7 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Obraćanje banci mejlom ili telefonom za odlaganje kredita od ponedjeljka

KORONAVIRUS

Comments 0

Obraćanje banci mejlom ili telefonom za odlaganje kredita od ponedjeljka

Autor: Antena M

  • Viber

Održan je sastanak predstavnika svih banaka i tima Centralne banke Crne Gore na čelu sa guvernerom Radojem  Žugićem, u cilju pojašnjenja Odluke o privremenim mjerama za ublažavanje negativnih uticaja koronavirusa na finansijski sistem, odnosno privredu i stanovništvo Crne Gore.

Kako je navedeno u saopštenju, mjere definisane Odlukom će se primjenjivati od 23.3.2020.

"Pojašnjena su pravila korišćenja moratorijuma koji može da traje do 90 dana, gdje se odgađanje obaveza može uraditi i za pravna i za fizička lica, gdje se podrazumjevaju i kartični poslovi. Da bi se kvalifikovao klijent za moratorijum, mora se obratiti banci, elektronski, mail-om, za fizička lica koja ne raspolažu mogućnostima obraćanja preko interneta omogućeno je telefonsko obraćanje bankama. Ovdje se prevashodno mislilo na penzionere.

Ono što je već više puta objavljeno, a bitno je, da su banke obezbjedile besplatne usluge na bankomatima, za elektronsko Bankarstvo i mobilno Bankarstvo.

Centralna banka je smanjila provizije bankama ukoliko se ukaže potreba konverzije sredstava iz žiralnog u gotov novac.  Mjere su u skladu sa u ciljem izbjegavanja odlaska u banku i time se izbjegava izloženost kontaminaciji koronavirusom koji je izazvao pandemiju, što znači da je vrlo prenosiv", navodi se u saopštenju. 

Na sastanku su razmijenjena operativna saznanja i spremnost svih banaka iz sistema.

"Vrlo je jasno da sve banke mogu vrlo kvalitetno da odgovore u ovim zahtjevnim vremenima. Likvidnost banaka na nivou sistema je preko milijardu eura, obavezna rezerva banaka koja se drži kod Centralne banke iznosi 256 miliona eura, sama Centralna banka raspolaže sa značajnim sredstvima.

Dodatno, EBRD je opredijelio kreditnu podršku za Jugoistočnu Evropu u iznosu od 1 milijarde eura, u cilju podrške preduzetnicima, energetskom sektoru, malim i srednjim preduzećima, trgovinama itd. Pandemiju niko nije mogao predvidjeti, ali zadesila nas je u trenutku vrlo kvalitetne pozicioniranosti svih banaka kako u kapitalizovanosti, nivou solventnosti, likvidnosti, a shodno prethodnim i najvećom dobiti banaka od preko 50 miliona na kraju 2019.

Banke pokrivaju preko 90% finansijskih usluga u Crnoj Gori, čime su banke zamajac razvoja, ali i podrška u kriznim vremenima.

Molimo građane da ne dolaze u banke, jer će procedure za podnošenje zahtjeva biti maksimalno pojednostavljene i odvijaće se svim raspoloživim kanalima komunikacije,  kako bismo se pridržavali mjera i sačuvali zdravlje klijenata i svih nas", navode u saopštenju. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR