9 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Osjećaju da se kraj bliži, mole da se oproste sa voljenima, a zatim umiru sami

Izvor: Beta/AP

KORONAVIRUS

Comments 0

Osjećaju da se kraj bliži, mole da se oproste sa voljenima, a zatim umiru sami

Autor: Antena M

  • Viber

Italijanska doktorka opisala je kako su izgledali potresni posljednji trenuci nekih od njenih pacijenata koji su podlegli koronavirusu.

Italija je prije dva prije dva dana prestigla Kinu po ukupnom broju preminulih i već je dva puta oborila crni rekord od najviše preminulih u jednom danu u nekoj državi.

Doktorka Frančeska Kortelaro svjedočila je kako se pacijenti posljednji put opraštaju od porodice i voljenih prije nego što umru sami.

Frančeska je opisala te dramatične i srceparajuće momente u kojima se zaražene osobe na samrti opraštaju od svojih voljenih, uključujući i jednu baku kojoj je pomogla da posljednji put vidi svoju unuku.

''Znate li šta je najteže? Gledati pacijente kako umiru sami i slušati ih kako vas mole da im dozvolite da još jednom vide svoju djecu i unuke. Pacijenti do kraja ostanu lucidni, ne upadaju u narkolepsiju. Kao da se utapaju, ali su sve vrijeme svjesni'', ispričala je doktorka, a prenio "Dejli mejl".

Kako je dodala, pacijenti osjete kada se kraj bliži.

Jednom prilikom, kada je baka koju je liječila od koronavirusa odbrojavala svoje posljednje sate, pozvala je njenu unuku na video čet i tako im mogoćila da se oproste.

''Pozdravile su se. Ubrzo nakon toga baka je preminula'', rekla je Frančeska.

Doktorka već ima dugu listu "oproštajnih poziva" koje je omogućila svojim umirućim pacijentima kojima, kao i ostalim zaraženima, nisu dozvoljne posjete.

Frančeska je samo jedan od hiljada italijanskih zdravstvenih radnika koji se protiv korona virusa bore na prvoj liniji fronta. Sinoć su svijet obišle potresne fotografije iz zemlje na kojima se vidi kako ljekari svim silama pokušavaju da zbrinu preveliki broj pacijenata unutar pretrpane improvizovane intenzivne njege.

Svaki od pacijenata nosi na glavi "mjehur šljem" koji mu pomaže da diše.

Drugi italijanski doktor, Roberto Konsentili, rekao je da iz njegovog iskustva koronavirus nije ni nalik gripu.

''Kod korone su upale pluća češće i teže. Svakog dana viđamo 50-60 pacijenata sa upalom pluća na našem odjeljenju hitne pomoći, a većina je toliko teška da zahtijeva veoma visok nivo kiseonika'',rekao je.

U Italiji je trenutno 47.021 zaraženih koronavirusom, što je više nego upola veći broj nego u Kini, zemlji sa neuporedivo većim brojem stanovnika. Broj preminulih je 4.032 i nastavlja da raste iz dana u dan.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR