15 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 14°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

17° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Čelnik SZO: Pandemija još nije ni blizu kraja, zapravo ubrzava

Izvor: EPA-EFE

KORONAVIRUS

Comments 0

Čelnik SZO: Pandemija još nije ni blizu kraja, zapravo ubrzava

Autor: Antena M

  • Viber

Na konferenciji za medije čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je da pandemija COVID-19 još nije ni blizu kraja.

Tedros je napomenuo da je, šest mjeseci nakon što je Kina prvi put upozorila SZO na novu respiratornu zarazu, dostignuta granica od 10.000.000 zaraženih i 500.000 smrtnih ishoda od COVID-19.   

"Većina ljudi je i dalje podložna zarazi. Virus ima još mnogo prostora za širenje", rekao je.  

"Svi mi želimo da se ovo okonča. Svi želimo da nastavimo sa našim životima. Ali surova realnost  je da ovo još nije ni blizu kraja. Iako su mnoge zemlje ostvarile određeni napredak, globalno se pandemija zapravo ubrzava".  

Čelnik SZO programa za vanredna stanja Majk Rajan rekao je da je ostvaren ogroman napredak u nalaženju sigurne i djelotvorne vakcine protiv COVID-19, ali da još nema potvrde da će ti napori biti uspješni.

U međuvremenu zemlje mogu da se bore protiv širenja zaraze testiranjem, izolovanjem potvrđenih slučajeva i praćenjem njihovih kontakata, rekao je Rajan.

Posebno je istakao "sveobuhvatne strategije" Japana, Južne Koreje i Njemačke u borbi protiv zaraze.

SZO ove nedjelje planira da sazove sastanak kako bi se procijenio napredak u borbi protiv COVID-19, rekao je Tedros i dodao da SZO iduće nedjelje šalje stručnu grupu za istraživanje izvora novog koronavirusa.

SAD, najglasniji kritičar SZO koji je najavio i napuštanje te organizacije, zatražile su istragu  o porijeklu koronavirusa. 

Američki predsjednik Donald Tramp i državni sekretar Majk Pompeo utvrdili su da je virus potekao iz laboratorija, iako za to nijesu iznijeli dokaze. Kina odlučno odbacuje takve tvrdnje. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR