14 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Brajović: Trka sa preponama traje, ne treba se opuštati

Izvor: Screenshot

KORONAVIRUS

Comments 0

Brajović: Trka sa preponama traje, ne treba se opuštati

Izvor: Nova M

Autor: Antena M

  • Viber

To što je koronavirus skoro iza nas svakako je uspjeh za cijelu državu, ali se ne bi trebalo opustiti jer je virus svakako prisutan, kazala je za Novu M šefica kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori Mina Brajović.

Na pitanje da li možemo očekivati drugi talas koronavirusa, Brajović navodi da je taj scenario vjerovatan. 

To što je Crna Gora postala corona free država, jedina u Evropi, svakako da je važno u svakom pogledu, naročito u ekonomskom, smatra Brajović.

Napominje da su mjere preduzete blagovremeno te da su one neprikidno prilagođavane epidemiološkoj situaciji.

"Ono što smo naučili između ostalog tokom pandemije jeste da u principu veličina zemlje nije faktor koji opredjeljuje trajektoriju pandemije i uopšte razvoj epidemiološke situacije, već da je jako važan faktor da li je zemlja preduzela sveobuhvatne i veoma snažne javno zdravstvene mjere u cilju prekidanja širenja infekcije", kaže ona. 

Ono što treba da imamo na umu jeste da je virus tu i da je ovo zapravo jedna trka sa preponama i da ona traje i veoma je važno da zemlja bude oprezna, napominje Brajović. 

"Rizik od obolijevanja do ovog virusa nije sveden na nulu, rizik je moguće svesti na minimum, samo ako se budu primjenjivale dosljedno sveobuhvatne javno-zdravstvene mjere". 

Sve se češće pominje drugi talas koronavirusa. Da li se na jesen može očekivati, ne može se sa sigurnošću reći.

"Čini se vrlo vjerovatim taj jedan scenarij, a to je da ćemo imati priliku da budemo svjedoci tih ponovoljenih epidemioloških talasa, u kombinaciji nekoj sa transmisijom infekcije i virusa jednog niskog inteziteta.

Mogu se dešavati slučajevi obolijevanja, to ne bi bilo iznenađenje, ali ono što je važno jeste da taj slučaj bude blagvoremeno detektovan i da bude jako malo ljudi na koje će virus biti prenijet", kaže ona. 

Dosadašnja dešavanja su potvrdila da je Crna Gora imala dobar recept koji je bio utemeljen na onome što su preporuke Svjetske zdravstvene organizacije kada je riječ o odgovoru na pandemiju.

Jesu li naša zemlja i zdravstveni sistem spremni za eventualni novi talas?

"Veoma je važno da se pažljivo sagledaju sve komponente i segmenti nacionalnog odgovora kako bi se ojačale one komponente i oni kapaciteti za koje je bilo evidentno da je možda potrebno da budu još snažniji i sa druge strane bilo bi jako važno da se ovaj međuperiod iskoristi za definisanje plana kako da se normalizuje, da tako kažem, proces pružanja zdravstvenih usluga.

U prethodnom periodu se pokazalo da su u zdravstvenom sistemu angažovani profesionalci koji su posvećeno i danonoćno radili kako bi sačuvali živote i zdravlje građana", zaključuje Brajović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR