16 °

max 16 ° / min 6 °

Petak

19.04.

16° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
UPCG: Izostao dio konkretnih i adekvatnih mjera

KORONAVIRUS

Comments 0

UPCG: Izostao dio konkretnih i adekvatnih mjera

Izvor: Mina business

Autor: Antena M

  • Viber

Unija poslodavaca (UPCG) poštuje napore Vlade i Centralne banke (CBCG) iskazane kroz set mjera usmjerenih na podršku građanima i privredi, ali je istovremeno zabrinuta da je u njemu izostao dio onih konkretnih i adekvatnih, saopštili su njeni predstavnici.

"Iako ih prepoznaje kao važan signal podrške preduzećima, UPCG istovremeno izražava bojazan da je u njima izostao dio konkretnih i adekvatnih mjera – onih koje mogu predstavljati srazmjeran odgovor objektivnoj opasnosti koja prijeti da značajno ugrozi poslovanje preduzeća, očuva postojeća radna mjesta, a time i rezultira i nizom drugih negativnih posljedica po crnogorsko društvo", kazali su iz UPCG.

Oni su poručili da se ne smije dozvoliti da nestaju crnogorska preduzeća.

"Negativne posljedice pandemije koronavirusa prvo su osjetila preduzeća u Crnoj Gori, dok će opasnost po održivost njihovog poslovanja postojati u zavisnosti od više faktora – njihove veličine, ekonomske moći i sektora u kojem posluju", rekli su predstavnici UPCG.

Oni su podsjetili da 98 odsto crnogorske privrede čine mikro, mala i srednja preduzeća, koja su ujedno i najranjivija u slučaju postojanja spoljnjih faktora kakvi danas postoje u Crnoj Gori.

"Usvojene mjere fokusirane su ne na oslobađanje, već samo na odlaganje plaćanja određenih obaveza, što takođe dovodi i do njihovog gomilanja, te se na taj način ne može govoriti o podršci da se preduzeća održe i budu likvidna", kazali su predstavnici UPCG.

Oni smatraju da bi subvencionisanje zarada ugroženim preduzećima trebalo da bude prioritet, posebno što već postoje brojne firme koje ne rade i ne mogu izdržati još nekoliko mjeseci bez prihoda.

"Ukoliko su mogućnosti Vlade da u ovoj situaciji direktno finansijski subvencioniše privredu ograničene, to se u određenoj mjeri moglo nadoknaditi indirektnom podrškom kroz privremene mjere oslobađanja ili smanjenja poreza i doprinosa na zarade, smanjenja poreza na dodatu vrijednost (PDV), kao i oslobađanja od plaćanja taksi i drugih naknada", rekli su predstavnici UPCG.

Oni su dodali da se poslodavcima mora dati podrška, kao i jasne smjernice o pomoći na koju mogu računati u narednim danima i mjesecima.

"Važno je slušati glas privrede, komentare koji ovih dana stižu direktno iz baze – od samih privrednika, ali i pratiti praksu zemalja iz okruženja. UPCG je svjesna okolnosti u kojima se Crna Gora nalazi, a posebno izazova sa kojima se cijelo društvo sada suočava", navodi se u saopštenju.

UPCG, kako su kazali njeni predstavnici, upravo zbog toga insistira na jedinstvu svih relevantnih subjekata i pravovremenom djelovanju koje ima samo jedan cilj, a to su bolji uslovi u trenutku kada pandemija prođe.

Oni su poručili da poslovna zajednica treba da promoviše poštovanje zakona i društvenu odgovornost, a prije svega da ih u radu primjenjuje.

"Svjedoci smo da takvo ponašanje prethodnih dana, gdje god je za to postojala mogućnost, nije izostalo, bilo da je riječ o poslovnim odlukama ili direktnim donacijama za borbu protiv koronavirusa", rekli su predstavnici UPCG.

Oni smatraju da je u postojećoj situaciji veoma važna i dodatna senzibilnost Vlade da djeluje pravovremeno, ali i na odgovarajući način.

"Nadamo se da će to uskoro uslijediti i biti potvrđeno kroz dopunu usvojenih mjera. U suprotnom, biće kasno za značajan broj preduzeća, zaposlene, ali i državu koja će zbog zatvaranja firmi i gašenja radnih mjesta ostati bez značajnog dijela budžetskih sredstava", upozorili su iz UPCG.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR