17 °

max 17 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

17° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
AZLP: Svaka osoba ima pravo na zaštitu podataka o zdravstvenom stanju

Izvor: EPA

KORONAVIRUS

Comments 1

AZLP: Svaka osoba ima pravo na zaštitu podataka o zdravstvenom stanju

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama uputila je preporuke svim nadležnim organima, medijima, građanima i javnosti, navodeći da svaka osoba bez obzira na pol, nacionalnost, vjeroispovjest ili društveni status ima pravo na zaštitu podataka o svom zdravstvenom stanju, odnosno pravo na poštovanje svoje privatnosti i povjerljivosti podataka koji se na njega odnose u skladu sa zakonom.

"Obrada podataka o zdravstvenom stanju građana spada u posebnu kategoriju ličnih podataka koji se mogu obrađivati kad je obrada ličnih podataka neophodna radi otkrivanja, prevencije i dijagnostikovanja bolesti i liječenja lica, kao i radi upravljanja zdravstvenim službama, ako te podatke obrađuje zdravstveni radnik ili drugo lice koje ima obavezu čuvanja tajne i kad je to neophodno radi zaštite života ili drugih vitalnih interesa lica na koje se odnose lični podaci ili drugog lica.

Borba protiv koronavirusa zahtijeva nesistemsku (ad hoc) obradu ličnih podataka od strane nadležnih službi koje imaju legitiman pravni osnov da u cilju zaštite javnog zdravlja, uz primjenu specifičnih mjera zaštite, prikupljaju i koriste lične podatke radi smanjenja rizika oboljevanja od koronavirusa", navodi se u saopštenju koje potpisuje predsjednik Savjeta Agencije Sreten Radonjić.

Kako se dodaje, preporučuje se medijima da prilikom informisanja javnosti vode računa o zaštiti ličnih podataka i dostojanstva svih lica kako bi se garantovalo poštovanje prava i osnovnih sloboda svakog lica, te da je jedini pravi izvor informacija u smislu ličnih podataka Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti.

"Kako se na društevnim mrežama (FB, Instagramu, Twiteru i drugim), objavljuju informacije o (navodnom) identitetu oboljelih, njihovim porodicama, ponašanju i navikama koje zadiru u njihovu privatnost, građani – korisnici svih društvenih mreža moraju pokazati ličnu odgovornost, etičnost i u potpunosti razumijeti trenutnu situaciju.

Nedvosmisleno je da obrada ličnih podataka treba biti osmišljena tako da bude u službi čovječanstva, kako kaže i Opšta uredba o zaštiti ličnih podataka EU. Pravo na zaštitu ličnih podataka nije apsolutno pravo, ono se mora razmatrati u vezi s njegovom funkcijom u društvu, te treba biti ujednačeno s drugim temeljnim pravima, u skladu s načelom proporcionalnosti. U tom kontekstu potrebno je istaći kako bi obrada ličnih podataka o zdravlju trebala biti nužna i proporcionalna, a lični podaci primjereni, relevantni i ograničeni na ono što je nužno u odnosu na svrhe u koje se obrađuju.

Agencija će pratiti novonastalu situaciju sa aspekta svoje nadležnosti i ovlašćenja i blagovremeno ukazati na eventualne zloupotrebe", zaključio je Radonjić.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Sova

To što je neko u samoizolaciji ne znači da je bolestan. Objavljivanje imena osobe u samoizolaciji nije ovjavljivanje podatka o zdravstvenom stanju, jer niko ne zna da li je osoba bolesna, ni da li će oboljeti. Ovdje je objavljen podatak da je osoba bila u kontaktu sa osobom koja je MOŽDA prenosilac virusa. Ja ovo doživljavam kao podatak o socijalnom kontaktu, a ne o zdravstvenom stanju.