15 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Brajović: Centar pandemije migrira, ali je još uvijek u Evropi

KORONAVIRUS

Comments 0

Brajović: Centar pandemije migrira, ali je još uvijek u Evropi

Autor: Esad Krcić

  • Viber

Broj umrlih i oboljelih od koronavirusa u svijetu, u posljednja 24 sata, povećao se. Centar pandemije migrira, ali je još uvijek u Evropi. U Italiji i Španiji i dalje dramatično, a u Francuskoj i Turskoj kao i u Sjedinjenim Američkim Državama, situacija se naglo pogoršav, sažetak je presjeka epidemiološke situacije koji je za Antenu M napravila direktorka Svjetske zdravstvene organizacije za Crnu Goru Mina Brajović.

„Brojevi pokazuju da je preko 1.200.000 oboljelih, dok je više od 72.000 smrtno stradalo. Broj oboljelih i umrlih na globalnom je, u protekla 24 sata, povećan. Oboljelih za skoro šest posto, a umrlih za nešto više od sedam posto“, rekla je Brajović dodajući da centar epidemije migrira, ali da je još uvijek u Evropi koja učestvuje sa 54 procenta u ukupnom broju oboljelih.

„Svaka sedma osoba koja umre od COVID-19 je iz Evrope“, kazala je Brajović uz napomenu da situacija značajno eskalira u SAD koje, u ukupnom broju umrlih, učestvuju sa 26 procenata.

Mina Brajović kaže da u Evropi, pored zemalja u kojima je epidemiološka situacija dramatična, postoje i države u kojima još uvijek nije zvanično registrovano prisustvo koronavirusa.

„Sedam od 10 najžešće pogođenih zemalja su evropske zemlje“, kaže Mina Brajović dodajući da „kumulativno posmatrano broj slučajeva obolijevanja i umiranja raste, registrujemo i smanjenje broja oboljelih u protekla tri dana, zajedno sa značajnim padom broja umrlih od 3. aprila“.

„U regionu Evrope imamo još par zemalja u kojima nije potvrđeno prisustvo virusa – Tadžikistan i Turkmenistan“, kaže Brajović koja ističe da je trenutno najviše pogođena Španija sa skoro 20 procenata ukupno oboljelih, a da je situacija u Italiji i dalje alarmantna.

„Njemačka učestvuje sa oko 15 procenata, Francuska sa 10 posto u ukupnom broju oboljelih, ali broj oboljelih u Italiji i Španiji oko 56 procenata u odnosu na ukupan broj umrlih“, rekla je Brajović uz finalnu ocjenu da se u Francuskoj i Turskoj situacija naglo pogoršava.

„Sasvim je izvjesno da su gabariti ove pandemije su značajno veći“, zaključila je Brajović.

Obrazlažući ocjenu da su dimenzije pandemije veće od zvaničnih, Mina Brajović kaže da se izvještaji zasnivaju isključivo na podacima o laboratorijski potvrđenim slučajevima, a da se zna da testovi nijesu svugdje dostupni i da neke države i ne vrše testiranja osoba koje imaju blage simptome.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR