6 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vlada: Nema izgubljenih tona medicinske opreme, ostatak će biti dopremljen narednih dana

KORONAVIRUS

Comments 3

Vlada: Nema izgubljenih tona medicinske opreme, ostatak će biti dopremljen narednih dana

Autor: Antena M

  • Viber

Sva medicinska oprema koju je Crna Gora kupila za zaštitu zdravlja i života građana u posjedu je naše zemlje i njen veći dio isporučen je, saopšteno je iz Vlade. 

Kako je saopšteno, povodom zlonamjernih tvrdnji prethodnih dana o navodnom nestanku dvije tone medicinske opreme i raznih teorija zavjere, iz Vlada su pojasnili da nema izgubljenih tona medicinske opreme.

 "Nacionalno koordinaciono tijelo je na osnovu iskazanih potreba zdravstvenog sistema Crne Gore i zaposlenih u tom sistemu koji su na prvoj liniji borbe protiv novog korona virusa, iniciralo preko Zdravstvene ustanove Apoteke Crne Gore „Montefarm” nabavku iz NR Kine: 1.500.000 hirurških maski, 170.000 maski tipa N95, 30.000 zaštitnih odjela, 20.000 zaštitnih naočara, 1.000 testova na korona virus, 150 toplomjera i 20 respiratora".

Pojašnjavaju, na osnovu inicijalne informacije dobavljača o procijenjenoj težini i, što je u ovom slučaju važnije, zapremini robe, naručen je odgovarajući transportni avion.

"U petak, 3. aprila je u Pekingu, nakon obavljenih carinskih procedura, veći dio robe ukrcan u avion. Masa ukrcane robe je svakako bila više nego dvostruko manja od granice nosivosti korisnog tereta, ali je, budući da je riječ o robi male specifične težine, ograničenje predstavljala zapremina robe. Avio je utovaren do maksimuma zapremine teretnog prostora u što se javnost mogla uvjeriti sa fotografija i video snimaka objavljenih nakon slijetanja u Podgoricu.

Kako ograničenje nije predstavljala masa već zapremina dobavljač i špediter su informisali kupca da je avion maksimalno natovaren i da je njihova procjena da je riječ o 19 tona medicinske opreme. Vlada je objavila tu informaciju. Nakon što je avion već poletio ka Podgorici, preostala roba je popisana, izmjerena i uskladištena. Na osnovu popisa i mjerenja preostale robe utvrđeno je da u avion nije ukrcano 19 tona, kako je bila prva procjena dobavljača i špeditera, već 17 tona medicinske opreme, što je i saopšteno javnosti nakon što je avion sletio".

Na skladištu na aerodromu u Pekingu su, kako je saopšteno, ostale 392 kutije u kojima je: 332.000 hirurških maski, 153.330 maski tipa N95, 1.850 zaštitnih odjela i 2 000 zaštitnih naočara.

Preostali dio medicinske opreme koji nije stao u avion biće, kako je saopšteno, dopremljen u Crnu Goru narednih dana, zajedno sa velikom količinom donirane medicinske opreme koju je naša Ambasada u Pekingu primila od prijateljskih pravnih i fizičkih lica u NR Kini.

"Radi onih koji bi da upotpune ovo vrijeme nekom novom teorijom zavjere, spremni smo da rizikujemo i da informišemo da je, prema preliminarnoj procjeni, težina donirane opreme oko 9 t, a zapremina oko 49 m³.

Nacionalno koordinaciono tijelo koristi i ovu priliku da izrazi zadovoljstvo činjenicom da se većina naših građana i pravnih subjekata, svjesna ozbiljnosti situacije u kojoj se cio svijet nalazi, striktno pridržava svih mjera propisanih radi zaštite zdravlja i života. Istovremeno, ohrabrenje, ali i dodatni podstrek predstavlja činjenica da, prema istraživanju javnog mnijenja sprovedenog za potrebe UN u Crnoj Gori 95% građana iskazuje povjerenje prema našem radu i onome što preduzimamo. Izražavamo im poštovanje i zahvalnost.

Nastavak uspješnog suočavanja sa pandmijom novog koronavirusa podrazumijeva zajedništvo, solidarnost i povjerenje, kako je to bilo i do sada. Nacionalno koordinaciono tijelo tome doprinosi odgovornošću i maksimalnom transparentnošću. Dakle, ne postoji niti može postojati ni jedan razlog za sumnje i imputiranja. To 95% građana vidi i osjeća. Nema ničeg tajnog, nema nedostatka opreme, nema izgubljenih tona", zakjučeno je u saopštenju Vlade. 

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

zordan

Vijesti , Dan, MANS i neke NVO samo o zlu misle . Jedva cekaju neku haos situaciju , da ispljuju institucije CG . Zasto se MANS i ostale NVO ne prihvate volontiranja , bar da imamo neku korist od njih umjesto svakodnevnog polemisanja i politiziranja.

HN

Vijesti i Dan provjereni zlonamjernici! Stara stvar! Je li neko objasnio, novinarki Dana, đe se može kupit hljeb neđeljom, fala Bogu?!

Andjela

Pojasnite to manipulatorima, sramna pitanja Vijesti! Ljudcki bi bilo postaviti medicinskom osoblju pitanje kako ste, mozete li! Vaznije je po svemu kopati u ovim nesrecnim danima za cijelu planetu! Da je vjecna Crna Gora! Da se izborimo sa sto manje izgubljenih zivota!