kako bi mogli preživeti u periodu obustave rada, a koji bi vraćali nakon 90 dana po prestanku obustave rada u najmanje 12 mjesečnih rata", navodi se u saopštenju.

Predlažu i oslobađanje od plaćanja poreza i doprinosa za individualne taksi prevoznike, taksi udruženja, frizere i kozmetičare za period trajanja mjere zabrane obavljanja djelatnosti.

"Takođe, predlažemo lokalnim samoupravama da donesu odluke oslobađanju od plaćanja čistarine, održavanja i lokalnih taksi za one poslovne prostore u kojima se obavljaju djelatnosti koje su pogođene mjerama zabrane rada.

Ova socio-ekonomska mjera je neophodna kako bi se finansijski pomoglo ugroženim porodicama da prežive period u kojem ostaju bez osnovnih prihoda", piše u saopštenju.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Đoko Orlandić

Ovi praznoglavci pokušavaju jeftinim demagoškim predlozima da "ostanu u političkoj igri". Evo, skoro pune 4 godine primaju platu(i to veliku) a da rukom nijesu mrdnuli. Što se tiče njihovog znanja, trebalo bi uraditi sve suprotno od njihovoih predloga, jer pojma nemaju ni o čemu.