11 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Eraković: Slijedi najteži period; Lazović: Imamo dovoljno ljekara svih profila

KORONAVIRUS

Tag Video
Comments 1

Eraković: Slijedi najteži period; Lazović: Imamo dovoljno ljekara svih profila

Autor: Antena M

  • Viber

U Kliničkom centru trenutno je hospitalizovano 16 pacijenata.

12 na infektivnoj i svi su stabilnom stanju i njihov oporavak je zadovoljavajuć.

Na intenzivnoj njezi Interne klinike su 4 pacijenta: tri su stabilna, a jedan je na respiratoru i trenutno je životno ugrožen.

„Klinički centar nastavlja intenzivan tretman svih pacijenata i spremni smo da odgovorimo i mnogo većem broju pacijenata“, rekao je direktor Kliničkog centra Crne Gore, Jevto Eraković.

"Možemo na kvalitetan način da se suočimo sa svim problemima koji nas očekuju“, tvrdi prvi čovjek Kliničkog centra i ukazuje na važnost odnosa građana prema aktuelnoj situaciji.

„Donijeli smo dobre mjere i imamo dobre uslove, ali da bi smo zajednički pobijedili neophodna je velika odgovornost i disciplina gradjana. Moram da pohvalim veliki broj gradjana koji se disciplinovano pridržava propisanih mjera, ali moramo da utičemo i na one koji se toga ne pridržavaju“, kazao je Eraković uz upozorenje da će dani koji slijede biti najteži „u ovoj borbi".

Eraković je skrenuo pažnju da „ako ne budemo pokazali maksimalnu disciplinu i odgovornost, nećemo imati rezultat koji priželjkujemo i očekujemo“.

"Apelujem na gradjane da maksimalno poštuju propisane mjere", naglasio je Eraković.

Eraković je iskazao zadovoljstvo aktuelnom epidemiološkom slikom, odnosno, trenutnim stanjem.

"Situacija je dobra zahvaljujući uvedenim mjerama. Ako nastavimo sa njihovim sprovodjenjem i poštovanjem - situacija će ići dosadašnjim putem", rekao je Eraković.

"Biće više slučajeva, težih slučajeva, komplikacija, neželjenih rezultata... ali u mnogo manjoj mjeri u koliko se budemo pridržavali mjera", predviđa Eraković.

"Nijedan epidemiolog ne može da kaže tačan broj koliko će biti oboljelih, ali možemo otprilike znati u procentima. Medjutim, naš primarni zadatak nije da se bavimo brojevima, već mjerama", istakao je direktor Kliničkog centra ponovivši ocjenu da se stvari odvijaju u dobrom pravcu.

"Ako budemo još rigorozniji u poštovanju mjera, rezultat sigurno neće izostati", rekao je Eraković.

Rukovodilac Kriznog medicinskog štaba, Ranko Lazović je apelujući na gradjane da poštuju propisane mjere ograničenja kretanja naglasio da nije uveden policijski čas, već o mjeri kojom gradjani treba da pomognu sami sebi.

"Ako nam ne izađete u susret svojom disciplinom nikakve mjere nam neće vrijeidti", rekao je Lazović.

Na raspolaganju zdravstvenom sistemu Crne Gore trenutno je 2.130 ljekara sa licencom i 3.323 medicinske sestre.

"Zdravstvenom sistemu Crne Gore ne nedostaje zdravstvenih radnika. Imamo dovoljno ljekara svih profila", rekao je Lazović koji je dodao da se, po planu, prvo koriste državni resursi, zatim privatna bolnica Kodra, a onda će se, ako bude potrebe, koristiti svi preostali resursi, uključujući i ljekare u penziji.

Rukovodilac Kriznog medicinskog štaba je rekao da je zatvoreno nekoliko domova zdravlja u gradu: Sustentska ambulanta, Donja gorica, Zabjelo, Centar i Zlatica, a da će se pomoć pacijentima ovih ustanova, pružati u najbližim centrima.

Lazović je, odgovarajući na novinarsko pitanje, rekaoi da su u izolaciji 82 zaposlena u Bolnici u Baru.

“Dva ljekara i jedna sestra iz te bolnice su pozitvni an COVID-19. Zatvoreno je odjeljenje pedijatrije, hirurgije, operacioni blok, akušersko odjeljenje… Sterilisan je i dezinfikovan prostor. Poslali smo tamo ljekare kako bi sve funkcionisalo kako treba”, kazao je Lazović.

“Osim Doma zdravlja u Tološima, otvorili smo Dom zdravlja Zlatica da se tamo pregledaju pacijenti koji sumnjaju da imaju COVID-19", rekao je Lazović.

Odgovarajući na pitanje u vezi sa respiratorima koje je predsjednik Srbije ponudio, direktor Kliničkog centra, Jevto Eraković je rekao da crnogorski zdravstveni sistem raspolaže sa "više nego dovoljno" respiratora i podsjetio da je u Crnoj Gori, samo jedan pacijent priključen na ovaj aparat.

„Spremamo se za razna scenarija i ako epidemija bude veoma raširena, Crna Gora će biti spremna da prema svakom gradjaninu obezbijedi respirator“, rekao je Eraković.

Tokom današnje konferencije za novinare, promovisan je i novi telefonski servis Kliničkog centra. Pozivom broja 1555, građani mogu dobiti psihološku pomoć ljekara i psihologa koji će dežurati svakodnevno od 10 do 19 sati.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Nikola

Ovo su pres konferencije za Vesti i jos ponekoga?