11 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
ODT: Utvrđujemo da li je još neko službeno lice neovlašćeno koristilo spisak oboljelih

KORONAVIRUS

Tag Video
Comments 0

ODT: Utvrđujemo da li je još neko službeno lice neovlašćeno koristilo spisak oboljelih

Autor: Jelena Grbović

  • Viber

Državni tužilac i portparol Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici Milica Mandić je kazala da su nakon intenzivnog rada na predmetu objavljavanja u javnosti spiska oboljelih od koronavirusa, prikupljeni dokazi da postoje osnovi sumnje da je lice M.R. izvršio krivično djelo neovlašćeno prikupljanje i korišćenje ličnih podataka.

"Državni tužilac je dao nalog policiji da liše slobode lice M.R. Određeno mu je zadržavanje do 72 sata. Lice je zaduženo da podatke oboljelima od koronavirusa prenese putem video sistema, iste podatke je putem vajber aplikacije poslalo licima koja nijesu ovlašćena da raspolažu ovim podacima".

Kazala je da se preduzimaju radnje "radi utvrđivanja činjenica i okolnosti da li je još neko službeno lice učestvovalo u neovlašćenom korišćenju ličnih podataka".

Kazna za ovo djelo je od tri mjeseca do tri godine, dodala je ona.

Poručila je da će ODT goniti svako službeno lice koje je izvršilo krivično djelo po kojem se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.

M.R. priznao izvršenje krivičnog djela

Rukovodilac Grupa za suzbijanje krivičnih djela visokotehnološkog kriminala u Sektoru za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, Jakša Backović kazao je da je M.R. priznao izvršenje krivičnog djela, odnosno da je fajl prenio na svoj računar, a potom preko društvene mreže Fejsbuk proslijedio drugim licima koji su kasnije ponovo prosljeđivali sporni fajl.

"Utvrđeno je da je sporni PDF  fajl  kreiran u Institutu za javno zdravlje, da je na spisku bilo šezdeset dvije osobe. Zatim je utrvđeno da je formiran EXEL fajl koji je proslijeđen službenicima  unutar Instituta za javno zdravlje kao i službenicima Doma zdravalja Podgorica. Daljom istragom je utvrđeno da je u prostorijama Doma zdravlja  Podgorica izvršena konverzija fajla u PDF format, da je kasnije  proslijeđen, posebnom aplikacijom koju koriste domovi zdravlja u Podgorici  na preko 266 adresa, odnosno 266 medicinskih radnika  i doktora su bili u kontaktu sa spornim fajlom" , kazao je Backović.

"Krenuli smo u pretres stana osoba koje su dobile fajl. Oduzeto je više računara, lap topova i mobilnih telefona", kazao je Backović.

Odgovarajući na pitanje da li će biti procesuirani i oni koji su dalje proslijedili spisak Mandić je odgovorila.

"ODT u Podgorici će procesuirati svakoga ko je neovlašćeno koristio lične podatke. Preduzimamo mjere i radnje da bi utvrdili koja su to lica i ukoliko se utvrdi da u njihom radnjama postoje elementi krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti, svi će biti krivično gonjeni".

Na konferenciji je saopšteno i da je policija rasvijetlila četiri podmetanja požara iz 2011. i 2014. godine u kojima je uništeno pet vozila ND Vijesti.

Načelnik Centra bezbjednosti Podgorica Milovan Pavićević kazao je da su uhapšene dvije osobe koja su neposredno učestvovale u krivičnom djelu, dok se traga za još jednom osobom koja je osumnjičenja za podstrekavanje.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR