13 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ako ste mislili da je COVID-19 samo respiratorna bolest: Evo šta radi mozgu

Izvor: EPA-EFE

KORONAVIRUS

Comments 0

Ako ste mislili da je COVID-19 samo respiratorna bolest: Evo šta radi mozgu

Autor: Antena M

  • Viber

Moždani udar, delirijum, anksioznost, zbunjenost, umor - lista nastavlja. Ako mislite da je COVID-19 samo respiratorna bolest, razmislite ponovo, piše BBC u tekstu pod naslovom "Šta COVID radi mozgu". 
Autor navodi da nekoliko ljudi s kojima je kontaktirao nakon relativno blage bolesti, govori o dugotrajnom kognitivnom uticaju bolesti - problemima sa pamćenjem, umorom, ostajanju fokusiranim.

Razgovarajući s Paulom Milreom, teško je zamisliti da je imao dva teška moždana udara, oba uzrokovana infekcijom. 64-godišnjak, koji je direktor komunikacije na Univerzitetu Kembridž, elokventan je i, uprkos priličnoj slabosti na desnoj strani, radno sposoban.
 
Ostvario je jedan od najupečatljivijih oporavaka kojeg su ljekari vidjeli u Nacionalnoj bolnici za neurologiju i neurohirurgiju (NHNN) u Londonu.

Prvi moždani udar dogodio se dok je bio na intenzivnoj njezi u bolnici. Potencijalno smrtonosni ugrušci krvi pronađeni su i u njegovim plućima i nogama, pa su mu stavljeni moćni lijekovi za prorjeđivanje krvi. Par dana kasnije pretrpio je drugi, još veći moždani udar i odmah je prebačen na NHNN.

Neurolog konsultanta dr Arvind Čandrateva upravo je izlazio iz bolnice kada je stigla hitna pomoć.

"Odmah sam pomislio da je razrjeđivač krvi uzrokovao krvarenje u mozgu, ali ono što smo vidjeli bilo je toliko čudno i drugačije. 

Paul je pretrpio još jedan akutni moždani udar zbog ugruška, lišavajući vitalnih područja mozga opskrbu krvlju. Testovi su pokazali da on ima zapanjujuće visoke nivoe markera za količinu zgrušavanja u krvi zvanu D-dimer. Normalno je da su ona manja od 300, a kod moždanog udara pacijenti mogu porasti i do 1.000. Paulovi su bili preko 80.000.

"Nikada prije nisam vidio taj nivo zgrušavanja - nešto o reakciji njegovog tijela na infekciju prouzročilo je da mu je krv postala nevjerovatno ljepljiva", kaže Čandrateva.

U razmaku od dvije sedmice, ljekari u NHNN-u liječili su šest COVID pacijenata koji su imali velike moždane udare. Oni nisu bili povezani sa uobičajenim faktorima rizika za moždani udar poput visokog krvnog pritiska ili dijabetesa. U svakom su slučaju vidjeli vrlo visoke nivoe zgrušavanja.

Dio okidača za moždani udar bio je masovno prekomjerno djelovanje imunološkog sistema što izaziva upalu u tijelu i mozgu.

Moždani je udar bio toliko veliki da su lijekari smatrali da vjerovatno neće preživjeti ili će ostati silno onesposobljen.

"Nakon mog drugog udara, supruga i kćeri pomislili su da je to to, nikada me više neće vidjeti", kaže Paul.

"Ljekari su im rekli da ne mogu mnogo učiniti osim čekati. Tada sam nekako preživio i postajao sam sve jači."

Pol kaže da ne može čitati toliko brzo kao nekada, a ponekad je i zaboravan. Impresivan je i njegov fizički oporavak, što ljekari pripisuju njegovom prethodnom vrlo visokom stepenu kondicije.

Studija u Lancet Psychiatry otkrila je moždane komplikacije kod 125 teško oboljelih od koronavirusa u britanskim bolnicama.

Gotovo polovina je pretrpjela moždani udar zbog ugruška krvi, dok su drugi imali simptome upale mozga, psihozu ili demenciju.

Jedan od autora izvještaja, profesor Tom Solomon sa Univerziteta u Liverpoolu, rekao je:

„Sada je jasno da ovaj virus uzrokuje probleme u mozgu, dok smo u početku mislili da se radi o plućima. Dio toga je zbog nedostatka kiseonika u mozgu. No čini se da postoje i mnogi drugi faktori, poput problema sa zgrušavanjem krvi i hiper-upalnim odgovorom imunološkog sistema. 

U Kanadi je naučnik prof Adrian Oven pokrenuo globalnu internetsku studiju o tome kako virus utiče na kogniciju. Oven je rekao:

"Već znamo da su preživjeli od ICU-a podložni kognitivnim oštećenjima. Dakle, kako se broj oporavljenih COVID-19 pacijenata i dalje povećava, postaje sve očiglednije da njihovo slanje kući iz ICU-a nije kraj ovim ljudima, samo je početak njihovog oporavka. "

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR